THE MUMMY RETURNS
 Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΜΙΑΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Δέκα χρόνια μετά την αναμέτρησή του με τη μούμια, ο τυχοδιώκτης Ρικ Ο' Κόνελ (Brendan Fraser) επιστρέφει σε μία περιπέτεια μεγαλύτερων διαστάσεων. Αυτή τη φορά έχει στο πλευρό του τη γυναίκα του πλέον Ίβυ (Rachel Weisz), αλλά και τον εννιάχρονο γιο τους. Ο αρχιερέας Ίμχοτεπ για δεύτερη φορά επιστρέφει από τους νεκρούς, μόνο που στο σκηνικό εμπλέκονται και οι αρχαίοι πολεμιστές-μούμιες του άρχοντα του κάτω κόσμου, Ανούβις, καθώς και ένας μεγάλος αρχαίος πολεμιστής, ο Βασιλιάς Σκορπιός.

Η μαγεία της Αιγύπτου γίνεται η αφορμή για μία ακόμα περιπέτεια με τους γνωστούς πρωταγωνιστές. Η ομάδα που πρωταγωνιστούσε στην πρώτη ταινία έχει διατηρηθεί στο ακέραιο, με κάποιες ακόμα προσθήκες. Ο σκηνοθέτης θέλησε να δημιουργήσει μία ταινία η οποία θα ήταν πιο "μεγάλη" από την πρώτη και πιο επιτυχημένη. Κατάφερε να πετύχει μόνο το πρώτο. Πράγματι, η ταινία "δείχνει μεγαλύτερη" σε όλους τους τομείς. Μεγάλα σκηνικά, καλή ατμόσφαιρα και πραγματικά εκπληκτικά ειδικά εφφέ αποτελούν τα θετικά στοιχεία της ταινίας. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα ειδικά εφφέ τα οποία αποτελούν ένα από τα καλύτερα δείγματα της τεχνολογίας που έχουμε δει τελευταία. Αυτά όμως δεν έφτασαν ώστε η ταινία να γίνει επιτυχία, και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι πολλές υπερβολές, οι -αυτή τη φορά- κρύες "έξυπνες" ατάκες των πρωταγωνιστών, οι υπερβολικά πολλές "εκπλήξεις" στην πορεία της ιστορίας, είναι οι κυριότεροι από αυτούς. Πάντως, για κάποιον που έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και δεν έχει προσδοκίες που βασίζονται στην πρώτη ταινία, το Mummy Returns μπορεί να αποδειχθεί πολύ διασκεδαστικό, καθώς έχει καταιγιστική δράση, εντυπωσιακές σκηνές και όπως προείπαμε πολύ εντυπωσιακά ειδικά εφφέ.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που μόλις κυκλοφόρησε πάντως αποτελεί μία εξαιρετικά ποιοτική παραγωγή, με εικόνα σχεδόν αψεγάδιαστη και ήχο που "τσακίζει κόκαλα". Λόγω και του είδους της ταινίας, ο ήχος, που υπάρχει και σε φορμάτ DTS στο ίδιο δισκάκι, είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία της παραγωγής. Το άλλο (εκτός από τα εντυπωσιακότατα μενού του dvd) είναι τα πρόσθετα, τα οποία μας προσφέρονται στο δεύτερο δισκάκι. Μεταξύ άλλων έχουμε τη δυνατότητα να δούμε μία συνέντευξη με τον Rock (που υποδύεται το Βασιλιά Σκορπιό), ένα εικοσάλεπτο κομμάτι με σκηνές από τα γυρίσματα και συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές και τους παραγωγούς της ταινίας, κινηματογραφικό τρέιλερ, σημειώσεις από την παραγωγή, βιογραφίες & φιλμογραφίες συντελεστών και πρωταγωνιστών και άλλα. Εντυπωσιακά είναι κάποια κομμάτια που αφορούν τη δημιουργία των ειδικών εφφέ σε επιλεγμένες σκηνές, με επεξηγήσεις από τους δημιουργούς κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων σταδίων της δημιουργίας καθώς και το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχουν και κάποια κείμενα που αφορούν ιστορικά στοιχεία για την Αίγυπτο, καθώς και ένα εξάλεπτο κομμάτι με διάφορα "παράδοξα" που έγιναν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και το οποίο είναι αρκετά διασκεδαστικό. Κάτι που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι η παρουσία υποτίτλων (έστω και αγγλικών) σε όλα τα extras, κάτι που δε συναντάμε συχνά και που σίγουρα θα χαροποιήσει τους μη κατέχοντες άριστα την αγγλική.
Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι το Mummy Returns είναι μία ταινία που αν και αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών που τη συνόδευαν, θα διασκεδάσει όποιον την παρακολουθήσει, ενώ αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή σε dvd, μιας και η παραγωγή είναι από τις καλύτερες σε ποιότητα που έχουν κυκλοφορήσει σε περιοχή 2.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Brendan Fraser
Rachel Weisz
Arnold Vosloo
John Hannah
Oded Fer
Patricia Velasquez
Freddie Boath
The Rock

Σκηνοθέτης:
Stephen Sommers

Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 124 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2 (2 δισκάκια)
Ήχος :
Αγγλικά: Dolby Digital 5.1 & DTS, Ουγγρικά: Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ελληνικά, ολλανδικά, φινλανδικά, βουλγάρικα, εβραϊκά. Αραβικά, τσέχικα, δανικά, ινδικά, ουγγρικά, ισλανδικά, νορβηγικά, πολωνικά, σουηδικά, τούρκικα, κροατικά.

Πρόσθετα: Σχολιασμός από το σκηνοθέτη, κινηματογραφικό τρέιλερ, σημειώσεις από την παραγωγή, βιογραφίες & φιλμογραφίες των συντελεστών, 20λεπτο "behind the scenes", συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές, δημιουργία ειδικών εφφέ, ιστορικά στοιχεία, ξενάγηση στο theme park της universal στο Hollywood, κά.