LOLITA
ΛΟΛΙΤΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Όλοι οι άντρες θα ήθελαν να είναι στη θέση του James Mason. Στη Lolita, υποδύεται έναν μεσήλικα καθηγητή γαλλικών που στην αναζήτηση ενός δωματίου για να μείνει στην πόλη που μόλις έφθασε, νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι μιας μιας ελκυστικής χήρας, Κατά την επίσκεψη του την πρώτη φορά στο σπίτι γνωρίζει τη δωδεκάχρονη κόρη της χήρας με την οποία αργότερα δημιουργεί δεσμό οδηγούμενος σε ακραίες καταστάσεις... Σε μια εποχή έντονης λογοκρισίας στις ΗΠΑ, όπου το πουριτανικό πνεύμα είναι έντονο, ακόμα και σήμερα ,ο Stanley Kubrick τολμήσε με την ταινία αυτή να ταράξει τα νερά του πουριτανικού και σοβαρού Hollywood. Η Λολίτα είναι μια από τις 13 συνολικά ταινίες που σκηνοθέτησε ο Stanley Kubrick μέσα στα 46 χρόνια κινηματογραφικής δημιουργίας. Είναι η πρώτη από τις ταινίες του που δεν γυρίστηκε σε κάποιο στούντιο του Hollywood αλλά σε αγγλική επαρχία μιας και ο Kubrick απεχθανόταν την εξάρτηση από τα μεγάλα στούντιο του Hollywood που ανάγκαζαν τους σκηνοθέτες να φτιάχνουν ταινίες κατά παραγγελία .Εκεί δούλευε με κάθε μυστικότητα μακριά από τα αδιάκριτα δημοσιογραφικά μάτια. Έτσι στην Λολίτα τόσο το κινηματογραφικό συνεργείο, αλλά και το cast απαρτίζεται από αρκετούς Βρετανούς.

Βασικοί λόγοι για την επιτυχημένοι πορεία που έκανε η ταινία είναι και το δυνατό σενάριο του Vladimir Naboko ο οποίος άλλωστε έχει γράψει και το μυθιστόρημα πάνω στο οποίο είναι βασισμένη η ταινία .Το τελικό πάντως σενάριο διαφέρει αρκετά από το αρχικό, αφού έγιναν αλλαγές λόγο του μεγέθους που είχε το αρχικό και δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από την διάρκεια της ταινίας (τελική διάρκεια 147 λεπτά). Αλλαγές έγιναν επίσης και για λόγους λογοκρισίας αφού το μυθιστόρημα είναι πολύ πιο τολμηρό με πολλές «πιπεράτες» περιγραφές. Πολύ μεγάλη επιτυχία του Stanley Kubrick ήταν επίσης η επιλογή του Peter Sellers για το ρόλο του σεναριογράφου που έχει βλέψεις για την Λολίτα. Με τον συγκεκριμένο ηθοποιό άλλωστε ο Kubrick συνεργάστηκε και σε μια μετέπειτα ταινία του, το Dr. Strangelove στο οποίο ο Peter Sellers δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το DVD που είχα στα χέρια μου ήταν γερμανικής παραγωγής και αποτελεί μέρος της πλήρους συλλογής με ταινίες του Stanley Kubrick. Να δώσετε προσοχή κατά την αγορά ή ενοικίαση του DVD, στο ότι κυκλοφορούν στην αγορά δυο εκδόσεις: μια του 1999 και μια του 2001 με πολύ καλύτερη εικόνα και ήχο αφού έχει γίνει από την αρχή ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και ήχου. Ειδικά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη στην νέα έκδοση του 2001, αφού η προηγούμενη είχε αρκετά προβλήματα καθαρότητας και «θορύβού». Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι τελικά η εικόνα και στη καινούρια έκδοση δεν είναι η καλύτερη σε σχέση με άλλες ασπρόμαυρες ταινίες ακόμα και παλιότερης παραγωγής που έχω δει. Ο ήχος αν και μονοφωνικός είναι αρκετά καθαρός και προσωπικά βρίσκω την μουσική της ταινίας ενδιαφέρουσα. Αρνητικό σημείο της έκδοσης είναι η έλλειψη ουσιαστικά των extra και σίγουρα το τρέιλερ της ταινίας δεν καλύπτει το κενό. Τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνεται ο κανόνας που θέλει τα DVD περιοχής 1 να είναι πλουσιότερα σε extra από αυτά περιοχής 2 αφού και το αμερικάνικο DVD προσφέρει ακριβώς τα ίδια. Αξίζει πάντως τον κόπο να ρίξετε μια ματιά σε όλη την συλλογή του Stanley Kubrick που κυκλοφορεί και γιατί όχι αν αντέχει το βαλάντιο σας να την αποκτήσετε.

Νίκος Αρούκατος .

FEATURES


Παίζουν:
James Mason
Shelley Winters
Sou Lyon
Peter Sellers

Σκηνοθέτης:
Stanley Kubrick

Παραγωγή: 1961
Διάρκεια: ??? λεπτά

Εικόνα: 1,66:1, DVD pal περιοχής 2 (2 Δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά-Γερμανικά: Μονοφονικό

Υπότιτλοι: Ελληνικά.

Πρόσθετα: Τρέιλερ.