HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE
Ο ΧΑΡΡΥ ΠΟΤΤΕΡ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΛΙΘΟΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το Philosopher’s Stone είναι ένα από τα βιβλία που έχει γράψει η J.K. Rowling με ήρωα τον Harry Potter. Ο Harry Potter είναι ένα νεαρό αγόρι που έχοντας χάσει τους γονείς του όταν ήταν μωρό, ζει με το θείο του και τη θεία του, οι οποίοι του κάνουν συνεχώς τη ζωή δύσκολη. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τον ανυπόφορο ξάδελφο του Harry, καταλαβαίνουμε ότι η ζωή του δεν είναι και πολύ ευχάριστη. Όλα αυτά όμως αλλάζουν όταν ο Harry λαμβάνει ένα γράμμα που τον ενημερώνει ότι έγινε δεκτός στη σχολή μαγείας του Hogwarts. Έτσι, παρά τις αντιρρήσεις των θείων του, ταξιδεύει στο Hogwarts όπου εκτός από τα μαθήματά του θα περάσει και πολλές περιπέτειες, αλλά θα μάθει και ποιος πραγματικά είναι.

Η ταινία έκανε μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, αλλά προκάλεσε και κάποιες αρνητικές αντιδράσεις όσον αφορά την επίδραση που έχει στα παιδιά. Η μεταφορά της ιστορίας στη μεγάλη οθόνη δεν ακολουθεί πιστά τα χνάρια του βιβλίου αλλά λόγω της φύσης της ταινίας αυτό ήταν μάλλον αναπόφευκτο. Η ταινία ξεδιπλώνει έναν διαφορετικό, μαγικό κόσμο, ικανό να συνεπάρει οποιονδήποτε την παρακολουθήσει. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στη σκηνοθεσία, τα ειδικά εφφέ έχουν βέβαια την τιμητική τους, ενώ πολύ καλές είναι οι ερμηνείες των παιδιών που πρωταγωνιστούν. Ειδικά η νεαρή Ερμιόνη είναι απολαυστική, ενώ όλοι οι χαρακτήρες έχουν την χαρακτηριστική βρετανική προφορά που θα λέγαμε ότι δένει πολύ καλά με την ατμόσφαιρα της ταινίας.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που μόλις κυκλοφόρησε (και μάλιστα 2 βδομάδες νωρίτερα απ’ ότι σε περιοχή 1), είναι εντυπωσιακό: άριστη ποιότητα εικόνας, χωρίς το παραμικρό ίχνος από ψεγάδια, με ζωντανά χρώματα τόσο στους σκοτεινούς διαδρόμους του Hogwarts όσο και στα πολύχρωμα εξωτερικά πλάνα. Όσο για τον ήχο, αυτός είναι ένας από τους λόγους που αξίζει κανείς να δει αυτό το dvd: με την εξαιρετική του ποιότητα αναδεικνύει τα εντυπωσιακά ειδικά εφφέ και την πολύ καλή μουσική που συνοδεύουν σχεδόν όλες τις σκηνές, ενώ αξίζει να πούμε ότι και η μεταγλώττιση στα ελληνικά είναι και αυτή σε Dolby Digital.

Τα πρόσθετα που περιέχουν τα δύο δισκάκια είχαν κατ’αρχήν μια ευχάριστη έκπληξη: όλα τα πρόσθετα έχουν είτε μεταγλώττιση στα ελληνικά είτε ελληνικούς υπότιτλους, κάτι το οποίο δε βλέπουμε συχνά. Ο όλος σχεδιασμός των μενού στο δεύτερο δισκάκι που βρίσκεται η πλειοψηφία των extras είναι εντυπωσιακός, και έχει φτιαχτεί για να θυμίζει παιχνίδι. Για να δει δηλαδή κάποιος ένα από τα πρόσθετα, πρέπει πρώτα να παίξει κάποιο παιχνίδι: για παράδειγμα για να μπει κάποιος στα πρόσθετα που αφορούν τη διαγώνιο αλέα, το χώρο που ο Harry αγοράζει τα μαγικά του είδη, πρέπει να θυμηθεί με ποιο συνδιασμό τούβλων ανοίγει η πύλη. Αυτά όλα προσδίδουν ένα διαφορετικό χρώμα στην παραγωγή, αλλά απευθύνονται ασφαλώς στις μικρότερες ηλικίες, αφού ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να τα βρει ενοχλητικά. Εκτός από τις τρισδιάστατες περιηγήσεις μέσα στο Hogwarts, υπάρχουν ακόμα κινηματογραφικά τρέιλερ, τα προφίλ των πρωταγωνιστών με αποσπάσματα από την ταινία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνεντεύξεις με τους συντελεστές της ταινίας. Δισκεδαστικά είναι και τα υπόλοιπα πρόσθετα, όπως η επιλογή ραβδιού και η κατασκευή φίλτρων. Γενικά το Harry Potter είναι ένα dvd που τα extras παίζουν μάλλον δευτερεύοντα ρόλο, αφού ξεχωρίζει πολύ περισσότερο για τη μαγεία που προσφέρει η ταινία, κυριολεκτικά και μεταφορικά J.

Δευκαλίωνας Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:
Anthony Perkins
Daniel Radcliffe
Emma Watson
Rupert Grint
Richard Harris
John Cleese

Σκηνοθέτης:
Chris Colombus

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 146 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2 (2 Δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά-Ελληνικά-Εβραϊκά: Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι: Ελληνικά.

Πρόσθετα: Τρέιλερ, προσχέδια παραγωγής, συνεντεύξεις από τους συντελεστές, τρισδιάστατη περιήγηση στους χώρους του Hogwarts, προφίλ των πρωταγωνιστών, πληροφορίες για τις δραστηριότητες του σχολείου, πληροφορίες για το Quidditch, επιλογή μαγικού ραβδιού, κατασκευή φίλτρων, πρόσθετα για dvd-rom.