THE GREAT ESCAPE
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένα βιβλίο του Paul Brickhill που περιγράφει ένα πραγματικό γεγονός (το οποίο έζησε και ο ίδιος) που συνέβη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γίνεται η αφορμή για τη δημιουργία μιας από τις πιο κλασσικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Βρισκόμαστε στο 1943, στο Luft North, ένα στρατόπεδο υψίστης ασφαλείας που είχε κατασκευαστεί από τους Γερμανούς για να περιορίσει ακόμα και τους πιο ειδικούς επί των αποδράσεων κρατουμένους. Καθώς η Luftwaffe συγκέντρωνε όλους τους γνωστούς “καλλιτέχνες” αποδράσεων στο στρατόπεδο, επόμενο ήταν το αποτέλεσμα να είναι μία άνευ προηγουμένου απόπειρα απόδρασης στις 24 Μαρτίου του 1944, σχεδιασμένη εκπληκτικά μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Η ταινία, αν και αποδίδει πολύ “ανάλαφρα” την ατμόσφαιρα στο στρατόπεδο και μόνο προς το τέλος παίρνει δραματικό χαρακτήρα, έχει ένα από τα καλύτερα cast που έχουν εμφανιστεί σε ταινία και όλοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους δημιουργώντας μερικές σκηνές που αντέχουν στο χρόνο. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής όπως ο Steve McQueen, ο James Garner, ο Richard Attenborough, o James Coburn και ο νεαρός τότε Charles Bronson είναι ένα δείγμα από το cast της ταινίας, ενώ το εκπληκτικό και κλασσικό πλέον soundtrack υπογράφει ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής, ο Elmer Bernstein.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το πρώτο dvd περιέχει την ταινία σε widescreen έκδοση, και το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάποιος είναι η ποιότητα της εικόνας. Η δουλειά που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι παρακολουθεί μία ταινία 40 χρόνων. Η εικόνα έχει καθαριστεί τελείως από στίγματα, και τα χρώματα δείχνουν πολύ ζωντανά. Ο ήχος έχει και αυτός υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, αλλά σε καμία περίπτωση δε φτάνει επίπεδα σύγχρονων παραγωγών, και παρά την πολύ καλή ποιότητά του είναι αυτός που “προδίδει” την ηλικία της ταινίας.

Τα extras που έχουν συμπεριληφθεί στα δύο δισκάκια ξεπερνούν σε διάρκεια τις 2 ώρες και περιλαμβάνουν το αυθεντικό κινηματογραφικό τρέιλερ, σχολιασμό από τους συντελεστές της ταινίας, φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για την ταινία. Επίσης υπάρχει ένα 50λεπτο κομμάτι που αναφέρεται στην πραγματική ιστορία της Μεγάλης Απόδρασης και είναι πραγματικά εξαιρετικό, ενώ υπάρχουν ακόμα και συνεντεύξεις και αφιερώματα για αρκετούς από τους πρωταγωνιστές στην πραγματική ιστορία, όπως ο “πραγματικός” Virgil Hilts (που στην ταινία υποδύεται ο Steve McQueen). Πολύ καλές εντυπώσεις μας άφησαν επίσης και κάποια κομμάτια που συγκρίνουν την ιστορία της ταινίας με τα πραγματικά γεγονότα κάνοντας ταυτόχρονα και πολλές ιστορικές αναφορές. Γενικά τα extras που περιέχει το dvd περιέχουν ότι θα μπορούσε να ζητήσει κανείς και αναμφίβολα αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για να δει κάποιος το dvd. Η Μεγάλη Απόδραση αποτελεί μία από τις πλέον κλασσικές ταινίες του κινηματογράφου και η κυκλοφορία της σε dvd με αυτά που προσφέρει τοποθετείται ανάμεσα στις κορυφαίες κυκλοφορίες περιοχής 2. 

Δευκαλιωνας Καλογρίδης .

FEATURES

Παίζουν:
Steve McQueen
James Garner
Richard Attenborough
James Donald
Charles Bronson
James Coburn
David McCallum
Donald Pleasence
Hannes Messemer
Gordon Jackson

Σκηνοθέτης:
John Sturges

Παραγωγή: 1963
Διάρκεια: 166 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1 DVD pal περιοχής 2 (2 Δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά, σουηδικά, ολλανδικά, νορβηγικά, δανικά, ουγγρικά, εβραϊκά, τούρκικα, πορτογαλικά, πολωνικά, τσέχικα, σλοβένικα, φινλανδικά, κροατικά.

Πρόσθετα: Τρέιλερ, σχολιασμός από τους συντελεστές, συνεντεύξεις από τους συντελεστές και τους ανθρώπους που έζησαν την πραγματική ιστορία, μεγάλο αφιέρωμα στην πραγματική ιστορία, ιστορικές αναφορές, σύγκριση της ιστορίας με τα πραγματικά γεγονότα, φωτογραφικό υλικό, αφιέρωμα στον πραγματικό Virgil Hilts.