SPIDER-MAN
 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Πήτερ Πάρκερ είναι ένας έφηβος που ζει στη Νέα Υόρκη μια φυσιολογική ζωή με τους θείους του και περνάει τις ώρες του εξασκούμενος στην τέχνη της φωτογραφίας και του… διαβάσματος. Μία μέρα όμως θα δεχθεί το τσίμπημα μίας αράχνης μολυσμένη με ραδιενέργεια και τίποτα πλέον δε θα είναι το ίδιο. Θα αποκτήσει εκπληκτικές υπεράνθρωπες δυνάμεις, ενώ θα αρχίσει να αναπτύσσει και την περίφημη έκτη αίσθηση της αράχνης. Στην αρχή χρησιμοποιεί τις νέες του δυνάμεις για να εντυπωσιάσει τους φίλους του και για να κερδίσει κάποια χρήματα, όμως στην πορεία θα συμβεί ένα τραγικό γεγονός το οποίο θα τον επηρεάσει και θα αποτελέσει την αφετηρία για τη μεταμόρφωση του νεαρού σε υπερήρωα.

Το δημιούργημα του Stan Lee, ο Spiderman, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1962 στις σελίδες ενός κόμικ της Marvel, και από τότε έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς ήρωες της 9ης τέχνης. Η κινηματογραφική του εμφάνιση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, αφού ήδη από τη δεκαετία του ’80 είχαν γυριστεί κάποιες τηλεταινίες με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο-αράχνη. Ο Sam Raimi που ανέλαβε τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει κάνει σχετικά καλή δουλειά, με τις σκηνές δράσης να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, ενώ καταπληκτικά είναι τα πλάνα που δείχνουν τον πρωταγωνιστή να «ίπταται» ανάμεσα στους πολυάριθμους ουρανοξύστες του Manhattan. Ο νεαρός πρωταγωνιστής δείχνει να ταιριάζει στο ρόλο του, ενώ εξαιρετικός είναι για άλλη μια φορά ο Willem Dafoe. Παρ’ όλα αυτά, η ταινία δεν άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο κινηματογραφικό κοινό, αφού η ατμόσφαιρα που αναδίδει δεν είναι αυτή που αρμόζει στο κόμικ, ενώ – αν και ο Spiderman έχει σκιαγραφηθεί αρκετά σχετικά καλά –, ο Green Goblin δείχνει να μην είναι το ίδιο «δουλεμένος» και εμφανίζεται «ψεύτικος» σε αρκετές σκηνές της ταινίας.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το διπλό dvd που κυκλοφόρησε περιέχει την ταινία σε μία μεταφορά εξαιρετικής ποιότητας εικόνας και ήχου, καθώς και πληθώρα έξτρα υλικού, αρκετού να ικανοποιήσει και τον πιο φανατικό θαυμαστή της ταινίας. Ειδικά όσον αφορά τον ήχο, αξίζει να αναφέρουμε την εντυπωσιακή απόδοση των ηχητικών εφφέ που βέβαια έχουν την τιμητική τους σε αυτήν την ταινία, αλλά και του πολύ καλού soundtrack του Danny Elfman. Όσον αφορά τα extras, τι να πρωτοαναφέρουμε: σχολιασμοί από το σκηνοθέτη, τους πρωταγωνιστές αλλά και τους υπεύθυνους των ειδικών εφφέ, τρέιλερ, φωτογραφίες, αφιερώματα, είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσει όποιος επιλέξει το συγκεκριμένο dvd. Το πρώτο πράγμα βέβαια που προσέχει κάποιος είναι τα πραγματικά πολύ εντυπωσιακά μενού του dvd, τα οποία είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι στιγμής σε παραγωγές περιοχής 2. Από τα extras ξεχωρίζουν: ένα 40λεπτο τηλεοπτικό αφιέρωμα του HBO στην ταινία, ένα 25λεπτο “making of” και ένα 25λεπτο ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη του ήρωα. Όλα αυτά περιέχουν και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της ταινίας, αλλά απουσιάζουν – όπως και από όλα τα υπόλοιπα extras – οι ελληνικοί υπότιτλοι. Ενδιαφέρον έχουν επίσης και τα κομμάτια που αναφέρονται στο σκηνοθέτη και το συνθέτη, ενώ αυτό που θα ικανοποιήσει περισσότερο τους οπαδούς του Spiderman είναι σίγουρα το τμήμα που είναι αφιερωμένο στο κόμικ. Εκεί μπορεί κανείς να βρει τα εξώφυλλα πολλών τευχών κόμικ των τελευταίων 40 χρόνων, καθώς και μια περιληπτική περιγραφή της ιστορίας κάθε τεύχους. Επίσης υπάρχει ένα τμήμα που περιέχει τρισδιάστατα μοντέλα όλων των εχθρών του Spiderman και κάποιες βασικές πληροφορίες για κάθε έναν από αυτούς. Όλα τα παραπάνω κάνουν το Spiderman ένα dvd που δε θα αφήσει ανικανοποίητο κανέναν φίλο του δημοφιλούς ήρωα.

Δευκαλίωνας Καλογρίδης .

FEATURES

Παίζουν:
Tobey Maguire
Kirsten Dunst
Willem Dafoe
Cliff Robertson
Stanley Anderson
Bill Nunn
James Franco
Gerry Becker
J.K. Simmons

Σκηνοθέτης:
Sam Raimi

Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 116 λεπτά

Εικόνα: 1,85:1 DVD pal περιοχής 2 (2 Δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά – ουγγρικά : Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά, αραβικά, βουλγαρικά, κροατικά, δανικά, φινλανδικά, εβραϊκά, ουγγρικά, ισλανδικά, νορβηγικά, πολωνικά, ρουμάνικα, σέρβικά, σλοβένικα, σουηδικά, τούρκικα.

Πρόσθετα: Σχολιασμοί από το σκηνοθέτη και τους συντελεστές και του πρωταγωνιστές, σκηνές από τα γυρίσματα, φιλμογραφίες, κινηματογραφικά τρέιλερ & τηλεοπτικά σποτάκια, μουσικά βιντεοκλίπ, φωτογραφικό υλικό από το κόμικ, συνεντεύξεις, αφιέρωμα στην εξέλιξη του spiderman, 40λεπτο τηλεοπτικό αφιέρωμα της HBO, αποτυχημένα γυρίσματα, αφιερώματα στο σκηνοθέτη και το συνθέτη της μουσικής.