THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING (EXTENDED EDITION)
Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ: Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ (
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ)

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Extened Edition του Fellowship of The Ring που κυκλοφόρησε δεν είναι μία απλή special έκδοση: Έχουν προστεθεί πάνω από 25 λεπτά νέων ή εκτεταμένων σκηνών, οι οποίες δίνουν μία άλλη αίσθηση στην ταινία, καθώς βάζουν το θεατή πιο κοντά στη νοοτροπία του Tolkien, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί τα πάντα, απλώς η ταινία έρχεται ακόμα πιο κοντά στο βιβλίο. Οι σκηνές αυτές έχουν υποστεί την ίδια επεξεργασία με τις αρχικές και δεν πρόκειται να παρατηρήσει κανείς το παραμικρό όσον αφορά την ποιότητά τους, ενώ ο Howard Shore συνέθεσε καινούρια μουσική για να τις συνοδεύσει. Στα πρώτα δύο δισκάκια περιέχεται η extended έκδοση της ταινίας, που αγγίζει σε διάρκεια τα 200 λεπτά, μαζί με 4 διαφορετικούς σχολιασμούς, από τους οποίους ξεχωρίζουν βέβαια αυτοί από τον Peter Jackson και από τους πρωταγωνιστές της ταινίας.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Στο τρίτο δισκάκι (συνολικής διάρκειας 2,5 ωρών) περιέχονται όλα όσα έχουν σχέση με το βιβλίο και την προσπάθεια να δοθεί ζωή στη Μέση-Γη και τα πλάσματά της. Το πρώτο μεγάλο τμήμα των extras αναφέρεται στην προσπάθεια αναβίωσης της ιστορίας. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα κατ’ αρχήν να δούμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή του μεγάλου δημιουργού του βιβλιόυ, J.R.R. Tolkien, και το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον διότι δεν περιορίζει την αναφορά γεγονότων γύρω από το μεγάλο του δημιούργημα, αλλά περιγράφει όλη την πορεία του από τη γέννησή του. Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε όλα τα αρχικά storyboard που είχαν σχεδιαστεί, με την κανονική αφήγησή τους, τα οποία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Υπάρχουν επίσης και τα animation που είχαν δημιουργηθεί για να δώσουν μια πρώτη γεύση του πώς θα είναι κάποιες σκηνές, και τα οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε σε σύγκριση με τα τελικά πλάνα της ταινίας. Το άλλο μεγάλο κομμάτι του 3ου dvd αναφέρεται στο σχεδιασμό και την αναβίωση της Μέσης-Γης. Περιλαμβάνει ένα απολαυστικό 40λεπτο γενικό αφιέρωμα στο σχεδιασμό, όσον αφορά από το πιο ασήμαντο πράγμα που υπάρχει μέσα στην ταινία μέχρι τα τεράστια σκηνικά που στήθηκαν για τα εξωτερικά γυρίσματα. Εκτός αυτού, υπάρχουν ειδικά αφιερώματα για το σχεδιασμό των κοστουμιών, καθώς και για το σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των όπλων, πανοπλιών και τεράτων, το τελευταίο διάρκειας άνω των 40 λεπτών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται συνεχείς συνεντεύξεις από σχεδόν όλα τα μέλη της δημιουργικής ομάδας της ταινίας. Το δισκάκι συμπληρώνουν δύο εκπληκτικοί χάρτες, ένας της Μέσης-Γης που μας παρουσιάζεται το ταξίδι του Frodo με σκηνές από την ταινία, και ένας της Νέας Ζηλανδίας, της…Μέσης-Γης του 21ου αιώνα. Τέλος, υπάρχουν χιλιάδες προσχέδια και σκίτσα από σχεδόν τα πάντα μέσα από την ταινία, ενώ πολύ θετικό κρίνεται το γεγονός ότι όλα τα πρόσθετα (εκτός από τους σχολιασμούς) είναι υποτιτλισμένα στα ελληνικά.

Στο τέταρτο δισκάκι (συνολικής διάρκειας 3,5 ωρών) περιλαμβάνεται ότι έχει σχέση με τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη, τους ηθοποιούς και τα γυρίσματα. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε σε ένα 35λεπτο κομμάτι την επιλογή των ηθοποιών, και την πορεία τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους και πάρα πολλές συνεντεύξεις τους. Υπάρχει ακόμα ένα 50λεπτο κομμάτι αποκλειστικά αφιερωμένο στον τρόπο με τον οποίο το συνεργείο γυρισμάτων χρησιμοποίησε τις κάμερες για να γυρίσει όλα τα πλάνα για την ταινία. Στη συνέχεια υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι αφιερωμένο στα οπτικά εφφέ της ταινίας, με ξεχωριστά αφιερώματα για τις μινιατούρες, για το διαφορετικό ύψος των φυλών της Μέσης-Γης, και βέβαια για τις ψηφιακές παρεμβάσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα δείγμα του μοντάζ της ταινίας, αλλά και να δούμε δύο αφιερώματα στους ήχους της Μέσης-Γης και τη μουσική που γράφτηκε για την ταινία. Τέλος, υπάρχουν και στιγμιότυπα από την κυκλοφορία της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες και τη… φρενίτιδα που αυτή έφερε.

Και πάλι, να πούμε ότι όλα τα extras και στο 4ο δισκάκι περιέχουν ατελείωτες συνεντεύξεις με σχεδόν όλους τους σημαντικούς ανθρώπους που πήραν μέρος στην ταινία και τη δημιουργία της, οι περισσότερες μάλιστα γυρισμένες ειδικά γι’ αυτήν την έκδοση, ενώ όλα τα κομμάτια περιέχουν και εδώ ελληνικούς υπότιτλους. Το μόνο… μειονέκτημα αυτής της παραγωγής είναι ότι είναι στην κυριολεξία τεράστια, και άνετα μπορεί κάποιος να… χαθεί στα ατελείωτα μενού των dvd με τα extras. Οι παραγωγοί όμως μας… σκέφτηκαν και έχουν φροντίσει και γι’ αυτό, καθώς υπάρχει επιλογή να παίξουν όλα τα πρόσθετα με τη σειρά, ενώ υπάρχει ακόμα και… ευρετήριο με όλα τα πρόσθετα για κάθε δισκάκι!

Η Extended έκδοση του Fellowship of the Ring έρχεται να καταλάβει αβίαστα την πρώτη θέση στις κυκλοφορίες dvd ανεξαρτήτως περιοχής, και όπως λέει και το συνοδευτικό βιβλιαράκι, η έκδοση αυτή είναι η καλύτερη εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος πέρα από το να ήταν πραγματικά παρών εκεί που γυριζόταν η ταινία. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι πραγματικά μια ανεξάντλητη πηγή μαγείας. Ζήστε ένα δείγμα από αυτήν μέσα από την Extended Edition….

Δευκαλίωνας Καλογρίδης .

FEATURES

Παίζουν:
Elijah Wood
Ian McKellen
Liv Tyler
Viggo Mortensen
Sean Astin
Kate Blanchett
John Rhys-Davies
Billy Boyd
Domiinic Monaghan
Orlando Bloom
Christopher Lee
Hugo Weaving
Sean Bean
Ian Holm

Σκηνοθέτης:
Peter Jackson

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 200 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1 DVD pal περιοχής 2 (4 Δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Digital EX 5.1, DTS ES 6.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά.

Πρόσθετα: 4 σχολιασμοί (από το σκηνοθέτη, την ομάδα παραγωγής, την ομάδα σχεδιασμού και τους πρωταγωνιστές), αφιέρωμα στον Tolkien και τη ζωή του, δημιουργία του σεναρίου, χάρτες, κατασκευή των storyboards, αρχικά storyboards, animations και συγκρίσεις τους με την ταινία, σχεδιασμός της Μέσης-Γης, σχεδιασμός κοστουμιών, σχεδιασμός όπλων, πανοπλιών, μινιατούρων, τεράτων, χιλιάδες προσχέδια και σκίτσα, επιλογή των ηθοποιών, συνεντεύξεις με όλους τους ηθοποιούς και τους δημιουργούς, αφιέρωμα στον τρόπο γυρισμάτων, φωτογραφικό υλικό, αφιερώματα στα οπτικά εφφέ, αφιέρωμα στο μοντάζ, στιγμιότυπα από τις πρεμιέρες της ταινίας, αφιερώματα στους ήχους και τη μουσική.