THE LAST CASTLE
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΧΥΡΟ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς του αμερικάνικου στρατού φυλακίζεται μετά από ένα περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε 8 στρατιώτες που ήταν υπό τις διαταγές του. Παρ’ όλο που ο στρατηγός Irwin θέλει να περάσει όσο το δυνατόν πιο ήσυχα τον καιρό του μέσα στη στρατιωτική φυλακή, δε μπορεί να αγνοήσει τις δολοφονίες των φυλακισμένων από τις διαταγές του διοικητή του “ιδρύματος” συνταγματάρχη Winter. Έτσι, οι δύο άντρες έρχονται σε άμεση αντιπαράθεση, και καθώς πρόκειται για στρατιωτικούς με μεγάλο εγωισμό και περηφάνια, αυτή η αντιπαράθεση οδηγεί στα άκρα, σε έναν πραγματικό πόλεμο μέσα στους τοίχους της φυλακής.

Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε έναν εντυπωσιακό χώρο που κάποτε ήταν πραγματική φυλακή, στην οποία μάλιστα εξέτισε αρκετά χρόνια από την ποινή του ο James Earl Ray, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Martin Luther King. Τα επιβλητικά κτίρια που ήδη υπήρχαν συμπληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τα σκηνικά που στήθηκαν και σε συνδυασμό με μία πολύ καλή σκηνοθετική δουλειά ο χώρος αναδίδει μία πολύ επιβλητική ατμόσφαιρα που συντελεί τα μέγιστα στην επιτυχία της ταινίας. Η ταινία όμως χρωστάει πολλά και στα μέλη του cast: Ο Robert Redford είναι χωρίς αμφιβολία ο πρωταγωνιστής και αποδίδει μία δύσκολη ερμηνεία με χαρακτηριστική απλότητα, όμως εντυπωσιακή είναι η παρουσία του James Gandolfini, ο οποίος υποδύεται με μεγάλη επιτυχία τον άνθρωπο που προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την “τάξη” και έρχεται σε σύγκρουση με έναν χαρακτήρα που έχει μεγαλύτερο “ειδικό βάρος” από αυτόν. Ακόμα και οι ηθοποιοί που έχουν μικρότερους ρόλους όμως δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, όπως για παράδειγμα ο Mark Ruffalo που υποδύεται τον Yates.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που είδαμε συνεχίζει τη γραμμή που έχουν χαράξει εδώ και λίγο καιρό πλέον οι παραγωγές περιοχής 2, με πολύ ψηλά standards στην ποιότητα της εικόνας και του ήχου. Έτσι και η συγκεκριμένη παραγωγή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αντίστοιχη περιοχής 1: ο πολύ καλός ήχος και η καθαρότητα της εικόνας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της, ενώ η αναπαράσταση των χρωμάτων είναι εξαιρετική, ακόμα και στα σκοτεινά πλάνα μέσα στα κελιά των φυλακισμένων. Όσον αφορά τα extras, εκτός από τα συνηθισμένα (trailer, σχολιασμός από το σκηνοθέτη), υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον “behind the scenes” με αποσπάσματα από τα γυρίσματα και συνεντεύξεις από όλα τα μέλη του cast και τους συντελεστές. Ανάμεσα στις συνεντεύξεις αυτές υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να δούμε έναν από τους ανθρώπους που ήταν δεσμοφύλακας στην πραγματική φυλακή να μιλάει για το χώρο αυτό. Τέλος, υπάρχει και μία πληθώρα σκηνών που κόπηκαν στο τελικό μοντάζ της ταινίας.

Το The Last Castle είναι μία πολύ καλή ταινία που αξίζει να δει κανείς κυρίως για τις ερμηνείες της, ενώ το dvd δίνει μία παραπάνω δυνατότητα σε όσους θέλουν να “εξερευνήσουν” περισσότερο την ταινία. 

Δευκαλίωνας Καλογρίδης .

FEATURES

Παίζουν:
Robert Redford
James Gandolfini
Delroy Lindo
Mark Ruffalo
Clifton Collins Jr.
Steve Burton
Michael Irby
Brian Goodman
Paul Caulderon

Σκηνοθέτης:
Rod Lurie

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 125 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά : Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελλήνικά, τούρκικα, αραβικά, ουγγρικά, ρουμανικά, τσέχικα.

Πρόσθετα: Kινηματογραφικό τρέιλερ, σχολιασμός από το σκηνοθέτη, αποσπάσματα από τα γυρίσματα, κομμένες σκηνές