FROM RUSSIA WITH LOVE
ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μετά την μεγάλη επιτυχία του Dr No, της πρώτης ταινία με ήρωα τον James Bond οι παραγωγοί έχοντας στην διάθεση τους το διπλάσιο budget ετοίμασαν μια ταινία που έσπασε και αυτή ταμεία. Το From Russia With Love είναι βασισμένο και αυτό όπως και ο προκάτοχος του σε ομώνυμο βιβλίο του Fleming. Αν και οι καιροί και τα πολιτικά πράγματα της εποχής επέβαλαν αλλαγές στο σενάριο της ταινίας και έτσι οι κακοί δεν είναι οι σοβιετικοί αλλά η οργάνωση SPECTRE. Η SPECTRE λοιπόν αποφασίζει να παίξει ένα παιχνίδι με τις μυστικές υπηρεσίες των βρετανών και σοβιετικών, βάζοντας τους να αλληλοεξοντωθούν προς δικό της όφελος. Χρησιμοποιεί την ρωσίδα πράκτορα, την πανέμορφη Daniela Bianchi η οποία πιστεύει ότι δουλεύει για λογαριασμό της KGB, ώστε να παρασύρει τους βρετανούς πράκτορες σε παγίδα θανάτου και με αυτό τον τρόπο να εκδικηθεί η SPECTRE τον θάνατο του μέλους της Dr No. Με την πρόφαση ότι η ρωσίδα πράκτορας θέλει να αυτομολήσει και να παραδώσει στους βρετανούς τον καινούριο μηχάνημα αποκρυπτογράφησης Λεκτερ έρχεται σε επαφή με τον James Bond.

Η ταινία είναι γυρισμένη στην Ουαλία και στην Κωνσταντινούπολη που εμπνέει γενικός ένα μυστήριο και δίνει και στην ταινία έναν εξωτικό αέρα. Η πρώτη σκηνή της ταινίας κρύβει μια έκπληξη αφού φαίνεται να θανατώνεται ο James Bond από έναν πράκτορα της SPECTRE, αποκαλύπτεται όμως ότι φυσικά αυτός που πεθαίνει δεν είναι ο James. Στην συγκεκριμένη ταινία κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του ο Desmond Llewellyns που θα μείνει γνωστός σε όλη μετέπειτα την σειρά των ταινιών που ακολούθησαν ως “Q” που με τα πανέξυπνα gadgets δίνει πάντα λύση στις δύσκολες στιγμές του Bond. Αυτό που πλημμυρίζει την ταινία είναι οι υπέροχες υπάρξεις θηλυκού γένους φυσικά ,οι οποίες είναι όλες διαλεγμένες από διαγωνισμούς ομορφιάς όπως άλλωστε και η Daniela Bianchi παρτενέρ του Sean Connery στην ταινία. Για τον Sean Connery δεν μπορούμε να πούμε και πολλά αφού φαίνεται ότι ο ρόλος του βρετανού πράκτορα του έρχεται κουστούμι..

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η έκδοση για DVD περιοχής 2 είναι εξαιρετικά προσεγμένη σε όλους τους τομείς και φέρνει επάξια επάνω της τον χαρακτηρισμό Special Edition. Η εικόνα είναι άριστη με καθαρά χρώματα και καταπληκτική ανάλυση και ο ήχος αν και μονοφωνικός άριστα ψηφιακός .Να σημειώσουμε εδώ το Soundtrack της ταινίας είναι καταπληκτικό στο σύνολο του και όχι μόνο το ομότιτλο τραγούδι που εδώ ερμηνεύει ο Matt Monro. Έτσι το soundtrack ενθουσιάζει τον ακροατή σε αρκετά σημεία της ταινίας όπως π.χ. στην σκηνή στον τσιγγάνικο καταυλισμό. Φυσικά δεν λείπει η χαρακτηριστική μελωδία της σειράς. Αρκετά και πλούσια είναι και τα έξτρα του DVD με κινηματογραφικά τρειλερ, ντοκιμαντέρ για την ταινία και πλήθος άλλων. Πραγματικά μια πολύ προσεγμένη παραγωγή που να σημειώσουμε εδώ αποτελεί μέρος της συλλογής με τις ταινίες του βρετανού πράκτορα. My name is Bond, James Bond…και απολαύστε την ταινία. 

Νίκος Αρούκατος .

FEATURES

Παίζουν:
Sean Connery
Daniela Bianchi
Pedro Armendariz
Lotte Lenya

Σκηνοθέτης:
Terence Young

Παραγωγή: 1964
Διάρκεια: 115 λεπτά

Εικόνα: 16:9, DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά : Mono

Υπότιτλοι: Ελλήνικά.

Πρόσθετα: Τρία κινηματογραφικά trailer, τρία τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, πληροφοριακό ντοκιμαντέρ για την ταινία, ντοκιμαντέρ για τον παραγωγό Harry Saltzman, φωτογραφίες (πορτρέτα πρωταγωνιστών, στιγμιότυπα από τα γυρίσματα), σχολιασμός από σκηνοθέτη και συντελεστές,