MONSTERS, INC.
ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Mike και ο Sully είναι δύο από τα τέρατα που δουλεύουν στην Monsters Inc, μια εταιρεία που παράγει ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας κραυγές μικρών παιδιών. Όπως λέει και το διαφημιστικό σποτάκι της εταιρείας, “τρομάζουμε (τα παιδιά) επειδή νοιαζόμαστε”. Μη φανταστείτε όμως ότι τα τέρατα που κατοικούν στην πόλη αυτή είναι τρομακτικά: Ένα μεγαλόσωμο, τριχωτό, γαλάζιο με μωβ βούλες και καλή καρδιά (Sully) και ένα μονόφθαλμο, κοντό, πράσινο, και με χαρακτηριστικό τη συνεχή έλλειψη ψυχραιμίας (Mike), περιστοιχιζόμενα από άλλα τέρατα παρομοίων χαρακτηριστικών, μπλέκουν σε απίστευτες καταστάσεις που προκαλούν όχι φόβο, αλλά πολύ γέλιο.

Σε μία από αυτές τις καταστάσεις, ένα παιδί από αυτά που έχουν αναλάβει τα τέρατα να τρομάξουν ξεφεύγει μέσα στην εταιρεία και προκαλεί μεγάλο πανικό, διότι… ως γνωστόν τα ανθρώπινα παιδιά είναι τοξικά και ένα άγγιγμά τους σε κάποιο τέρας μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρο. Πριν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, και ενώ η ΥΕΠ (Υπηρεσία Εντοπισμού Παιδιών) αναζητεί τα ίχνη του παιδιού, ο Mike και o Sullyo Sully βρίσκονται ανακατεμένοι σε αυτήν την υπόθεση. Ενώ προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να στείλουν τη Μπου (έτσι έχει ονομάσει το παιδί ο Sully) πίσω στον “κόσμο” της, ανακαλύπτουν ότι τελικά μπορεί και να μην είναι μία “μηχανή που σκοτώνει” όπως χαρακτηριστικά λέει ο Mike…

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ο συνδυασμός Disney/Pixar μας δίνει ένα ακόμα καρτούν. Προσωπική μας άποψη είναι ότι το Monsters Inc. είναι μία από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων – αν όχι η καλύτερη – των τελευταίων ετών. Η Disney διατηρεί (όπως πάντα μέχρι τώρα) το παιδικό χαρακτηριστικό ως βασικό συστατικό της ταινίας, αλλά είναι βέβαιο ότι τα καμώματα των τεράτων θα διασκεδάσουν όλους τους θεατές που τα παρακολουθήσουν, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι πραγματικά απολαυστικοί, με απίστευτες γκριμάτσες και πολύ πετυχημένες ατάκες, ενώ οι φωνές του John Goodman (Sully) και κυριότερα του Billy Crystal (Mike) προσθέτουν πάρα πολύ στους χαρακτήρες των ηρώων.

Το dvd περιέχει την ταινία σε έκδοση 16:9, με πολύ ζωντανά χρώματα και πολύ καλό ψηφιακό ήχο, ακόμα και στην περίπτωση που επιλέξουμε να δούμε την ταινία με ελληνική μεταγλώττιση. Σε αυτήν την περίπτωση όμως δε θα απολαύσουμε τις φωνές των δύο ηθοποιών που προαναφέραμε. Τα extras που περιέχονται στο δισκάκι δεν είναι πάρα πολλά, και μάλλον θα απογοητεύσουν όσους περίμεναν τη συγκεκριμένη παραγωγή με ανυπομονησία. Πάντως ακόμα και αυτά που υπάρχουν υπόσχονται μία… extra δόση άφθονου γέλιου, με πρώτο και καλύτερο το For The Birds. Πρόκειται για ένα καρτούν μικρού μήκους που κέρδισε το βραβείο στην αντίστοιχη κατηγορία των Oscar, και το οποίο είναι πραγματικά ανεπανάληπτο. Υπάρχουν ακόμα και κάποια… αποτυχημένα γυρίσματα, που επίσης βγάζουν πολύ γέλιο, καθώς παρουσιάζουν τους πρωταγωνιστές να αντιδρούν σαν πραγματικοί ηθοποιοί στις γκάφες που κάνουν κατά τη διάρκεια των υποτιθέμενων γυρισμάτων. Στα πρόσθετα περιλαμβάνεται επίσης και ένα ακόμα καρτούν μικρού μήκους με τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας να προσπαθούν να… βάλουν μπρος το καινούριο αυτοκίνητο του Mike. Τέλος, τα extras συμπληρώνουν ένα –παιδικό– παιχνίδι που ο θεατής προσπαθεί να βρει όλα τα κομμάτια από την πόρτα της Μπου και να τα συναρμολογήσει, και ένα κομμάτι που περιέχει κάποιες ιδέες που δε χρησιμοποιήθηκαν τελικά στην ταινία και που παρουσιάζονται σε σκιτσάκια.

Το Monsters Inc. είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουν κυκλοφορήσει, και το dvd αποτελεί μία ευκαιρία να δείτε ή να ξαναδείτε την ταινία και να πάρετε ισχυρές δόσεις γέλιου με τις περιπέτειες των Monsters.

Δευκαλιωνας Καλογρίδης .

FEATURES

Παίζουν:
John Goodman
Billy Crystal
James Coburn
Jennifer Tilly
Steve Buscemi

Σκηνοθέτης:
Studio Disney

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 89 λεπτά

Εικόνα: 1,85:1 DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά-Ελληνικά-Εβραϊκά-Ρώσικα: Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά, εβραϊκά, ρώσικα, βουλγάρικα.

Πρόσθετα: For The Birds (καρτούν μικρού μήκους), “αποτυχημένα” γυρίσματα, το νέο αυτοκίνητο του Μάικ (κατρούν μικρού μήκους), το παιχνίδι της Μπου, κομμάτια που δε χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία