DON'T SAY A WORD
ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΛΕΞΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένας ψυχίατρος ζει ευτυχισμένος στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη. Ένα πρωί όμως τα πάντα στη ζωή του θα αλλάξουν, καθώς η κόρη του πέφτει θύμα απαγωγής. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ιστορία που έχει τις ρίζες της 10 χρόνια πριν, καθώς μαθαίνει ότι για να ξαναδεί την κόρη του θα πρέπει να αποσπάσει έναν εξαψήφιο αριθμό από μία νεαρή ασθενή του με πολλά προβλήματα…Ένας ψυχίατρος ζει ευτυχισμένος στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη. Ένα πρωί όμως τα πάντα στη ζωή του θα αλλάξουν, καθώς η κόρη του πέφτει θύμα απαγωγής. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ιστορία που έχει τις ρίζες της 10 χρόνια πριν, καθώς μαθαίνει ότι για να ξαναδεί την κόρη του θα πρέπει να αποσπάσει έναν εξαψήφιο αριθμό από μία νεαρή ασθενή του με πολλά προβλήματα…

Η ταινία, που δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση στη χώρα μας, είναι ένα καλογυρισμένο ψυχολογικό θρίλερ, με τον Douglas σχεδόν να μονοπωλεί τους ρόλους, καθώς όλη η ταινία περιστρέφεται γύρω του. Το σενάριο είναι έξυπνο και αρκετά πρωτότυπο, αν και προς το τέλος η ταινία χάνει την πρωτοτυπία της και μάλλον κουράζει το θεατή. Η σκηνοθεσία είναι αρκετά καλή, με σκηνές που ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος της ταινίας και δημιουργούν μία πολύ καλή ατμόσφαιρα. Για τις ερμηνείες όπως είπαμε και παραπάνω δε μπορεί να βγει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, μιας και οι ρόλοι είναι πολύ μικροί εκτός από αυτόν του Douglas, ο οποίος δείχνει ότι ξέρει να κινείται μέσα σε τέτοιου είδους ταινίες.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που κυκλοφόρησε για περιοχή 2 είναι μία πολύ καλή παραγωγή. Η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετική, και τα χρώματά της ανταπεξέρχονται με τον καλύτερο τρόπο στο δύσκολο έργο της απόδοσης των πολυάριθμων σκοτεινών πλάνων της ταινίας. Ο ήχος, όπως βέβαια θα περιμέναμε από ένα θρίλερ, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας της ταινίας, και η ποιότητα που έχει η μεταφορά του στο dvd συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτη η αίσθηση που δίνει ο ήχος στην κινηματογραφική αίθουσα. Όσον αφορά τα extras, μας προσφέρεται ο καθιερωμένος σχολιασμός από το σκηνοθέτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, αλλά και επιπλέον σχολιασμοί συγκεκριμένων σκηνών από τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Επίσης υπάρχουν πολλά κομμάτια μέσα από τα διάφορα στάδια της παραγωγής, από τα δοκιμαστικά της Brittany Murphy και συνεντεύξεις με τους παραγωγούς και το σκηνοθέτη, μέχρι αποσπάσματα από τα γυρίσματα με παρεμβαλλόμενους σχολιασμούς και συνεντεύξεις. Ακόμη, υπάρχει ένα κομμάτι που ο σχεδιαστής παραγωγής μας ξεναγεί στις τοποθεσίες αλλά και στα σκηνικά που στήθηκαν για να γυριστεί η ταινία. Στα πρόσθετα μπορεί επίσης να βρει κάποιος κομμένες σκηνές, αλλά και ένα ενδιαφέρον “making of” που εκτός των άλλων περιέχει και συνεντεύξεις με όλους τους πρωταγωνιστές. Τέλος, δε λείπουν και εκτενείς βιογραφίες όλων των πρωταγωνιστών της ταινίας. Το Don’t Say A Word είναι μια ταινία που προσφέρει μια πρωτοτυπία σε σχέση με άλλες του είδους, και το dvd είναι μία πλήρης και εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή που σίγουρα αξίζει προσοχής.

Δευκαλίωνας Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:
Michael Douglas
Sean Bean
Brittany Murphy
Famke Janssen
Jennifer Esposito
Oliver Platt
Skye McCole Bartusiak

Σκηνοθέτης:
Gary Fleder

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 109 λεπτά

Εικόνα: 3,35:1, DVD pal περιοχής 2
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Digital 5.1 & DTS

Υπότιτλοι: Ελληνικά, αγγλικά

Πρόσθετα: Σχολιασμός από το σκηνοθέτη, σχολιασμοί από τους πρωταγωνιστές, “making of”, συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές, αποσπάσματα από τα γυρίσματα, βιογραφίες των πρωταγωνιστών.