STAR WARS EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΙΙ: Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΛΩΝΩΝ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Δημοκρατία βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου, και η Γερουσιαστής – πλέον – Amidala κάνει τις τελευταίες της προσπάθειες να διατηρήσει την ειρήνη. Σύμμαχο σε αυτό το σκοπό έχει – ή καλύτερα νομίζει ότι έχει – τον γνωστό μας Palpatin, που εν τω μεταξύ εκλέγεται Καγκελάριος. Στο πλευρό της έχει επίσης τον νεαρό πλέον Anakin ο οποίος ξεδιπλώνει όλο και περισσότερο τις τεράστιες δυνατότητές του στη Δύναμη. Προκαλεί όμως με τις ενέργειές του τις αντιρρήσεις του Δασκάλου του Obi-Wan, και τις αμφιβολίες για το μέλλον του…

Το Attack Of The Clones είναι μία εντελώς διαφορετική ταινία από το Phantom Menace και όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει την πρώτη τριλογία πιθανότατα θα ξαφνιαστούν από την ατμόσφαιρα και την εξέλιξή της. Η δουλειά που έχει κάνει ο Lucas σε όλους τους τομείς είναι πραγματικά άξια θαυμασμού. Η ταινία ξεπέρασε τις προσωπικές μας προσδοκίες, οι οποίες βεβαίως είχαν μειωθεί αρκετά μετά την κυκλοφορία του Phantom Menace. Ο Lucas, ο οποίος ανέλαβε και πάλι τη σκηνοθεσία, καταφέρνει να ξαναδώσει στον Πόλεμο των Άστρων την αίγλη που έχασε από το Phantom Menace, και πραγματικά βάζει τα δυνατά του για να ξανακερδίσει όλους όσους είχαν απογοητευτεί ή έστω δεν είχαν ενθουσιαστεί από το Episode I.

Όλα εκείνα τα στοιχεία που έλειπαν από την προηγούμενη ταινία είναι τώρα εδώ, και το Attack Of The Clones θα φανεί πολύ “οικεία” στους φίλους της πρώτης τριλογίας, σε αντίθεση με το Episode I. Η ιστορία ξετυλίγεται με σχετικά αργούς ρυθμούς, και το love story που αποτελεί και το “κλειδί” για την περαιτέρω εξέλιξη της τριλογίας κατέχει κυρίαρχη θέση στην ταινία, ευτυχώς όμως χωρίς τις υπερβολές (στις περισσότερες τουλάχιστον σκηνές) που θα ζημίωναν το προφίλ του έργου. Οι χαρακτήρες αρχίζουν και αναπτύσσονται πολύ καλύτερα από ότι στο Episode I και ρόλο σε αυτό παίζει τόσο η πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα της ταινίας όσο και οι πρωταγωνιστές. Πέρα από τη Natalie Portman που είχε δώσει δείγματα του ταλέντου της και στο προηγούμενο φιλμ, εντυπωσιακή είναι η παρουσία του νεαρού Hayden Christensen στο ρόλο του Anakin Skywalker. Απρόβλεπτος, οξύθυμος, και υπερβολικά συναισθηματικός, η ερμηνεία του αποδίδει άριστα το χαρακτήρα του νεαρού μαθητευόμενου Jedi που μετά από λίγο καιρό θα κρατάει τις τύχες του Γαλαξία στα χέρια του.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το διπλό dvd που κυκλοφόρησε είναι όπως αναμενόταν κάτι το εκπληκτικό. Ποιότητα εικόνας που αγγίζει το τέλειο και ήχος που θα αφήσει άφωνους όλους όσους τον ακούσουν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της παραγωγής. Και στους δύο τομείς η δουλειά που έχει γίνει είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου, και υπάρχουν σκηνές που από εδώ και στο εξής θα αποτελούν σημείο αναφοράς για μελλοντικές αναφορές. Τα πλάνα που είναι γυρισμένα στη λίμνη Como της Ιταλίας αλλά και η σκηνή με τους πολλαπλούς καταρράκτες στο background του Anakin και της Padme αποτελούν στην κυριολεξία μια οπτική απόλαυση. Όσον αφορά τον ήχο, θα πρέπει κάποιος να τον ακούσει για να πιστέψει την ποιότητα και την εκρηκτικότητά του. Ο καταιγισμός από τα ηχητικά εφφέ σε συνδυασμό με το εκπληκτικό – για άλλη μια φορά – soundtrack του John Williams δημιουργεί ένα δίωρο τόσο χορταστικό ακουστικά, που δύσκολα θα συναντήσουμε σε άλλη παραγωγή.

Στο δεύτερο δισκάκι περιλαμβάνονται τα extras τα οποία για να τα παρακολουθήσει κανείς χρειάζεται… περισσότερο χρόνο απ’ ότι για την ίδια την ταινία. Περιέχονται εκτός των καθιερωμένων τρέιλερ, φωτογραφιών, κλπ, και πάρα πολλά αποσπάσματα από τα γυρίσματα της ταινίας, ενώ εντυπωσιακοί είναι οι παραλληλισμοί που γίνονται σε πολλές περιπτώσεις με κάποια από τις ταινίες της πρώτης τριλογίας. Ξεχωρίζουν ακόμα οι 8 κομμένες σκηνές που μονταρίστηκαν ειδικά για το dvd, κάθε μία με εισαγωγή από τον George Lucas. Υπάρχουν επίσης συνεντεύξεις με όλους τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της ταινίας, από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές του George Lucas που αναφέρονται στα κριτήρια που χρησιμοποίησε για να κάνει τις επιλογές στα διάφορα στάδια της παραγωγής. Στο δισκάκι μπορεί κανείς να βρει ακόμα: πληθώρα αφιερωμάτων για την κατασκευή των ειδικών εφφέ, μερικά από τα οποία είναι άκρως εντυπωσιακά (ειδικά αυτό που περιγράφεται η δημιουργία του ψηφιακού Yoda), αλλά και άλλα αφιερώματα για τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό της ταινίας, τον ήχο, τα κοστούμια, ένα ειδικό κομμάτι για τα ψηφιακά εφφέ, και άλλα. Ειδική αναφορά αξίζει στο κομμάτι που αναφέρεται στην επιλογή των τοποθεσιών που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, και που εκτός των άλλων μας μεταφέρει τις απόψεις των πρωταγωνιστών για τις μαγευτικές πραγματικά τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκαν. Ξεχωριστά κομμάτια υπάρχουν επίσης για τον Anakin Skywalker, για το σχεδιασμό των μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και για το σχεδιασμό της επικής μάχης στον πλανήτη Geonosis, η οποία είναι και η μεγαλύτερη σκηνή στις 5 ταινίες Star Wars μέχρι σήμερα.

Το Attack Of The Clones είναι μία ταινία που δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα να μυήσει τις νέες γενιές στον κόσμο του Πολέμου των Άστρων, ενώ κατά την προσωπική μας άποψη αξίζει τον τίτλο της κορυφαίας ταινίας Star Wars πίσω από το αξεπέραστο Episode V. Το dvd είναι απλώς μία κορυφαία παραγωγή περιοχής 2 μέχρι στιγμής, με το Gladiator, το Episode I και το Lord Of The Rings να είναι οι μόνες άλλες παραγωγές που μπορούν να αξιώνουν ότι κατέχουν μαζί με το Episode II την πρώτη θέση στις παραγωγές περιοχής 2. Η μαγεία του Πολέμου των Άστρων είναι και πάλι εδώ. Απολαύστε την…

Δευκαλίωνας Καλογρίδης .

FEATURES

Παίζουν:
Hayden Christensen
Ewan McGregor
Natalie Portman
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Frank Oz
Ahmed Best
Andrew Secombe
Anthony Daniels
Pernilla August
Silas Carson
Oliver Ford
Ian McDiarmid
Jimmy Smits
Kenny Baker

Σκηνοθέτης:
George Lucas

Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 136 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1 DVD pal περιοχής 2 (2 Δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Digital 5.1 EX

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά, ισλανδικά, πολωνικά, τσέχικα, ποτρογαλικά, εβραϊκά, ουγγρικά, κροατικά, τούρκικα.

Πρόσθετα: Κινηματογραφικά τρέιλερ, τηλεοπτικά σποτάκια, μουσικό βίντεο του “Across the Stars”, δημιουργία οπτικών εφφέ, οπτικός σχεδιασμός, κομμένες σκηνές, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πόστερ, διαφημιστικά, αποσπάσματα από τα γυρίσματα, συνεντέυξεις με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές, web documentaries, dvd-rom πρόσθετα, σχολιασμός από το σκηνοθέτη.