THE SUM OF ALL FEARS
ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μετά το θάνατο του προέδρου της Ρωσίας και τη διαδοχή του από έναν άνθρωπο αμφιβόλων προθέσεων, η CIA αρχίζει να ερευνά την πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από Ρώσους επιστήμονες. Ο γνωστός μας πράκτορας Jack Ryan ανακαλύπτει τελικά ότι υπάρχουν τρομοκράτες που θέλουν να προκαλέσουν πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ με την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας.

Το Sum of All Fears είναι ένα ακόμα βιβλίο του Tom Clancy που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, έχοντας σαν “κληρονομιά” τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι προηγούμενες μεταφορές αλλά και όλα τα βιβλία του συγγραφέα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ταινία στέκεται αρκετά καλά σαν μία καλογυρισμένη περιπέτεια αλλά οι θαυμαστές του Tom Clancy θα απογοητευτούν αφού υπάρχουν πολλές αλλαγές στο σενάριο, ενώ και ο Ben Affleck δεν αποδεικνύεται αντάξιος των προκατόχων του ρόλου του Jack Ryan (Harrison Ford, Alec Baldwin) στις προηγούμενες ταινίες. Η κινηματογραφική εμπειρία που προσφέρει η ταινία όμως είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ενώ όσον αφορά τις πολλές αλλαγές σε σχέση με το βιβλίο ο σκηνοθέτης σε μία συνέντευξή του που παρατίθεται στα πρόσθετα δίνει κάποιες πολύ καλές εξηγήσεις για αυτές. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι αν η ταινία δεν αντιμετωπιστεί στα πλαίσια μιας σύγκρισης με το βιβλίο αλλά σαν μια καθαρά κινηματογραφική παραγωγή – όπως και πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις –, τότε θα ενθουσιάσει αυτούς που θα την παρακολουθήσουν.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που κυκλοφόρησε περιέχει την ταινία σε εξαιρετικής ποιότητας widescreen εικόνα 2,35:1, με πολύ ζωντανά χρώματα και πλήρη απουσία στιγμάτων, ενώ η ποιότητα του ήχου βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και καθώς η ταινία προσφέρεται για κάτι τέτοιο, μπορεί με ευκολία να εντυπωσιάσει τους θεατές που θα παρακολουθήσουν το dvd.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πρόσθετα που περιλαμβάνονται στο δισκάκι περιέχουν όλα ελληνικούς υπότιτλους, κάτι που συγκαταλέγεται στα θετικά αυτής της παραγωγής. Έτσι, εκτός από το κινηματογραφικό τρέιλερ υπάρχουν δύο σχολιασμοί της ταινίας από το σκηνοθέτη, στον έναν εκ των οποίων μάλιστα συμμετέχει και ο συγγραφέας του βιβλίου Tom Clancy. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα κομμάτια που περιγράφουν μέσω των υπευθύνων ειδικών εφέ τα γυρίσματα μερικών από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας. Οι περιγραφές αυτές είναι πολύ αναλυτικές και δείχνουν ένα εντυπωσιακό “πάντρεμα” που μπορεί να γίνει μεταξύ οπτικών εφέ και πρακτικών μεθόδων για την επίτευξη του επιθυμητού και ρεαλιστικού αποτελέσματος σε ένα πλάνο. Τέλος, υπάρχουν και δύο μεγάλα κομμάτια που αναφέρονται στην παραγωγή και τη διανομή των ρόλων, στα οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε εκτενείς συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της ταινίας. Σίγουρα ένας απαιτητικός θεατής θα περίμενε κάποια extras επιπλέον, όμως αυτά που περιέχονται δίνουν μια αρκετά ολοκληρωμένη όψη της ταινίας και συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την παραγωγή.

Δευκαλίωνας Καλογρίδης.

FEATURES

Παίζουν:
Ben Affleck
Morgan Freeman
Live Schreiber
James Cromwell
Alan Bates
Philip Baker Hall
Ron Rifkin
Bruce McGill

Σκηνοθέτης:
Phil Alden Robinson

Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 119 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1 DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά-ουγγρικά: Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά, κροατικά, εβραϊκά, ουγγρικά, πορτογαλικά, σέρβικα, σλοβένικα

Πρόσθετα: Σχολιασμοί από το σκηνοθέτη και το συγγραφέα του βιβλίου Tom Clancy, κινηματογραφικό τρέιλερ, κομμάτια αφιερωμένα στα ειδικά εφφέ, εκτενείς συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της ταινίας.