PEARL HARBOR
 ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της χρονιάς που φεύγει αλλά σίγουρα δεν έλαβε και τις καλύτερες κριτικές. Ο Jerry Bruckheimer, παραγωγός της ταινίας, θέλησε να δώσει μία εντυπωσιακή ταινία με εκπληκτικά ειδικά εφφέ και πλάνα που κόβουν την ανάσα. Το τελικό αποτέλεσμα δεν απογοητεύει καθόλου όσον αφορά τους συγκεκριμένους τομείς. Αντίθετα μάλιστα, μπορούμε να πούμε πως η ταινία περιέχει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πλάνα που έχουμε δει, με το "πάντρεμα" σκηνικών και ειδικών εφφέ να παρουσιάζει αποτέλεσμα καλύτερο από ποτέ. Κατά τα άλλα, η ταινία αν και ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να παρουσιάσει και τις δύο πλευρές (την αμερικάνικη και την ιαπωνική δηλαδή), δεν καταφέρνει να ξεφύγει από το χαρακτηρισμό της προπαγανδιστικής. Η δουλειά που έχει γίνει πάντως σκηνοθετικά είναι πολύ καλή, με σκηνές καταιγιστικής δράσης αλλά και με τα "θολά", σχεδόν παγωμένα πλάνα από το νοσοκομείο και τη μεταφορά των τραυματιών. Οι κεντρικοί χαρακτήρες δε μπορούμε να πούμε ότι ικανοποιούν με τις ερμηνείες τους, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στο στόρυ που συνοδεύει την ταινία. Τα 40 λεπτά πάντως που διαρκεί η επίθεση είναι πραγματικά εκπληκτικά από κάθε άποψη και αναμφίβολα θα εντυπωσιάσουν όλους όσους τα παρακολουθήσουν. Πριν και μετά από αυτά τα λεπτά, η ταινία μοιάζει "λίγη", μιας και δείχνει να αρκείται σε αυτά που παρουσιάζει για το πρωινό της επίθεσης, εκεί που έχει άλλωστε δοθεί και το μεγαλύτερο βάρος από τους παραγωγούς και το σκηνοθέτη.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ταινία κυκλοφόρησε σε 2 δισκάκια, το πρώτο από τα οποία περιέχει το φιλμ και το δεύτερο, όπως πάντα τα extras. Η ποιότητα εικόνας και ήχου βρίσκεται στα πολύ υψηλά επίπεδα που μας έχουν συνηθίσει παραγωγές τέτοιου μεγέθους, και δε χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα άλλο, παρά μόνο να πούμε ότι η σκηνή της επίθεσης είναι μία από αυτές που σίγουρα μπορούν να "σπρώξουν" ένα ηχητικό σύστημα στα άκρα δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όσον αφορά τα πρόσθετα, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το 50λεπτο κομμάτι που περιέχει σκηνές από τα γυρίσματα, συνεντεύξεις με τους συντελεστές της ταινίας, αλλά και με κάποιους που έζησαν από κοντά την επίθεση στο Pearl Harbor, όντας μέλη του αμερικάνικου στόλου στην περιοχή εκείνη την εποχή. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όλα τα πρόσθετα έχουν υπότιτλους και στα ελληνικά, κάτι που σίγουρα αποβαίνει θετικά ως προς τη γενική εντύπωση που σχηματίσαμε για την παραγωγή. Τα υπόλοιπα πρόσθετα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αφού και το κομμάτι που περιέχει την ιαπωνική άποψη είναι πολύ μικρό σε διάρκεια και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι το Pearl Harbor είναι ένα dvd που αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας εικόνας και ήχου και αξίζει προσοχής από αυτούς που εντυπωσιάζονται δύσκολα.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Ben Affleck
Josh Hartnett
Kate Beckinsale
Jon Voight
Alec Baldwin
Cuba Gooding Jr.
Ewen Bremner
William Lee Scot
James King
Greg Zola
Michael Shannon
Katherine Kellner

Σκηνοθέτης:
Michael Bay

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 175 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2 (2 δισκάκια)
Ήχος : Αγγλικά-Τσέχικα : Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ελληνικά, τσέχικα, σλοβάκικα, κροατικά, σλοβένικα, εβραϊκά.

Πρόσθετα: Κινηματογραφικό τρέιλερ, 50λεπτο "πώς γυρίστηκε", η ιαπωνική άποψη για το pearl harbor, μουσικό βίντεο της Faith Hill