FROM HELL
ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ

“Κάποτε ο κόσμος θα κοιτάει πίσω και θα λέει ότι εγώ γέννησα τον 20ό αιώνα”. Αυτή η φράση, διατυπωμένη από τον ίδιο τον Jack the Ripper στα 1889 μας υποδέχεται στο διπλό dvd που κυκλοφόρησε πρόσφατα και μας βάζει αμέσως στο κλίμα και την ατμόσφαιρα που θα ακολουθήσει… Βρισκόμαστε στο βικτοριανό Λονδίνο στο τέλος του 19ου αιώνα και στις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης οι κάτοικοι γίνονται μάρτυρες αποτρόπαιων φόνων, πρωτόγνωρων για την αγριότητα αλλά και τη χειρουργική ακρίβειά τους. Μετά από τα πρώτα πτώματα γυναικών που βρίσκονται σε απίστευτη κατάσταση, αρχίζει η προσπάθεια ανεύρεσης του δολοφόνου, που έγινε πασίγνωστος με το όνομα Τζακ ο Αντεροβγάλτης…

Το From Hell είναι μια προσπάθεια απόδοσης της διάσημης ιστορίας με μία διάθεση όμως να εστιάσει περισσότερο στις προσωπικές στιγμές των πρωταγωνιστών και κυρίως του αστυνόμου Abberline (που υποδύεται ο Johnny Depp), παρά σε αυτή καθεαυτή την αστυνομική πλευρά της υπόθεσης. Έτσι, σκόπιμα οι σκηνοθέτες έχουν παρακάμψει κάποια ιστορικά στοιχεία, προσπαθώντας να αποδώσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρεαλισμό την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από την προβολή του προσωπικού δράματος του αστυνόμου Abberline που είχε αναλάβει την υπόθεση. Το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν, καθώς οι δύο πρωταγωνιστές (Depp – Graham) που δείχνουν να “δένουν” με την ιστορία σε συνδυασμό με την πολύ καλή σκηνοθεσία συμβάλλουν τα μέγιστα στη δημιουργία μιας πολύ σκοτεινής ατμόσφαιρας που απορροφά το θεατή. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχουν πολλά πλάνα που άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν “φρικιαστικά”, τα οποία μπορεί μεν να αποδίδουν τη φρίκη των φόνων του Jack the Ripper αλλά είναι πολύ πιθανό να ενοχλήσουν τους θεατές με την παρουσία τους.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το διπλό dvd που κυκλοφόρησε αποτελεί μία από τις καλύτερες παραγωγές των τελευταίων μηνών, με εντυπωσιακά καθαρή εικόνα και τα χρώματα που είχαν την πολύ δύσκολη αποστολή να αποδώσουν πιστά τις πάμπολλες σκοτεινές σκηνές να τα καταφέρνουν και με το παραπάνω, δίνοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά dvd που έχουμε δει τελευταία από πλευράς ποιότητας εικόνας. Ο ήχος κυμαίνεται και αυτός σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τους πολύ καθαρούς διαλόγους να κυριαρχούν βέβαια στη διάρκεια της ταινίας. Στο πρώτο δισκάκι εκτός από την ταινία περιέχεται και ένας σχολιασμός από το σκηνοθέτη και το σεναριογράφο, και πολλές κομμένες σκηνές. Δυστυχώς αυτά όπως και κανένα από τα υπόλοιπα extras δεν είναι υποτιτλισμένα στα ελληνικά, τα περισσότερα μάλιστα δεν έχουν ούτε καν αγγλικούς υπότιτλους, κάτι που συγκαταλέγεται στα αρνητικά αυτής της παραγωγής.

Το δεύτερο δισκάκι είναι γεμάτο με πολλά και ενδιαφέροντα κομμάτια: Υπάρχει κατ’ αρχήν ένα αφιέρωμα στην πόλη της Πράγας στην οποία επρόκειτο να γυριστεί η ταινία, αλλά τελικά επιλέχθηκε μία τοποθεσία 20 μίλια έξω από αυτήν στην οποία χτίστηκαν τα τεράστια σκηνικά που απαιτούσε μία πιστή αναπαράσταση του Λονδίνου της βικτοριανής εποχής. Στα πρόσθετα περιλαμβάνεται επίσης ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στην ταινία με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, μία εκτενής αναφορά στη νουβέλα στην οποία βασίστηκε η ταινία, και μία “ξενάγηση” από τους σκηνοθέτες στις τοποθεσίες των φόνων. Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει όμως στην παραγωγή αυτή είναι ένα 30λεπτο ντοκιμαντέρ για την πραγματική υπόθεση του Jack the Ripper: καταθέτοντας εντυπωσιακά ιστορικά στοιχεία εξιστορεί τα γεγονότα όπως εκτυλίχθηκαν την εποχή εκείνη, με φωτογραφίες και πληροφορίες για τα θύματα καθώς και για τους υπόπτους που είχαν οι αρχές χωρίς όμως να καταφέρουν να βρουν ποτέ τον ένοχο.
Το From Hell είναι ένα πολύ καλογυρισμένο ατμοσφαιρικό θρίλερ που θα καθηλώσει όσους το παρακολουθήσουν, και το dvd προσφέρει απλόχερα τον τρόμο του Jack the Ripper από πολύ κοντά, τόσο με την ταινία όσο και με την πληθώρα των extras που τη συνοδεύουν.

Δευκαλίωνας Καλογρίδης

FEATURES

Παίζουν:
Johnny Depp
Heather Graham
Ian Holm
Ian Richardson
Robbie Coltrane
Lesley Sharp
Susan Lynch
Terence Harvey
Katrin Cartlidge, Paul Rhys
Ian McNeice

Σκηνοθέτης:
Albert Hughes & Allen Hughes

Παραγωγή: 2001 - Ακατάλληλο κάτω των 18 ετών
Διάρκεια: 117 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1 DVD pal περιοχής 2 (2 δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά-Γαλλικά: Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά, ολλανδικά, γαλλικά.

Πρόσθετα: Σχολιασμός από το σκηνοθέτη και το σεναριογράφο, 30λεπτο ντοκιμαντέρ που αφορά τον πραγματικό Jack the Ripper, αφιέρωμα στην Πράγα, κομμένες σκηνές, συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, αφιέρωμα στη νουβέλα που στηρίχτηκε η ταινία, “ξενάγηση” στις τοποθεσίες των φόνων από τους σκηνοθέτες, αφιέρωμα στη χρήση αψεντιού.