A BEAUTIFUL MIND
ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

John Forbes Nash Junior: Μία μοναδική μαθηματική ιδιοφυΐα, υπεύθυνος για την ανάπτυξη της θεωρίας παιχνιδιών σε απίστευτα υψηλά επίπεδα και την εφαρμογή της στις οικονομικές επιστήμες. Ο Nash γεννήθηκε το 1928 και γρήγορα έδειξε τον εκκεντρικό του χαρακτήρα αλλά και το μέγεθος της μεγαλοφυΐας του: ανέπτυξε αυτή τη θεωρία μόλις στα 21 του χρόνια, και σήμερα, 50 χρόνια μετά, όλες οι πτυχές των οικονομικών επιστημών βασίζονται στο μεγάλο του επίτευγμα.

Το 1948 και μετά την εισαγωγή του στο Princeton συναντάει τον Einstein και του αναπτύσσει τις ιδέες του. Το 1958-9 όμως και ενώ βρίσκεται στο απόγειο της εκπληκτικής του καριέρας πραγματοποιώντας το ένα επίτευγμα πίσω από το άλλο, προσβάλλεται από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και “χάνει” 30 χρόνια από τη ζωή του. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν αναγκαστικά νοσηλεύεται σε ψυχιατρεία και υποβάλλεται σε επίπονες θεραπείες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός όμως ότι η ψυχική του ισορροπία ήταν πλήρως διαταραγμένη, το μυαλό του συνέχιζε να λειτουργεί πάντα με κεντρικό πυρήνα τα μαθηματικά. Τη δεκαετία του 80 η σχιζοφρένεια άρχισε να υποχωρεί και στα 1990 ο Nash συνήλθε σχεδόν ολοκληρωτικά. Το 1994 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τη δουλειά του στην οικονομική επιστήμη με τη θεωρία παιχνιδιών, ενώ το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο Leroy P Steele από την αμερικανική μαθηματική εταιρεία. Η “διαφυγή” του από τον κόσμο της σχιζοφρένειας και η συνέχιση της δουλειάς του ήταν ένα πραγματικό θαύμα, όλος ο κόσμος όμως δε μπορεί παρά να αναρωτιέται πού θα είχε φτάσει o Nash εάν δεν είχε προσβληθεί από αυτήν την ασθένεια, η οποία στέρησε από τον ίδιο 30 χρόνια από τη ζωή του και από την ανθρωπότητα έναν σημαντικό κρίκο στην ιστορία της…

Το Beautiful Mind ήταν ο νικητής των περσινών βραβείων Oscar, καθώς έφυγε από την απονομή με 4 αγαλματίδια, μεταξύ των οποίων αυτά για καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία. Η Jennifer Connelly επίσης τιμήθηκε με βραβείο Oscar για την πραγματικά πολύ καλή ερμηνεία της, αλλά ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Russell Crowe. Η απώλεια του βραβείου Α’ ανδρικού ρόλου δε μειώνει καθόλου μία από τις μεγαλύτερες ερμηνείες της τελευταίας δεκαετίας, πόσο μάλλον όταν ο Crowe τιμήθηκε με όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς για την ερμηνεία του. Το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού και η ομορφιά της ανθρώπινης καρδιάς ζωντανεύουν μέσα από την εκπληκτική ερμηνεία του Crowe που ενσαρκώνει με αξιοθαύμαστο τρόπο έναν άνθρωπο που το χάρισμά του ήταν ταυτόχρονα και η κατάρα που “έσπρωξε” το μυαλό του πέρα από τα ανθρώπινα όρια…

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

To διπλό dvd που κυκλοφόρησε είναι μια πραγματική απόλαυση. Εικόνα και ήχος είναι σε εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας, όμως κανείς δεν πρόκειται να προσέξει τίποτα από τα δύο. Η δύναμη αυτής της παραγωγής είναι η ίδια η ταινία, η οποία θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Είναι γεγονός βέβαια ότι οι παραγωγοί της ταινίας παρέλειψαν πολλά σημαντικά γεγονότα στην προσωπική ζωή του Nash, αλλά δεν ήθελαν να δώσουν στην ταινία χαρακτήρα ντοκιμαντέρ, και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Τα πρόσθετα που υπάρχουν στα δύο δισκάκια είναι πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα, από τα οποία ξεχωρίζουν: ένας πολύ αναλυτικός σχολιασμός της ταινίας από το σκηνοθέτη, οι κομμένες σκηνές που ξεπερνούν σε διάρκεια τα 25(!) λεπτά, οι στιγμές των απονομών στα περσινά Oscar, ενώ δε λείπουν εκτενείς συνεντεύξεις από τους συντελεστές της ταινίας. Αυτό όμως που πραγματικά δίνει άλλη διάσταση στο dvd είναι τα κομμάτια που περιέχουν συνεντεύξεις με τον πραγματικό John Nash, και ειδικότερα το κομμάτι στο οποίο προσπαθεί να εξηγήσει στο σκηνοθέτη της ταινίας κάποια βασικά στοιχεία της θεωρίας του. Στο dvd, που περιέχεται ακόμα και η απονομή του Νόμπελ του 1994 στον Nash, υπάρχουν και πολλά άλλα extras, όπως στοιχεία για την ανάπτυξη του σεναρίου και την επιλογή των δύο πρωταγωνιστών, καθώς και πληροφορίες και γυρίσματα από το εκπληκτικό soundtrack της ταινίας από τον James Horner. Το Beautiful Mind είναι απλά μία από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών και το dvd αποτελεί μία εξαιρετική παραγωγή που δεν πρέπει να χάσει κανένας φίλος του κινηματογράφου. 

Δευκαλίωνας Καλογρίδης .

FEATURES

Παίζουν:
Russell Crowe
Jennifer Connelly
Ed Harris
Christopher Plummer
Paul Bettany
Judd Hirsch
Adam Goldberg
Josh Lucas
Austin Pendleton

Σκηνοθέτης:
Ron Howard

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 130 λεπτά

Εικόνα: 1,85:1 DVD pal περιοχής 2 (2 Δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά-Τσέχικα: Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά, αραβικά, τσέχικα, ρουμάνικα

Πρόσθετα: Σχολιασμοί από το σκηνοθέτη και το σεναριογράφο, κομμένες σκηνές, συνεντεύξεις με τον Ron Howard και τον Brian Grazer, ανάπτυξη του σεναρίου, αφιέρωμα στα ειδικά εφφέ, storyboards, συνεντεύξεις με τον πραγματικό John Nash, απονομές των βραβείων στα Oscar 2001, απονομή του βραβείου Νόμπελ του 1994, κινηματογραφικό τρέιλερ, πληροφορίες για το soundtrack.