DAS BOOT
ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ U-96 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Όσοι έχουν συνηθίσει τις πολεμικές περιπέτειες στα πρότυπα του Hollywood. βλέποντας το "Das Boot" θα νιώσουν δέος για το συγκεκριμένο επίτευγμα του γερμανικού κινηματογράφου. Απαλλαγμένο από κάθε διάθεση προπαγάνδας, πράγμα που συνηθίζουν στις πολεμικές ταινίες στην άλλη μεριά του ατλαντικού, αποτελεί άριστο δείγμα ευρωπαϊκής κινηματογραφικής γραφής.

Στον πόλεμο δεν υπάρχουν καλοί η κακοί, οι ηρωικές πράξεις δεν φτάνουν για να στεφθούν νικητές οι πρωταγωνιστές. Aυτό είναι και το ξεκάθαρο μήνυμα που περνάει η ταινία, ο πόλεμος είναι αμείλικτος και δεν γνωρίζει από ήρωες, νίκη προσωπική για τον καθένα είναι απλώς η επιβίωση του. Η ιστορία της ταινίας είναι μεγάλη. Αρχικά ξεκίνησε σαν μίνι σειρά για την γερμανική τηλεόραση από την εταιρεία Bavaria Films και αργότερα ο Wolfing Petersen έφτιαξε ην κινηματογραφική έκδοση διάρκεια 145 λεπτών η οποία προτάθηκε και για 6 Oscar. Τα γυρίσματα κράτησαν πάνω από δυο χρόνια και οι ηθοποιοί εκπαιδεύτηκαν μήνες ώστε να μπορούν να κινούνται με ταχύτητα στο εσωτερικό του υποβρύχιου. Για τις ανάγκες του film κατασκευάστηκαν 2 ομοιώματα των u2 καθώς και μικρότερα αντίγραφα. Για να προσομοιάσουν τις κινήσεις του υποβρύχιου όταν εκρήγνυνται οι βόμβες βυθού οι σκηνές τραβήχτηκαν πάνω σε μία πλατφόρμα που κινιόταν με υδραυλικούς μηχανισμούς ώστε τα πάντα να είναι αληθοφανή. Για τους παραπάνω λόγους η ταινία σε αρκετά σημεία μοιάζει με ντοκιμαντέρ. Η ταινία που κόστισε 30 εκατομμύρια μάρκα βγήκε τελικά στις αίθουσες το 1981.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το 1997 κυκλοφορεί η Columbia την έκδοση της ταινίας Das Boot (The Director Cut) με διάρκεια 209 λεπτά. Η ταινία μπήκε ουσιαστικά ξανά στο Στούντιο ώστε να υποστούν επεξεργασία από την αρχή, τόσο ο ήχος με την προσθήκη και καινούριων εφέ κάνοντας χρήση της σημερινής τεχνολογίες, αλλά και η εικόνα καθώς με την προσθήκη των παραπάνω λεπτών που όντας προερχόμενα από την τηλεοπτική σειρά, έπρεπε να υποστούν επεξεργασία ώστε να αποδοθούν τελικά σε φόρμα 1,85:1. Η ταινία απέκτησε ήχο Dolby Digital που δυστυχώς για εμάς, τα DVD που πουλιούνται στην ελληνική αγορά προέρχονται από την Ιταλία και τα εξακαναλα tracks περιέχουν ιταλικά και ισπανικά και δυστυχώς τα αγγλικά, αλλά και η γλώσσα του πρωτότυπου, τα γερμανικά, έχουν μόνο 2.0 κανάλια ήχου. Αν πάντως δεν σας ενδιαφέρουν οι ελληνικοί υπότιτλοι στο Internet μπορείτε να βρείτε την Αγγλική Version.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι αγοράζοντας το DVD παίρνετε πακέτο και το αριστούργημα των 7 Oscar «Η γέφυρα του ποταμού Κβαι» μιας που τα παραπάνω DVD ανήκουν στην σειρά τις ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ με τα 2 DVD στην τιμή του ενός. Έτσι το όλο πακέτο αποτελεί δελεαστικότατη πρόταση για τους απανταχού κινηματογραφόφιλους και συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Νίκος Αρούκατος.

FEATURES

Παίζουν:
Jürgen Prochnow
Herbert Grönemeyer
Klaus Wennemann
Hubertus Bengsch
Martin Semmelrogge
Bernd Tauber
Erwin Leder

Σκηνοθέτης:
Wolfgang Petersen

Παραγωγή: 1981
Διάρκεια: 209 λεπτά

Εικόνα: 1,78:1 DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά και άλλα.

Πρόσθετα: Λεπτομέριες του σχεδιασμού ενός σαμποτάζ, χάρτες και στρατηγική, making of, σχολιασμός από τον σκηνοθέτη, κινηματογραφικό trailer