THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING
Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ: Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η πρώτη μεγάλη κυκλοφορία dvd της νέας κινηματογραφικής σεζόν αναμένεται να αποτελέσει και μία από τις μεγαλύτερες στο χώρο του ψηφιακού μέσου μέχρι σήμερα. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών μετά από την κυριαρχία του στις κινηματογραφικές αίθουσες έρχεται να εισβάλλει και στη μικρή οθόνη. Ο Peter Jackson κατάφερε αυτό που πολλοί μέχρι τώρα θεωρούσαν ακατόρθωτο, να μεταφέρει δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα στη μεγάλη οθόνη με επιτυχία. Όπως και ο ίδιος λέει, χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας από την κυκλοφορία των βιβλίων για να μπορέσει να “φτάσει” η τεχνολογία το επίπεδο της εκπληκτικής φαντασίας που ο Tolkien χρησιμοποίησε στα βιβλία του και να είναι έτσι σήμερα δυνατή η αναπαράσταση του κόσμου που ο μεγάλος συγγραφέας δημιούργησε.

Η ταινία όμως δε βασίζεται στα ψηφιακά εφφέ: το όραμα του σκηνοθέτη και η άδεια από τη New Line Cinema για τη δημιουργία τριών ταινιών αντί για μίας, έδωσαν τα εφόδια στους παραγωγούς να απασχολήσουν ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην αναζήτηση τοποθεσιών για την ταινία. Πραγματικά, οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί για τα γυρίσματα είναι στην κυριολεξία μαγευτικές, και με τις επεμβάσεις από τους παραγωγούς παρουσιάζονται πολύ οικείες σε όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία. Το μεγάλο ατού της ταινίας βέβαια είναι η ιστορία, και ο σκηνοθέτης προσπάθησε να τη διατηρήσει όσο μπορεί αναλλοίωτη. Μέχρι ένα βαθμό μπορούμε να πούμε ότι τα κατάφερε (μόνη μεγάλη απουσία ο Tom Bombadil), ενώ όσοι δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο δε θα βρουν κανένα “πταίσμα” στο story. Τελικά μάλλον δε θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο από μία κινηματογραφική ταινία: Η υλοποίηση του κόσμου της Μέσης-Γης και των λαών της με ένα εκπληκτικό “πάντρεμα” τοπίων και ειδικών εφφέ είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και, αν και δε μπορεί να φτάσει τα επίπεδα του βιβλίου (κάτι τέτοιο θα ήταν εξάλλου αδύνατο), η ταινία αναβιώνει το μύθο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτό που αρχικά μπορούμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για μία ταινία που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις. Αποτελεί μία πραγματική εμπειρία, με το σκηνοθέτη να έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, και από τα πρώτα λεπτά να δημιουργεί μία ατμόσφαιρα που συνεπαίρνει το θεατή και τον κάνει και αυτόν μέρος του φανταστικού - και όμως τόσο οικείου - κόσμου του Tolkien. Χόμπιτ, μάγοι, ξωτικά, άνθρωποι, νάνοι, ορκ, και τα υπόλοιπα πλάσματα της Μέσης Γης, δένουν απόλυτα με τα εκπληκτικά σκηνικά που έχουν στηθεί για τα γυρίσματα. Εκτός από τα σκηνικά, εντυπωσιακές είναι και οι φυσικές τοποθεσίες στις οποίες έχουν γυριστεί τα εξωτερικά πλάνα, τα οποία είναι στην κυριολεξία εκθαμβωτικά. Βέβαια τα ειδικά εφφέ έχουν την τιμητική τους σε αυτήν την παραγωγή, όμως είναι τόσο καλοφτιαγμένα που "μπλέκονται" πολύ αρμονικά με τα σκηνικά και τους ηθοποιούς. Πραγματικά, στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πού σταματάει η πραγματικότητα και πού ξεκινάει το παραμύθι...

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η κυκλοφορία του dvd ήταν τόσο πολυαναμενόμενη που έφτασε στο σημείο να αποτελεί το σημείο εκκίνησης της νέας κινηματογραφικής χρονιάς, και όχι άδικα, καθώς το τελικό αποτέλεσμα είναι ανεπανάληπτο. Κορυφαία ποιότητα αναμορφικής εικόνας και ψηφιακός ήχος που μεταφέρει πιστά τους ήχους της Μέσης-Γης και το εκπληκτικό πραγματικά soundtrack του Howard Shore, συνθέτουν ένα δισκάκι που από πλευράς ποιότητας αγγίζει το τέλειο. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στην εντυπωσιακή απόδοση των χρωμάτων, τα οποία στην κυριολεξία πλημμυρίζουν την οθόνη με εκπληκτική ζωντάνια. Τα πλάνα στην αρχή της ταινίας στο Σάιρ και στα ορυχεία της Μόρια είναι μία πραγματική οπτική απόλαυση. Προσωπική μας άποψη είναι ότι το πρώτο δισκάκι που περιέχει την ταινία ξεπερνάει σε ποιότητα τα κορυφαία dvd που υπήρχαν μέχρι σήμερα για περιοχή 2 (Gladiator, Phantom Menace).

Τα extras περιέχονται στο δεύτερο δισκάκι, και ξεπερνούν τις 2 ώρες σε διάρκεια, δίνοντας πάρα πολλές πληροφορίες γύρω από την ταινία. Κινηματογραφικά τρέιλερ, τηλεοπτικά σποτάκια, αποσπάσματα από τα γυρίσματα, διάφορα κομμάτια που αφορούν συγκεκριμένες τοποθεσίες της ταινίας, και αφιερώματα στους πρωταγωνιστές, είναι μόνο μερικά από την πληθώρα προσθέτων που υπάρχουν στο dvd, ενώ πάρα πολλές είναι και οι συνεντεύξεις από σχεδόν όλα τα μέλη της παραγωγής και του cast. Ανάμεσα στα αποσπάσματα από τα γυρίσματα ξεχωρίζουν αυτά που αφορούν τη δημιουργία των όπλων και του εξοπλισμού των πλασμάτων της Μέσης-Γης. Σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει μία απίστευτης λεπτομέρειας δουλειά, και στα extras μας δίνεται η ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε από κοντά. Υπάρχει επίσης ένα κομμάτι που μας δίνει πληροφορίες για την extended έκδοση με 4 dvd (!) που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, ενώ αναμφισβήτητα το πιο αναμενόμενο τμήμα αυτής της παραγωγής είναι το 10λεπτο κομμάτι που αναφέρεται στα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας της τριλογίας, το Two Towers. Γενικά τα πρόσθετα που προσφέρονται είναι πολλά και εξαιρετικά καλοδουλεμένα, ενώ να σημειώσουμε ότι όλα έχουν ελληνικούς υπότιτλους, κάτι που κάνει το dvd ακόμα πιο δελεαστικό. Θα μπορούσαν πάντως να είχαν προστεθεί ακόμα περισσότερα αποσπάσματα από τα γυρίσματα και καινούριες σκηνές, καθώς και ένας σχολιασμός από το σκηνοθέτη, αλλά φαίνεται ότι αυτά προορίζονται για την special έκδοση του Νοεμβρίου.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών προσφέρει απλόχερα τη μαγεία του πλέον και στη μικρή οθόνη. Δεχτείτε τη χωρίς συζήτηση…. 

Δευκαλίωνας Καλογρίδης .

FEATURES

Παίζουν:
Elijah Wood
Ian McKellen
Liv Tyler
Viggo Mortensen
Sean Astin
Kate Blanchett
John Rhys-Davies
Billy Boyd
Domiinic Monaghan
Orlando Bloom
Christopher Lee
Hugo Weaving
Sean Bean
Ian Holm

Σκηνοθέτης:
Peter Jackson

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 172 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1 DVD pal περιοχής 2 (2 δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Digital EX 5.1

Υπότιτλοι: Ελληνικά, αγγλικά

Πρόσθετα: Κινηματογραφικά τρέιλερ, τηλεοπτικά σποτάκια, μουσικό βιντεοκλίπ, πληροφορίες για την Extended dvd έκδοση, αποσπάσματα από τα γυρίσματα, αφιερώματα στις τοποθεσίες και τους ηθοποιούς, συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της ταινίας και τους υπεύθυνους των εκδοτικών οίκων των βιβλίων.