THE OTHERS
ΟΙ ΑΛΛΟΙ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Βρισκόμαστε στο 1945. Η Grace είναι μία γυναίκα που ζει απομονωμένη με τα δύο παιδιά της σε ένα τεράστιο σπίτι σε ένα νησί στο Jersey της Αγγλίας και περιμένει το σύζυγό της να επιστρέψει από τον πόλεμο. Εκτός από την αγωνία της μάταιης προσμονής η Grace έχει να αντιμετωπίσει και την σπάνια αρρώστια που έχουν τα παιδιά της και που δεν τους επιτρέπει να ζουν υπό το φως του ήλιου. Έτσι, η ζωή τους κυλάει αργά μέσα στο σκοτεινό σπίτι, στο οποίο όμως αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα μετά την άφιξη των τριών νέων υπηρετών…

Η Nicole Kidman πραγματοποιεί μία πραγματικά εκπληκτική ερμηνεία σε αυτήν την ταινία, και παρ’ όλο που όλη η παραγωγή είναι πολύ προσεγμένη και έχει πολλά θετικά στοιχεία, η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας ξεχωρίζει αβίαστα. Το σενάριο και ειδικότερα σκηνοθεσία του Amenabar είναι εξαιρετική, και από τις πρώτες στιγμές η gothic ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα σκηνικά, το σπίτι και οι εξωτερικές τοποθεσίες είναι πραγματικά υποβλητική. Μπορεί η ιστορία να εκτυλίσσεται με αργούς ρυθμούς, όμως η εναλλαγή των σκοτεινών εσωτερικών δωματίων με τους ομιχλιασμένους εξωτερικούς χώρους ανταμείβουν και τον πιο απαιτητικό θεατή. Όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους, και ειδικά τα δύο παιδιά που οι χαρακτήρες που υποδύονται είναι αρκετά απαιτητικοί. Ο σκηνοθέτης αναπτύσσει όλους τους χαρακτήρες χωρίς να δίνει υπερβολικό βάρος σε κάποιον, γεγονός που τελικά δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Βέβαια, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η ερμηνεία της Kidman δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το ποιος είναι ο πρωταγωνιστής: αποδίδει με εντυπωσιακό τρόπο την προσπάθεια της Grace να διατηρήσει πρώτα την ψυχραιμία και αργότερα τη λογική της μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν με το σπίτι, τα παιδιά της και τους υπηρέτες.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ταινία ξεκίνησε χωρίς πολλές “τυμπανοκρουσίες”, όμως γρήγορα σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία και ανταμείφθηκε με πολύ καλές κριτικές, όχι όμως και μία υποψηφιότητα για Oscar για την Kidman – ας όψονται τα γούστα της Ακαδημίας (βλ. Moulin Rouge). Το dvd που κυκλοφόρησε στη χώρα μας έχει πολλές διαφορές με αυτό της περιοχής 1, όμως διαθέτει αρκετά θετικά στοιχεία. Οι ελληνικοί υπότιτλοι σε όλα τα extras είναι το πιο σημαντικό – σε σχέση και με άλλες κυκλοφορίες, ενώ και όλα τα μενού είναι στα ελληνικά. Η εικόνα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ποιότητας με τα χρώματα να αποδίδουν πολύ καλά σχεδόν όλες τις “δύσκολες” σκηνές της ταινίας, οι οποίες είναι βέβαια πολυάριθμες. Ο ήχος χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας και τα καταφέρνει πολύ καλά στη μεταφορά των συναισθημάτων των χαρακτήρων στο θεατή. Τα extras που προσφέρονται δεν είναι ότι θα περιμέναμε από μια τέτοια παραγωγή: εκτός από τα τρέιλερ, μπορούμε να δούμε μία σειρά συνεντεύξεων από όλους τους πρωταγωνιστές αλλά και τους συντελεστές της ταινίας, συμπεριλαμβανομένου και του σκηνοθέτη. Οι συνεντεύξεις, αν και μικρές σε διάρκεια είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Επίσης υπάρχει ένα πολύ καλό κομμάτι με αποσπάσματα από τα γυρίσματα (και αυτό υποτιτλισμένο στα ελληνικά), στο οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλα τα στάδια των γυρισμάτων, μέχρι και τη σύνθεση του soundtrack της ταινίας. Αυτό το κομμάτι είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το dvd στον τομέα των πρόσθετων.

Γενικά, αν και το dvd θα μπορούσε να είναι καλύτερο, ειδικά στον τομέα των extras, μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια με αποτέλεσμα να έχουμε μια πολύ καλή παραγωγή που περιβάλλει με αξιώσεις μία από τις καλύτερες ταινίες του 2001. Η μεγάλη αξία της ταινίας είναι αυτή που κατά τη γνώμη μας αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για κάποιον να δει αυτό το dvd.

 

Δευκαλίωνας Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:
Nicole Kidman
Alakina Mann
James Bentley
Fionnula Flanagan
Elaine Cassidy
Eric Sykes
Christopher Eccleston
Gordon Reid
Michelle Fairley
Rene Asherson

Σκηνοθέτης:
Alejandro Amenabar

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 100 λεπτά

Εικόνα: 1,85:1, DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Ελληνικά

Πρόσθετα: Κινηματογραφικά τρέιλερ, συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς, το σκηνοθέτη και τους συντελεστές, αποσπάσματα από τα γυρίσματα.