THE RECRUIT
Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο James Clayton παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει κατορθώσει να διακριθεί σε πολλούς τομείς. Έχει αποφοιτήσει από το ΜΙΤ με άριστα, είναι διάνοια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό. Είναι τύπος αθλητικός και παράλληλα γοητευτικός. Μέσα του όμως υπάρχει πάντα ένα ερώτημα που τον βασανίζει καθώς ψάχνει να βρει πληροφορίες για τον πατέρα του, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής από το 1990 όταν εξαφανίστηκε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες στο Περού. Τα προσόντα του νεαρού και το πάθος του για την αλήθεια με τον πατέρα του θα αποσπάσουν την προσοχή του Walter Burke, ενός αξιωματικού της CIA που δουλειά του είναι να βρίσκει και να στρατολογεί ταλέντα που θα στελεχώσουν την εταιρεία. Ο James ακολουθώντας τα κίνητρά του θα αποδεχθεί την πρό(σ)κληση να διαγωνιστεί και κατόπιν να οδηγηθεί με τους υπόλοιπους δόκιμους στο κέντρο εκπαίδευσης της CIA, γνωστό και ως "Φάρμα". Η εμπειρία για το φιλόδοξο νεαρό θα είναι ξεχωριστή και κοπιαστική, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μια παράξενη "χημεία" μεταξύ εκείνου και μιας δυναμικής εκπαιδευόμενης, της Layla Moore. Καθώς περνάει ο καιρός ο James θα καταλάβει πως οι αρχές της εταιρείας όπως "Μην εμπιστεύεσαι κανένα" και "Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται" σύντομα θα επαληθευτούν για τον ίδιο...

Στο παρελθόν αμέτρητες είναι οι ταινίες που πραγματεύτηκαν ως βασικό θέμα τις διάφορες μυστικές υπηρεσίες και την κατασκοπεία. Η πλειοψηφία από αυτές κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα χρησιμοποιώντας εύκολα σεναριακά τρικ με βασικά στοιχεία την κοινοτυπία και την έλλειψη φαντασίας. "Η Δοκιμασία" όμως δείχνει να διαφέρει. Αν μη τι άλλο προσπαθεί να ξεχωρίσει και το καταφέρνει καλά, από την ασυνήθιστη όσο και πρωτότυπη ιδέα να αναφερθεί στο "νέο αίμα" της CIA και στην εκπαίδευση στην οποία υπόκεινται, ως το υποτονικό κλίμα που δημιουργείται μέχρι το τέλος της ταινίας. Καταφέρνει να διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το φινάλε καθώς οι ανατροπές και η συνολική εξέλιξη της ιστορίας δεν κουράζουν. Το μόνο μειονέκτημα και μάλιστα σοβαρό είναι το "άσφαιρο" φινάλε που μας αφήνει το αίσθημα του ανικανοποίητου, καθώς η εύκολη λύση του τέλους δεν δίνει την ευκαιρία για εκτόνωση της έντασης που έχει καλλιεργηθεί, άψογα κατά τα λοιπά, ως εκείνο το σημείο. Πάντως οι ερμηνείες είναι πολύ καλές, από τον αναμενόμενα καλό και ατμοσφαιρικό στο παίξιμο Al Pacino και τον ταλαντούχο Colin Farrell ως την αξιοπρόσεκτη παρουσία της γοητευτικής Bridget Moynahan. Στη πολύ καλή σκηνοθεσία του Roger Donaldson ("Δεκατρείς Μέρες", "Η Κορυφή Του Δάντη") οφείλεται η στρωτή ροή της δράσης και το λιτό αλλά όμορφα δομημένο κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργείται.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η έκδοση του DVD "Η Δοκιμασία" παρέχει ενδιαφέροντα Extras. Η ποιότητα ήχου - εικόνας είναι άψογη και οι επιλογές που παρέχονται είναι γνώριμες. Αρχικά εκείνη της επιλογής σκηνών, οι οποίες μάλιστα τιτλοφορούνται. Οι ρυθμίσεις ήχου με δύο επιλογές, αυτές του Dolby digital 5.1 και του Dts θα σας αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα επιλογής σχολιασμού από τους συντελεστές, για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την ταινία και τα γυρίσματα. Στους υπότιτλους θα βρει κανείς μόνο ελληνικούς. Τα Extras που αποτελούν και το πλέον ενδιαφέρον τμήμα των επιλογών υπάρχουν 4 κομμένες σκηνές με επιλογή υποτίτλων και σχολίων και ένα τρέιλερ της ταινίας. Την ευχάριστη έκπληξη της έκδοσης αποτελεί το διάρκειας 16 λεπτών ντοκυμαντέρ "Στα άδυτα της CIA" το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Στο βίντεο αυτό μιλούν για την ταινία και τη θεματολογία της οι παραγωγοί Jeff Apple, Roger Birnbaum και ο σκηνοθέτης Roger Donaldson καθώς επίσης και ο βετεράνος αξιωματικός της CIA, Chase Brandon. Σίγουρα το συγκεκριμένο τμήμα της έκδοσης θα σας τραβήξει την προσοχή. Εν κατακλείδι η έκδοση αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή και πιθανότατα αφήσει ικανοποιημένους καθώς παρακολουθείται ευχάριστα ακόμα και από κάποιον που έχει ήδη δει την ταινία στη μεγάλη οθόνη.

Νεκτάριος Σάκκας

FEATURES

Παίζουν:
Al Pacino
Colin Farrell
Bridget Moynahan
Gabriel Macht
Mike Realba
Domenico Fiore
Kenneth Mitchell
Karl Pruner

Σκηνοθέτης:
Roger Donaldson

Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 115 λεπτά

Εικόνα: 1,78:1 DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά: Αγγλικά Dolby Digital 5.1 και 5.1 DTS ES

Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά.

Πρόσθετα: Κινηματογραφικό τρέιλερ, σχολιασμός από τον σκηνοθέτη Roger Donaldson και τον Colin Farrell, τέσσερις κομμένες σκηνές, ντοκυμαντέρ: «Στα άδυτα της CIA»