MY BIG FAT GREEK WEDDING
ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Όταν μια ταινία με χαμηλό budget σπάει τα ταμεία και συναγωνίζεται ακριβές υπερπαραγωγές και έχει ως θέμα έναν γάμο «αλά ελληνικά» δεν μπορεί παρά να σε κάνει να αισθάνεσαι υπερήφανος, ειδικά όταν είσαι Έλληνας. Αν και πολλοί κριτικοί στην χώρα μας θεώρησαν τον τρόπο προσέγγισης του θέματος, από τους δημιουργούς της ταινίας, υπερβολική και ίσως προσβλητική για το λαό μας, πιστεύω ότι έπεσαν παντελώς έξω. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει υπερβολή στην ταινία και τονίζονται κάποια χαρακτηριστικά της φυλής μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι από την εποχή του Αριστοφάνη η υπερβολή υπάρχει πάντα στα κωμικά έργα και είναι άλλωστε το στοιχείο αυτό, που πολλές φόρες προκαλεί το γέλιο.

Η ιστορία είναι απλή: μια ελληνοαμερικανίδα (Νία Βάρνταλος), κόρη ελλήνων μεταναστών, έχοντας φτάσει την ηλικία των 30, ερωτεύεται, ίσως για πρώτη φορά, έναν αμερικανό αγγλοσαξονικής καταγωγής και τότε ξεκινούν τα προβλήματα. Το περιβάλλον της κοπέλας αντιδρά που ο νέος ναι μεν είναι ωραίος αλλά ούτε Έλληνας ούτε ορθόδοξος. Και μάλιστα χορτοφάγος. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν ο νέος αποφασίζει να ζητήσει σε γάμο την νεαρά ελληνίδα και πρέπει να περάσει ένα σωρό από δοκιμασίες για να γίνει αποδεκτός από την ελληνική οικογένεια. Όταν μάλιστα αποφασίζουν να συναντηθούν οι οικογένειας του ζευγαριού για να γνωριστούν, οι διάφορες των δυο διαφορετικών φιλοσοφιών των εθνοτήτων, φαίνονται τεράστιες. Τελικά όμως και μετά από πλήθος τραγελαφικών καταστάσεων όλα θα εξομαλυνθούν και ο πολυπόθητος γάμος θα γίνει. Έτσι και αλλιώς όπως ακούγεται στην ταινία όλοι φρούτα είμαστε, μπορεί μεν διαφορετικά, αλλά τελικά φρούτα.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η έκδοση DVD είναι προσεγμένη με καλή εικόνα και ήχο 5,1 και προσφέρεται εναλλακτικά και ήχος DTS. Φυσικά μην περιμένετε τίποτα φοβερά πράγματα, αφού άλλωστε μιλάμε πάντα για μια παραγωγή χαμηλού budget. Όμως η ποιότητα είναι στα μέγιστα σε σχέση με το κινηματογραφικό πρωτότυπο και το DVD περιέχει και ικανοποιητικό αριθμό extras.

Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ταινία δεν θα πρέπει να λείπει από την συλλογή σας λόγω της θεματολογίας της, αλλά και λόγω του τρόπου προσέγγισης του θέματός της. Πάντως αν κρίνουμε από τον πολύ μεγάλο αριθμό εισιτηρίων που έκοψε παγκοσμίως, μάλλον τελικά όλοι κρύβουν έναν Έλληνα μέσα τους.

Νίκος Αρούκατος.

FEATURES

Παίζουν:
Nia Vardalos
John Corbett
Lainie Kazan
Michael Constantine
Gia Carides
Louis Mandylor
Bess Meisler

Σκηνοθέτης:
Joel Zwick

Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 91 λεπτά

Εικόνα: 1,85:1 DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Digital 5.1 DTS

Υπότιτλοι: Ελληνικά.

Πρόσθετα: Σκηνές από τα γυρίσματα, σχόλια από τους συντελεστές, συνεντεύξεις συντελεστών.