TRAINING DAY
ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός και ένας νεαρός μαθητευόμενος περιπολούν στους δρόμους της πόλης στην πρώτη του μέρα εκπαίδευσης στο σώμα δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας του Λος Άντζελες. Ακούγεται τόσο καθημερινό και όμως μπορεί να είναι πραγματικός εφιάλτης, “αρκεί” ο αστυνομικός να είναι το ίδιο διεφθαρμένος όσο και οι κακοποιοί που καταδιώκει και να είναι πρόθυμος να φτάσει στα άκρα σε όλες του τις ενέργειες, πάντα στο όνομα του “καλού”…

Ο Denzel Washington πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του και ο Ethan Hawke πλαισιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον περσινό νικητή του Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Προσωπική μας άποψη είναι ότι ο Washington δεν άξιζε το Όσκαρ περισσότερο από τον Russel Crowe (για το Beautiful Mind), αλλά με βάση την πολύ καλή παρουσία του σε αυτήν την ταινία, μάλλον “ανταμείφθηκε” από την Ακαδημία για παλαιότερες ερμηνείες (π.χ. στο εκπληκτικό Hurricane). Από την άλλη μεριά, ο Ethan Hawke αποδεικνύει ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στην αφρόκρεμα των ηθοποιών και μπορεί να σταθεί με άνεση δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως ο Washington. Η σκηνοθεσία της ταινίας, παρ’ όλο που κάποιοι μπορεί να τη βρουν κουραστική (ειδικά με τα πολλά απότομα κοντινά πλάνα στους πρωταγωνιστές), είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να μεταφερθεί με τον καλύτερο τρόπο ο ρεαλισμός και η σκληρότητα που περιγράφεται στην ταινία. Σίγουρα η ωμότητα μερικών σκηνών μπορεί να προκαλέσει άσχημες εντυπώσεις και συναισθήματα στους θεατές, αλλά είναι κι’ αυτό ένα μέσο για να προκαλέσει ο σκηνοθέτης τα συναισθήματα που θέλει με την ταινία.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που κυκλοφόρησε σε μία δύσκολη κινηματογραφικά περίοδο αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές αυτόν τον καιρό, όχι μόνο επειδή το Training Day είναι μια πολύ καλή ταινία, αλλά και για την ποιότητά του: χρώματα καθαρά και σκοτεινά ώστε να αποδίδουν την ατμόσφαιρα των δρόμων, και πλήρης απουσία ψεγαδιών ή άλλων τεχνουργημάτων στην εικόνα. Ο ήχος χωρίς να εντυπωσιάζει κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, τόσο με την απόδοση των ήχων και των διαλόγων, όσο και με το πολύ καλό soundtrack που έχει η ταινία. Τα πρόσθετα που υπάρχουν στο δισκάκι περιλαμβάνουν τον καθιερωμένο σχολιασμό από το σκηνοθέτη, εκτενή αποσπάσματα από τα γυρίσματα και μουσικά videoclip. Ξεχωρίζει το κομμάτι με τις πολυάριθμες κομμένες σκηνές, ενώ κάτι διαφορετικό προσθέτει και το εναλλακτικό φινάλε που μας προσφέρεται. Να πούμε τέλος ότι τα πρόσθετα είναι υποτιτλισμένα μόνο στα αγγλικά.

Το Training Day είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της κινηματογραφικής χρονιάς που τελείωσε και η ερμηνεία του Denzel Washington είναι ο κυριότερος λόγος για να δείτε αυτό το dvd, το οποίο συμπληρώνεται αρκετά καλά με τα extras που προσφέρει. 

Δευκαλίωνας Καλογρίδης .

FEATURES

Παίζουν:
Denzel Washington
Ethan Hawke
Scott Glenn
Cliff Curtis
Dr. Dre
Snoop Dogg
Tom Berenger

Σκηνοθέτης:
Antoine Fuqua

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 118 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά-Γερμανικά-Ισπανικά : Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, σουηδικά, ισπανικά, νορβηγικά, δανικά, φινλανδικά, πορτογαλικά, εβραϊκά, πολωνικά, τσέχικα, τούρκικα, ουγγρικά, ισλανδικά, κροατικά, γαλλικά, ιταλικά.

Πρόσθετα: Κινηματογραφικό τρέιλερ, σχολιασμός από το σκηνοθέτη, 15λεπτο “πώς γυρίστηκε”, κομμένες σκηνές, εναλλακτικό φινάλε, μουσικά videoclip.