A.I. ARTIFICIAL INTELLIGENCE
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το Artificial Intelligence είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες των τελευταίων ετών και κατά τη γνώμη μας μία από τις πιο αδικημένες. Αποτέλεσε ένα όραμα του μεγάλου Stanley Kubrick ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να το δει να ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη. Τελικά ο Steven Spielberg όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο (λόγω της προϊστορίας του στο Χόλυγουντ) είναι αυτός που ανέλαβε να φέρει εις πέρας αυτό το τόσο δύσκολο εγχείρημα, τη δημιουργία δηλαδή μιας ταινίας που γεννήθηκε στο μυαλό ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους της 7ης τέχνης. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι και στα αρχικά σχέδια του Kubrick η ανάθεση της σκηνοθεσίας ήταν στον Spielberg, και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα η επιλογή αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Η ταινία αναφέρεται σε μία μελλοντική εποχή στην οποία εκτός από την κυρίαρχη τάξη των ανθρώπων υπάρχει και μια νέα τάξη, αυτή των ρομπότ, τα οποία αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Ακόμα και σε αυτόν τον κόσμο όμως προκαλείται αίσθηση όταν κατασκευάζεται το πρώτο παιδί-ρομπότ που σύμφωνα με τους κατασκευαστές του είναι ικανό να αγαπήσει...

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ο Spielberg μας παρουσιάζει την ιστορία του συγκεκριμένου αγοριού-ρομπότ, από τη "γέννησή" του στην υιοθέτησή του από μια οικογένεια, στην αμφισβήτησή του από τους ανθρώπους και στο ταξίδι του προς την τελική του κατάληξη. Η ταινία είναι εκπληκτικά σκηνοθετημένη, και τα ειδικά εφφέ, εκτός από τις σκηνές που "βγάζουν μάτια" (ίσως το μοναδικό μειονέκτημα της ταινίας), υποχωρούν μπροστά στη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι κινήσεις της κάμερας, η μαγευτική μουσική του John Williams ο οποίος ξεπερνάει τον εαυτό του, και βέβαια οι εκπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών (μία ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση από το παιδί-θαύμα Haley Joel Osment). Το συναίσθημα που δημιουργεί στο θεατή είναι άκρως απαισιόδοξο, ενώ τα μηνύματα που περνάει είναι μάλλον "κρυμμένα", και πιθανότατα οι θρησκευτικές προεκτάσεις που παίρνει η ταινία δε γίνονται άμεσα αντιληπτές. Είναι αναμφισβήτητα μία ταινία που απαιτεί πολύ μεγάλη σκέψη και δημιουργεί μεγάλους προβληματισμούς σε όσους την παρακολουθήσουν - αυτός είναι εξάλλου και ο σκοπός της. Συνολικά, η προσωπική μας άποψη είναι ότι το Artificial Intelligence είναι μία από τις σημαντικότερες ταινίες που έχει παρουσιάσει ο κινηματογράφος.

Το dvd που κυκλοφόρησε θέτει νέα standards στις παραγωγές περιοχής 2. Η ποιότητα της εικόνας είναι εκπληκτική, από τις καλύτερες που έχουμε δει, χωρίς στίγματα και τεχνουργήματα, ενώ και ο ψηφιακός ήχος εντυπωσιάζει με την ποιότητά του σε μουσική, διαλόγους και ειδικά εφφέ. Στο πρώτο δισκάκι περιέχεται η ταινία και ένα 12λεπτο εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι αφιερωμένο στη δημιουργία της ταινίας, με συνεντεύξεις από τους συντελεστές και στοιχεία από τις αρχικές ιδέες του Kubrick. Το δεύτερο δισκάκι περιέχει πραγματικά ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από την εταιρεία παραγωγής: συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές, αφιερώματα στους χαρακτήρες, σκηνές από τα γυρίσματα, πολλά ντοκιμαντέρ για τη μεταφορά της ταινίας από το χαρτί στην οθόνη, για τα σκηνικά, τους φωτισμούς, τα ειδικά εφφέ και το animation είναι μόνο μερικά από αυτά. Υπάρχει επίσης μία ξεχωριστή ενότητα με τη δημιουργία οπτικών και ηχητικών εφφέ από την πασίγνωστη πλέον ILM (Industrial Light & Magic) του George Lucas. Όλα αυτά τα κομμάτια συνοδεύονται από συνεντεύξεις με τους κάθε φορά αρμόδιους και αποτελούν ίσως την πιο πλήρη και από κάθε άποψη παρουσίαση ταινίας που έχουμε δει σε dvd. Τέλος, δε θα μπορούσε να λείπει και ένα κομμάτι αφιερωμένο στη "σχιζοφρενική" όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο Williams μουσική επένδυση της ταινίας. Κλείνοντας αξίζει να πούμε ότι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των extras γίνονται αναφορές στον Kubrick και στις ιδέες που είχε ο ίδιος για τα θέματα που παρουσιάζονται.

Το Artificial Intelligence αποτελεί κατά τη γνώμη μας μία σημαδιακή στιγμή της 7ης τέχνης και η κυκλοφορία της σε dvd, πλαισιωμένη μάλιστα από τόσα πρόσθετα είναι μία ευκαιρία να τη δουν (ή να τη ξαναδούν) όλοι οι φίλοι του κινηματογράφου.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Haley Joel Osment
Jude Law

Σκηνοθέτης:
Steven Spielberg

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 140 λεπτά

Εικόνα: 1,85:1, DVD pal περιοχής 2 - 2 δισκάκια
Ήχος :
Αγγλικά - Γερμανικά - Ισπανικά: Dolby Digital 5.1 EX

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, ισπανικά, δανικά, τσέχικα, εβραϊκά, γαλλικά, κροατικά, ισλανδικά, σουηδικά, πορτογαλικά, νορβηγικά, πολωνικά, τούρκικα, ουγγρικά, ιταλικά.

Πρόσθετα: "Πως γυρίστηκε", συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές, αφιερώματα στα ειδικά εφφέ, στα σκηνικά, στον ήχο, τη μουσική, και το σχεδιασμό της ταινίας.