8 MILE
 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το 8 Mile είναι η οδός που χωρίζει στο Detroit τις γειτονιές των μαύρων από τους λευκούς. Στην πραγματικότητα είναι όμως κάτι παραπάνω από ένα νοητό σύνορο δύο γειτονιών. Είναι το τείχος που χωρίζει δυο κόσμους εκ διαμέτρου αντίθετους. Εκείνον της ευημερίας και των ευκαιριών των λευκών από εκείνο της φτώχιας και της ανυποληψίας των μαύρων. Για τους νεαρούς μαύρους η μόνη διέξοδος τους είναι η μουσική ραπ. Σχηματίζουν συμμορίες, διοργανώνουν μουσικές «μάχες» από τις οποίες προσπαθούν να διακριθούν και να κάνουν δίσκο. Ο Jimmie, ένας λευκός πολλά υποσχόμενος ράπερ προσπαθεί να ξεφύγει από τη δική του πεζή πραγματικότητα που τον καθηλώνει να ζει σε ένα τροχόσπιτο με τη μητέρα του, τη μικρή του αδερφή και τον φίλο της μάνας του. Με το ψευδώνυμο Bunny Rabbit και με την προτροπή της παρέας του, τους 3-1-3, θα δώσει τη δική του μάχη με όλα αυτά που τον κρατούν μακριά από τα ονείρά του. Ανάμεσα στα οργισμένα νιάτα μιας άλλης Αμερικής που δε συγχωρούν την αδυναμία και την ατολμία, εκεί που ρατσισμός και η προκατάληψη είναι καλά φωλιασμένες στις ψυχές αυτών των παιδιών ενός κατώτερου Θεού ο Jimmie με όπλο το ταλέντο του στον αυτοσχεδιασμό και στη στιχουργία και με στυλ που «σκοτώνει» θα δώσει γροθιά στο ραγισμένο από οργή και ανέχεια παρελθόν του…

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το θέμα της ταινίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτότυπο, παρόλο που ξεχωρίζει χάρη κυρίως στις ερμηνείες, τη σκηνοθεσία και φυσικά το soundtrack και τη γενικότερη μουσική επένδυση του φιλμ. Αποτυπώνεται με αδρά χαρακτηριστικά το περιβάλλον στο οποίο εκτυλίσσεται η πλοκή τοποθετώντας τους ήρωες σε μια ατμόσφαιρα μουντή αποδίδοντας ουσιαστικά, παρότι απλά, μια γειτονιά του Detroit ξεχασμένη από το λεγόμενο αμερικάνικο όνειρο. Ο Eminem κερδίζει το στοίχημα αποδίδοντας άψογα στο ρόλο του και ερμηνεύει καταστάσεις που μοιάζουν στην πραγματική του ζωή. Πιθανότατα να βοηθήθηκε αρκετά και από την ικανότητά του στη μουσική, καθώς η ραπ είναι ένα είδος μουσικής που ο Eminem ερμηνεύει με αρκετά υποκριτικά στοιχεία. Παράλληλα και το υπόλοιπο καστ δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Πρόκειται για μια ταινία που ανεξάρτητα των μουσικών προτιμήσεων του θεατή, τον κερδίζει πιθανότατα λόγω της αμεσότητας των καταστάσεων που εκτυλίσσονται και της πληρότητας των χαρακτήρων.

Η έκδοση παρέχει εκτός της ποιότητας εικόνας και ήχου, όπως άλλωστε αναμενόταν, πλούσιο υλικό σχετικά τόσο με τα γυρίσματα και την ταινία γενικά, όσο και με το μουσικό μέρος της ταινίας. Πιο συγκεκριμένα και πέρα από τα γνώριμα μενού της επιλογής σκηνών, της γλώσσας και των υποτίτλων περιέχει πληθώρα από έξτρα υλικό όπως ντοκιμαντέρ από τα γυρίσματα (με συνεντεύξεις, σκηνές γυρισμάτων κτλ), αποκλειστικές ραπ «μονομαχίες», παρουσίαση των σχετικών με την ταινία soundtracks και highlights από τα τραγούδια που ακούγονται στο φιλμ. Επιπλέον θα βρείτε βιντεοκλίπ της επιτυχίας του Eminem Superman, ένθετο με πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για το 8 Mile μέσω Internet, τρέιλερ της ταινίας καθώς και τρέιλερ των 2 Fast 2 Furious και The Hulk. Η έκδοση δίνει πολλή βάση στη μουσική του φιλμ πράγμα αναμενόμενο και αποτελεί την έκπληξη του dvd. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο βίντεο όπου διοργανώνονται αγώνες ραπ με τους κομπάρσους να κλέβουν την παράσταση. Πρόκειται για ένα dvd που συστήνεται ανεπιφύλακτα, για αυτό λοιπόν χαμηλώστε τα φώτα, δυναμώστε τον ήχο και νιώστε την ένταση της πιο επιθετικής μουσικής, μέσα από το 8 Mile.

Νεκτάριος Σάκκας.

FEATURES

Παίζουν:
Eminem
Kim Basinger
Brittany Murphy
Mekhi Phifer
Eugene Byrd

Σκηνοθέτης:
Curtis Hanson

Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 110 λεπτά

Εικόνα: 2.35:1 και Anamorphic DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Digital Surround 5.1 dts

Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά, Τούρκικα, Αραβικά, Τσέχικα

Πρόσθετα: Πως γυρίστηκε η ταινία, μονομαχίες ραπ, τρέηλερ των ταινιών: 2 Fast 2 furious και Hulk, πρόσβαση σε τραγούδια, βιντεοκλίπ, επιπλέον έξτρα μέσω DVD-ROM.