GHOSTBUSTERS
ΓΚΟΣΤΜΠΑΣΤΕΡΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Όταν τον Ιούνιο του 84 έκανε πρεμιέρα η ταινία στους αμερικανικούς κινηματογράφους κανείς δεν πίστευε αυτό που θ ακολουθούσε. Αμέσως η ταινία σπάει εισπρακτικά ρεκόρ μέσα σε λίγες μέρες και ξεπερνάει ακόμα και τις ποιο αισιόδοξες προβλέψεις των παραγωγών.

Οι λόγοι απλοί , το έξυπνο σενάριο των Aykroid και Ramis στον οποίο ανήκει αποκλειστικά η ιδέα των φαντασματοφαγων , οι παρουσία των Dan Aykroid, Harold Ramis, Bill Murray και Rick Moranis ηθοποιών με μεγάλη θητεία στην κωμωδία, το πολύ πιασάρικο soundtrack του του Elmer Bernstein και το ομώνυμο τραγούδι του Ray Parker που θα παραμείνει στην κορυφή των charts για αρκετούς μήνες και φυσικά η σκηνοθεσία του Ivan Reitman, ενός σκηνοθέτη με αρκετές κωμωδίες στο ενεργητικό του. Όλα τα παραπάνω λοιπόν συντέλεσαν στην μεγαλύτερα εισπρακτικά κωμωδία τρόμου όλων των εποχών.

Για όσους δεν έχουν δει η δεν έχουν ακούσει για την ταινία, πράγμα απίθανο κατά τη γνώμη μου, θα πω απλώς ότι η ιστορία αναφέρεται σε τρεις καθηγητές της παραψυχολογίας που αποφασίζουν να σώσουν τους πολίτες της Νέας Υόρκης από τα φαντάσματα που την έχουν κατακλύσει. Χρησιμοποιούν εκκεντρικό εξοπλισμό και τα όρια μεταξύ επιστημονικοτητας των μεθόδων που χρησιμοποιούν και της παράνοιας ξεπερνιούνται αρκετά συχνά. Και σαν να μην έφτανε αυτό δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα κάθε λογής φαντάσματα αλλά και την αμφισβήτηση για το έργο τους από τις αρχές της Νέας Υόρκης.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η τελική μορφή της ιδέας των Dan Aykroid και Harold Ramis δόθηκε αποκλειστικά από τον σκηνοθέτη ο οποίος αφαίρεσε αρκετά από το αρχικό σενάριο που περιελάμβανε μέχρι και ταξίδια στον χωροχρόνο και προσγείωσε την υπόθεση της ταινίας στην νέα Υόρκη. Ο θάνατος του James Belushi το 1982 ήταν και ο λόγος που στην ταινία πρωταγωνίστησε τελικά ο Bill Murray αφού ο Dan Aykroid ήθελε να επαναλάβει το επιτυχημένο δίδυμο των Blues Brothers με τον Belushi και σε αυτήν την ταινία…

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ταινία αν και βλέπεται ευχάριστα μετά από τόσα χρόνια δεν εντυπωσιάζει από την άποψη των ειδικών εφέ αφού αυτά πλέον δείχνουν ξεπερασμένα Η έκδοση όμως του Dvd είναι πραγματικά πολύ καλή αφού και η εικόνα (πλήρους ανάλυσης) αλλά και ήχος είναι ψηφιακά επεξεργασμένα και μάλιστα ήχος επεξεργαστικέ ολοκληρωτικά από την αρχή και μας έρχεται μέσα στο δισκάκι με 5.1 κανάλια, πράγμα φυσικά που προσθέτει αρκετά στην θέαση του έργου. Ευχάριστα είναι τα πράγματα και στον τομέα των έξτρα αφού περιλαμβάνονται ένα πλήθος από προσθετά χαρακτηριστικά όπως, κινηματογραφικά τρέιλερ (Ghostbusters I & II), συνεντεύξεις και παρασκήνιο, τα ειδικά εφε, σκηνές που κόπηκαν, πινακοθήκη φαντασμάτων, σχέδια και σκίτσα της παραγωγής, σχολιασμός από το σκηνοθέτη και τον Χάρολντ Ράμις, σκίτσα και τελικό αποτέλεσμα σε παράλληλη προβολή.

Και αν δεν σας φτάνουν αυτά αγοράζοντας την ταινία στην ίδια συσκευασία υπάρχει και το Ghostbusters ΙΙ …. Αναφέρομαι φυσικά στην πολύ επιτυχημένη προσπάθεια – πρόσφορα της Προοπτικής που εκδίδει την σειρά DVD Cinema Club που περιλαμβάνει διπλό DVD με δυο ταινίες στην τιμή του ενός DVD.

Όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι συντελούν να βάλουμε όλοι τους φαντασμοφαγους στα σπίτια μας και να ησυχάσουμε επιτέλους από τα ενοχλητικά φαντάσματα.

Νίκος Αρούκατος .

FEATURES

Παίζουν:
Dan Aykroid
Harold Ramis
Bill Murray
Sigourney Weaver
Rick Moranis

Σκηνοθέτης:
Ivan Reitman

Παραγωγή: 1984
Διάρκεια: 107 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1 DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά-Γερμανικά: Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Ελληνικά και άλλα

Πρόσθετα: Κινηματογραφικά τρέιλερ (Ghostbusters I & II), συνεντεύξεις και παρασκήνιο, τα ειδικά εφ, σκηνές που κόπηκαν, πινακοθήκη φαντασμάτων, σχέδια και σκίτσα της παραγωγής, σχολιασμός από το σκηνοθέτη και τον Harold Ramis, σκίτσα και τελικό αποτέλεσμα σε παράλληλη προβολή κ.α.