ΣΤΑΚΑΜΑΝ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Κώστας είναι ένας αδιόριστος καθηγητής μαθηματικών, που μένει με την κόρη του στην Αθήνα κάνοντας μια συνηθισμένη και ήρεμη ζωή. Ώσπου κληρονομεί από τη μητέρα του ένα γουναράδικο που βρίσκεται στην Καστοριά. Το πρόβλημα είναι ότι για να κάνει δική του την επιχείρηση πρέπει να αναλάβει υπό την προστασία του δύο γηραιούς κυρίους, τροφίμους του γηροκομείου Αθηνών. Οι κύριοι αυτοί είναι εντελώς άγνωστοι στον ίδιο, όμως στη διαθήκη η μητέρα του αναφέρει ότι ο ένας από τους δύο είναι ο πραγματικός του πατέρας. Έτσι, ο Κώστας ξεκινάει ένα ταξίδι προς την Καστοριά μαζί με τους δύο κυρίους και την κόρη του για να τακτοποιήσει την υπόθεση της κληρονομιάς. Στο δρόμο θα συναντήσει πολλά απρόοπτα, και θα δει τους δύο υποψήφιους πατέρες του να τσακώνονται συνεχώς αλλά και να σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να μάθουν ποιος είναι ο πραγματικός πατέρας. Το ταξίδι θα περάσει από χίλια κύματα μέχρι να τελειώσει στην Καστοριά εντός της καθορισμένης προθεσμίας, και η τελική κατάληξη της ιστορίας μπορεί να μην είναι αυτή που ο Κώστας περίμενε, όμως θα διαπιστώσει ότι στη ζωή δε μπορείς να προβλέψεις τίποτα, πόσο μάλλον τις ευτυχισμένες στιγμές που έρχονται.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το Στάκαμαν κατά την προσωπική μας άποψη είναι μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων ετών. Βασίζεται σε μια απλή ιστορία και έχει για πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους. Η σκηνοθεσία είναι ότι πρέπει για να υποστηρίξει όπως πρέπει το στόρι της ταινίας, ενώ δε λείπουν και πολλά εντυπωσιακά εξωτερικά πλάνα, κάτι που δε βλέπουμε συχνά σε ελληνικές ταινίες. Οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους, και ιδιαίτερα ο Καλλιβώκας και ο Καλογήρου, οι οποίοι είναι στην κυριολεξία απολαυστικοί. Ταιριάζουν απόλυτα στους ρόλους που υποδύονται, και υπενθυμίζουν ότι το αυθόρμητο γέλιο και τελικά και η επιτυχία μιας ταινίας βγαίνει από το πηγαίο και αυθεντικό χιούμορ και όχι από το "χιούμορ" που συναντάμε σε άλλες ελληνικές ταινίες και που έχει σα βασικό του συστατικό τις βωμολοχίες.

Το dvd που κυκλοφόρησε αποτελεί μία καλή ευκαιρία για όσους δεν είδαν την ταινία στο κινηματογράφο να απολαύσουν μία ταινία που παραπέμπει σε παλαιότερες "χρυσές" εποχές του ελληνικού κινηματογράφου. Η ποιότητα της παραγωγής είναι γενικά πολύ καλή, η εικόνα διατηρεί τα ζωντανά της χρώματα, και ο ήχος αν και όχι dolby digital έχει υποστεί πολύ καλή επεξεργασία και κρίνεται πολύ ικανοποιητικός. Τα πρόσθετα που περιλαμβάνονται δεν είναι πολλά, και απλώς συμπληρώνουν την παραγωγή. Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να δούμε το κινηματογραφικό τρέιλερ της ταινίας, καθώς και ένα κομμάτι με αποσπάσματα από τα γυρίσματα, το οποίο είναι αρκετά καλοφτιαγμένο. Θα περιμέναμε πάντως κάτι περισσότερο σε αυτό το σημείο, μια και θα μπορούσε το κομμάτι αυτό να είναι πολύ μεγαλύτερο σε διάρκεια, με περισσότερο υλικό, αποτελώντας έτσι ένα εκτενέστερο και πιο ολοκληρωμένο "making of". Οι τελικές μας εντυπώσεις πάντως είναι κάτι παραπάνω από θετικές, αφού και μόνο η ταινία αρκεί για να χαρίσει αρκετή ώρα πραγματικής διασκέδασης στο θεατή.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Αντώνης Καφετζόπουλος
Δημήτρης Καλλιβώκας
Σπύρος Καλογήρου
Γιώτα Φέστα
Κλέων Γρηγοριάδης
Δάφνη Κουτσάφτη
Αντώνης Κανάκης
Σωτήρης Καλιβάτσης

Σκηνοθέτης:
Αντώνης Καφετζόπουλος

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 99 λεπτά

Εικόνα: 4:3, DVD pal περιοχής 2
Ήχος :
Ελληνικά : Dolby Surround

Υπότιτλοι : -

Πρόσθετα: Κινηματογραφικό τρέιλερ, αποσπάσματα από τα γυρίσματα.