MOULIN ROUGE!

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το Moulin Rouge είναι η πρώτη από τις 5 φετινές υποψήφιες για OSCAR ταινίες που κάνει την εμφάνισή της σε dvd περιοχής 2. Η ταινία τελικά μπορεί να έχασε το πιο "σίγουρο" από τα βραβεία που είχε προταθεί (αυτό του Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Nicole Kidman), τιμήθηκε όμως με τη βράβευσή της σε δύο άλλες κατηγορίες, αυτές της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και των κοστουμιών, κάτι που επιβεβαιώνεται πλήρως ακόμα και στη "στενή" τηλεοπτική οθόνη. Πραγματικά, βλέποντας κανείς την ταινία, μπαίνει αμέσως στο πνεύμα και τη νοοτροπία ενός άλλου κόσμου: σε αυτό παίζουν αποφασιστικό ρόλο τα εκπληκτικά σκηνικά (συνοδευόμενα βέβαια από την απαραίτητη παρέμβαση της τεχνολογίας), τα εντυπωσιακά κοστούμια, και ασφαλώς η ασταμάτητη μουσική και τα τραγούδια που ακούγονται κατά τη διάρκειά της.

Η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα σύγχρονο μιούζικαλ, με τη μουσική όλων των ειδών να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο και τα κομμάτια στα οποία υπάρχουν πεζοί διάλογοι να κάνουν σπάνια την εμφάνισή τους. Ποπ και ροκ κομμάτια έχουν διασκευαστεί κατάλληλα ώστε να θυμίζουν ήχους μιας άλλης εποχής. Το μουσικό κοκτέιλ που προκύπτει από το "ανακάτεμα" αυτών των κομματιών είναι αρκετά καλό και μάλλον ταιριάζει στο ύφος της ταινίας, ενώ από τις καλύτερες στιγμές της ταινίας είναι η εκτέλεση του πασίγνωστου Roxanne σε ρυθμούς… τανγκό. Οι πρωταγωνιστές από την άλλη, χωρίς να εντυπωσιάζουν καταφέρνουν να δώσουν αυτό που απαιτεί από αυτούς η ιστορία της ταινίας. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία πρωτότυπη και πετυχημένη ταινία, ενώ είναι βέβαιο ότι δε θα υπάρξει θεατής που δε θα εντυπωσιαστεί από το καταιγιστικό πρώτο μισάωρο, όταν και κατακλύζεται από μουσική, ήχους, χορό και θέαμα, συνδυαζόμενα με έναν ταχύτατο ρυθμό εναλλαγών από την πλευρά του σκηνοθέτη.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που είδαμε δείχνει για μια ακόμη φορά ότι οι παραγωγές σε περιοχή 2 δεν έχουν πλέον τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες περιοχής 1. Σε 2 δισκάκια όπως όλες οι μεγάλες παραγωγές, το Moulin Rouge έρχεται να κατακλύσει και τη μικρή οθόνη με τα χρώματα και τη μουσική του. Πραγματικά, διαπιστώσαμε ότι οι ακραίες επιλογές χρωμάτων που έχουν γίνει στην ταινία έχουν μεταφερθεί εξαιρετικά στο dvd, αποδίδοντας έτσι άριστα το περιβάλλον στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία. Ο ήχος είναι κάτι στο οποίο η εταιρεία παραγωγής έδωσε ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μουσική όπως είπαμε παίζει τον πιο αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας στην ταινία. Έτσι, έχει γίνει εντυπωσιακή δουλειά στον τομέα αυτό, με τη μουσική και τα τραγούδια να κατακλύζουν το χώρο και τους διαλόγους να αναδεικνύονται με μεγάλη καθαρότητα όποτε χρειάζεται.

Στο πρώτο δισκάκι εκτός από την ταινία περιλαμβάνονται δύο σχολιασμοί, ένας από το σκηνοθέτη & το σχεδιαστή παραγωγής, και ένας από τους σεναριογράφους (ο ένας εκ των οποίων είναι πάλι ο Luhrmann). Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την ταινία με διακοπές στις οποίες παρεμβάλλονται κάποια τμήματα που αφορούν τα γυρίσματα και το σχεδιασμό της εκάστοτε σκηνής. Στο δεύτερο δισκάκι υπάρχει ένα 25λεπτο "making of", στο οποίο υπάρχουν αποσπάσματα από τα γυρίσματα και συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές. Υπάρχουν ακόμα συνεντεύξεις με τους σεναριογράφους και τους editors, κομμένες σκηνές, καθώς και κάποια εντυπωσιακά αφιερώματα στους χορούς που βλέπουμε στην ταινία. Δε λείπουν βέβαια ούτε τα τμήματα που αφορούν τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας, με συνεντεύξεις από τους δημιουργούς και τους εκτελεστές ενώ υπάρχει ακόμα και η live εκτέλεση του lady Marmelade στα βραβεία του MTV. Ανάμεσα στα υπόλοιπα extras ξεχωρίζει ένα κομμάτι που μπορούμε να βρούμε τα προφίλ των χαρακτήρων, τα οποία μας περιγράφουν οι πρωταγωνιστές που τους υποδύονται. Τέλος, υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι που αναφέρεται στο σχεδιασμό της ταινίας, και στο οποίο συναντάμε συνεντεύξεις με τους σχεδιαστές των κοστουμιών, καθώς και τμήματα που αναφέρονται στο σχεδιασμό των σκηνικών και των γραφικών που χρησιμοποιήθηκαν. Τα υπόλοιπα extras που υπάρχουν (τρέιλερ, φωτογραφίες, πόστερ, διαφημιστικά σποτάκια κ.λ.π.), απλώς συμπληρώνουν μία από τις πιο χορταστικές παραγωγές που έχουμε δει. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους κινηματογραφόφιλους, είτε έχουν αδυναμία στο συγκεκριμένο είδος ταινιών είτε όχι.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Nicole Kidman
Ewan McGregor
John Broadbent
John Leguizamo
Richard Roxburgh
Jacek Koman

Σκηνοθέτης:
Baz Luhrmann

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 123 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2 - 2 δισκάκια
Ήχος: Αγγλικά-Γαλλικά: Dolby Digital 5.1, Γαλλικά: DTS

Υπότιτλοι: Αγγλικά, ελληνικά, γαλλικά.

Πρόσθετα: Σχολιασμός από το σκηνοθέτη & τους συντελεστές, αποσπάσματα από το σχεδιασμό και τα γυρίσματα, 25λεπτο "making of", κομμένες σκηνές, συνεντεύξεις με τους σεναριογράφους, τους μοντέρ, τους σχεδιαστές κοστουμιών και σκηνικών, trailer, φωτογραφικό υλικό, διαφημιστικά σποτάκια, αφιερώματα στους χορούς, τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας.