THE COLOR OF THE MONEY
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια από τις ποιο συμπαθητικές ταινίες του Scorcese με τον Paul Newman να κερδίζει το Oscar για τον ρόλο του που άλλωστε πανάξια δικαιούταν και για την συνολική του πρόσφορα στον κινηματογραφικό στερέωμα. Έχοντας δίπλα στον Paul Newman, τον γοητευτικότατο Tom Cruise σε έναν από τους ρόλους που του ταιριάζει γάντι και την πανέμορφη Mary Elisabeth Mastrantonio ο Scorcese, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το ομώνυμο μυθιστόρημα του Walter Trevis, φτιάχνει ένα καλοδουλεμένο σύνολο από χαρακτήρες που ο καθένας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συμμετέχει στην εξέλιξη της ιστορίας ώστε να φτάσει στο τελικό αλλά και αρχέτυπο μοτίβο αυτό της σύγκρουσης δάσκαλου κα μαθητή.

Ο Paul Newman υποδύεται το ρόλο ενός παλιού παίχτη, τον Εντυ Φελσον, του μπιλιάρδου ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τα τραπέζια για 25 χρόνια ο οποίος συναντά στον δρόμο του τον Βιτσεντ (Tom Cruise) ένα ταλαντούχο μπιλιαρδόρο που όμως στερείται σοβαρότητας σε όλες τις δραστηριότητες του. Ο Έντυ λοιπόν θα διδάξει στον Φέλσον τα μυστικά του κόσμου του μπιλιάρδου και των στοιχημάτων που σχετίζονται με αυτόν ώστε ο νεαρός Βιτσεντ να κερδίσει χρήματα αλλά και καταξίωση παίζοντας στους αγώνες του Atlantic CIty. Συμμαχο στην προσπάθεια αυτή θα βρει ο Έντυ την πανέμορφη συνοδό του Βιτσεντ την Καρμεν (Mary Elisabeth Mastrantonio) ώστε το όλο εγχείρημα να πετύχει. Κατά την διάρκεια της περιπλάνησης της ιδιόρρυθμης αυτής παρέας θα συμβούν γεγονότα τα οποία κάνουν την σχέση των τριών αυτών να ισορροπεί συνεχώς σε τεντωμένο σχοινί.

Η ταινία, αν και δεν συγκαταλέγεται από τους λάτρεις του Scorcese στις καλύτερες του, θα αρέσει ιδιαίτερα στο νεαρό κοινό, στο οποίο άλλωστε και απευθύνεται και για αυτό το λόγο και το soundtrack της ταινίας είναι μοντέρνο και εκρηκτικό. Τα κόλπα του Tom Cruise πάνω στην πράσινη τσόχα εντυπωσιάζουν και αποδεικνύουν το ταλέντο του εκτός από την υποκριτική και στον χειρισμό της στέκας. Ο ρόλος αυτός είναι για τον Cruise η αρχή για ένα σύνολο ρόλων χαρακτήρα που ακολούθησαν στις επόμενες ταινίες και αποτελεί άλλωστε ,το στυλ των ταινιών αυτών, σήμα κατατεθέν του.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Δυστυχώς το ασημί δισκάκι δεν κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις και έτσι αν εξαιρέσουμε τα τυπικά στοιχεία που διαθέτουν στο σύνολο τα DVD δηλαδή καλή εικόνα και ήχο η συγκεκριμένη έκδοση Region 2 δεν περιλαμβάνει κανένα έξτρα. Είναι κρίμα τελικά να παραμένουν ανεκμετάλλευτα από τις εταιρίες παραγωγής οι τόσες δυνατότητες που μας προσφέρει αυτό το μέσο.

Παρόλα αυτά αν θέτε να δείτε τον Cruise σε ένα όλο σταθμό για την μετέπειτα πορεία της καριέρας του να κάνει τα κόλπα του στα τραπέζια του μπιλιάρδου και τον Paul Newman σε έναν πολύ εκφραστικό και γεμάτο ρόλο, σας την συστήνω ανεπιφύλακτα παρόλη τη λιτότητα σε παροχές και όχι σε απόλαυση που σας χαρίζει απλόχερα το συγκεκριμένο δισκάκι. 

Νίκος Αρούκατος .

FEATURES

Παίζουν:
Paul Newman
Tom Cruise
Mary Elizabeth Mastrantonio
Helen Shaver
John Turturro

Σκηνοθέτης:
Martin Scorcese

Παραγωγή: 1986
Διάρκεια: 119 λεπτά

Εικόνα: 1,85:1 DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Surround

Υπότιτλοι: Ελληνικά.

Πρόσθετα: Κανένα.