WINDTALKERS
WINDTALKERS
: Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΩΝ ΝΑΒΑΧΟ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι επικοινωνίες ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για τα στρατεύματα και ζωτικές για την επιβίωση και την επιτυχία της κάθε πλευράς. Μετά την αποτυχία κατασκευής ενός κώδικα που δε θα αποκρυπτογραφηθεί από τον εχθρό, η δημιουργία ενός κώδικα βασισμένου στη γλώσσα των ινδιάνων Νάβαχο ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τους γιαπωνέζους, καθώς αυτός ο κώδικας ήταν τελικά και ο μοναδικός που δεν κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν. Για τη λειτουργία των επικοινωνιών και τις ανάγκες του νέου κώδικα, επιστρατεύτηκαν πεζοναύτες που προέρχονταν από τη φυλή των Νάβαχο ώστε να μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τα πεδία μάχης.

Ο John Woo διηγείται μια ιστορία δύο τέτοιων Νάβαχο, οι οποίοι μετά την εκπαίδευσή τους φτάνουν στο στρατόπεδο και γρήγορα διαπιστώνουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα πράγματα εκτός από τον τρόμο του πεδίου μάχης. Τους δύο Νάβαχο αναλαμβάνουν να προστατεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε πεδία μάχης δύο επίλεκτοι πεζοναύτες, που υποδύονται οι δύο πρωταγωνιστές (Cage και Slater). Σιγά-σιγά και μέσα από τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνούν οι 4 άντρες στην πρώτη γραμμή, θα αρχίσει να αναπτύσσεται μια φιλία ανάμεσά τους. Οι 2 πεζοναύτες όμως έχουν αυστηρές διαταγές να προστατεύσουν τον κώδικα πάση θυσία, κάτι που σημαίνει ότι κανείς από τους Νάβαχο δεν πρέπει να αιχμαλωτιστεί ζωντανός από τους γιαπωνέζους…

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ταινία δεν είχε μεγάλη απήχηση στις ελληνικές αίθουσες, παρ’ όλα αυτά όμως έχει κάποια θετικά στοιχεία που αξίζουν προσοχής. Κατ΄ αρχήν είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά εφφέ κατά τη διάρκεια των μαχών, και όλες οι εκρήξεις είναι από πραγματικές βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα βέβαια ώστε να φέρουν το οπτικά επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι όσοι περιμένουν μια ταινία με κυρίαρχο στοιχεί το μυστήριο ή την κατασκοπεία θα απογοητευθούν, αφού το Windtalkers εξελίσσεται στο μεγαλύτερο μέρος του σε πεδία μάχης, με πολύ μεγάλες μάλιστα δόσεις βίας, στην προσπάθεια του σκηνοθέτη να αναπαραστήσει όσο πιο ρεαλιστικά μπορεί την ατμόσφαιρα του πολέμου. Οι πρωταγωνιστές είναι αρκετά καλοί στους ρόλους τους, ενώ το story θα μπορούσε να είναι καλύτερο εάν είχαν αποφευχθεί οι – πολύ κοινότυπες – προσπάθειες για ανάδειξη των φυλετικών διαφορών και των δυσκολιών που συνάντησαν οι δύο ινδιάνοι στο στρατόπεδο.

Το dvd που κυκλοφόρησε περιέχει την ταινία σε εξαιρετικής ποιότητας εικόνα με πολύ ζωντανά χρώματα και πλήρη απουσία στιγμάτων, ενώ ο ήχος αν και πολύ καλός ειδικά στις σκηνές των μαχών, δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε από μια τέτοια παραγωγή, και δε μπορεί να συγκριθεί με την ποιότητα άλλων παραγωγών αντίστοιχης θεματολογίας. Τα πρόσθετα που προσφέρονται περιλαμβάνουν δύο σχολιασμούς, έναν από τους δύο πρωταγωνιστές (Cage και Slater), και έναν από έναν πραγματικό ινδιάνο Νάβαχο που μετέδιδε κώδικα στη διάρκεια του πολέμου. Επίσης υπάρχει μία πληθώρα από “behind the scenes” υλικό που ειδικά για τα πλάνα των μαχών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με ενδιάμεσες συνεντεύξεις από όλους τους συντελεστές της ταινίας, οι οποίες αν και σύντομες είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Επίσης υπάρχει ένα κομμάτι που αναφέρεται στη στρατιωτική εκπαίδευση των ηθοποιών που έλαβαν μέρος στην ταινία. Ουσιαστικά δεν πρόκειται βέβαια για πραγματική εκπαίδευση, αλλά για μία περίοδο που πέρασαν όλοι οι ηθοποιοί σε ένα στρατόπεδο προσπαθώντας να βιώσουν τις καταστάσεις ενός πολέμου και να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα τους ρόλους τους.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το Windtalkers ήταν μία υποτιμημένη ταινία της χρονιάς που πέρασε, και αποτελεί μία καλή επιλογή ανάμεσα στις τελευταίες κυκλοφορίες περιοχής 2.

Δευκαλίωνας Καλογρίδης

FEATURES

Παίζουν:
Nicholas Cage
Christian Slater
Mark Rufallo
Adam Beach
Frances O’ Connor
Noah Emmerich
Peter Stormare
Brian Van Holt

Σκηνοθέτης:
John Woo

Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 128 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1 DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά-Ισπανικά-Γερμανικά: Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, φινλανδικά, νορβηδικά, δανικά, πορτογαλικά, σλοβένικα, πορτογαλικά, πολωνικά, εβραϊκά, τούρκικα, κροατικά

Πρόσθετα: Σχολιασμοί από τους πρωταγωνιστές και από έναν πραγματικό Νάβαχο, αποσπάσματα από τα γυρίσματα, συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές, φωτογραφικό υλικό.