STAR WARS - EPISODE I - THE PHANTOM MEANCE
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Ι - Η ΑΟΡΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Όταν το 1977 το Star Wars εμφανιζόταν στις αμερικάνικες κινηματογραφικές αίθουσες κανείς δε μπορούσε να φανταστεί τι επίδραση θα είχε στο κινηματογραφικό στερέωμα. 22 ολόκληρα χρόνια μετά, και ενώ παραμένει η πιο επιτυχημένη εμπορικά (και όχι μόνο) ταινία όλων των εποχών, ο δημιουργός της George Lucas κυκλοφορεί το Episode I : The Phantom Menace. Το Episode I τοποθετείται χρονολογικά περίπου 30 χρόνια πριν το πρώτο Star Wars και αποτελεί την πρώτη ταινία της νέας τριλογίας του Lucas. Παρά το γεγονός της τεράστιας κληρονομιάς που φέρει το όνομά της, η ταινία δεν απέσπασε τα σχόλια και τις κριτικές που θα περίμενε κανείς, αφού πολλοί θεώρησαν το σενάριό της μάλλον "ρηχό". Βέβαια η ταινία έχει μάλλον διαφορετικό στυλ από τις προηγούμενες, γεγονός άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τα θαύματα που είχε κάνει ο Lucas το 1977 με την κατασκευή σκηνικών και μοντέλων σε μικρογραφίες (ελλείψει βεβαίως περαιτέρω δυνατοτήτων για ειδικά εφφέ), για να αντιληφθεί το τι ακριβώς έχει συμβεί σε αυτήν την ταινία που ο σκηνοθέτης της είχε στη διάθεσή του όλες τις τελευταίες τεχνολογίες εικόνας και ήχου. Πραγματικά η Industrial Light & Magic που ανέλαβε τη δημιουργία των ειδικών εφφέ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τη δουλειά της. Βέβαια το γεγονός ότι η ταινία είναι βασισμένη κυρίως στα ειδικά εφφέ μάλλον αποβαίνει εις βάρος των χαρακτήρων, αλλά δε μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει σε όλους τους τομείς.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η κυκλοφορία της ταινίας σε dvd είναι από μόνο του ένα μεγάλης σημασίας γεγονός για το κινηματογραφικό κοινό, αφού το Episode I γίνεται η πρώτη ταινία της Lucasfilm που κυκλοφορεί στο ψηφιακό μέσο. Ο George Lucas μπορεί να αρνείται ακόμα να προχωρήσει σε παραγωγή της πρώτης τριλογίας σε dvd, αλλά χρειάστηκε "μόλις" 2 χρόνια J πίεσης από φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο για να υποκύψει και να δώσει το ok για την κυκλοφορία του Phantom Menace. Και το μόνο που μπορούμε να πούμε για τη συγκεκριμένη παραγωγή είναι ότι αγγίζει το τέλειο. Κανείς βεβαίως δεν περίμενε ότι σε ένα τόσο εμπορικό τίτλο θα υπήρχε μέτρια παραγωγή, αλλά βλέποντας κανείς το dvd δικαιολογεί όλες τις καθυστερήσεις στην κυκλοφορία του. Από τις πρώτες κινήσεις στα εκπληκτικά μενού του dvd ως την παρακολούθηση της ταινίας και των extras η παραγωγή είναι μια πραγματική απόλαυση. Στο πρώτο δισκάκι υπάρχει η ταινία, η ποιότητα της οποίας σε εικόνα και ήχο είναι απλώς απερίγραπτη, και το μόνο που μπορούμε να πούμε πέραν αυτού είναι ότι το Phantom Menace με την κυκλοφορία του θέτει νέα standards στα dvd. Η ταινία συνοδεύεται από το σχολιασμό του Lucas αλλά και των υπόλοιπων συντελεστών, η οποία επίσης περιέχεται στο πρώτο δισκάκι. Το δεύτερο dvd είναι στην κυριολεξία κατακλυσμένο από πρόσθετα, τα οποία σε συνολική διάρκεια ξεπερνούν τις - κρατηθείτε - 6 ώρες!! Κινηματογραφικά τρέιλερ, τηλεοπτικά σποτάκια, φωτογραφικό υλικό από την παραγωγή αλλά και την προώθηση της ταινίας (πόστερ, διαφημιστικά κλπ), ένα εκπληκτικό "the making of", πολλά κομμάτια που αφορούν την παραγωγή των διάφορων σταδίων της ταινίας (στόρι, κοστούμια, ειδικά εφφέ, κλπ), ακόμα και το μουσικό βίντεο από το εκπληκτικό Duel of The Fates του John Williams είναι σίγουρα extras που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό θεατή. Αλλά η λίστα με τα πρόσθετα συνεχίζεται, με τις κομμένες σκηνές να ξεχωρίζουν, καθώς τις συνοδεύουν και επεξηγηματικά κομμάτια με τον Lucas, τον Coppola, τον Kaufman και άλλους να συζητούν τη διαδικασία επιλογής των σκηνών που κόπηκαν τελικά από την ταινία. Υπάρχει επίσης ένα documentary 12 κομματιών το οποίο είχε δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας κατά τη διάρκεια της παραγωγής της. Εκτός από αυτό το τελευταίο κομμάτι, τα υπόλοιπα extras στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται για πρώτη φορά καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί σε άλλο μέσο πριν από το dvd. Τέλος υπάρχουν και κάποια κομμάτια που αφορούν συγκεκριμένα πλάνα και δείχνουν ταυτόχρονα την πορεία των αρχικών storyboards, των σκηνών που δημιουργήθηκαν ενδιάμεσα και των τελικών σκηνών με τα ειδικά εφφέ. Για τους κατόχους dvd-rom υπάρχει και υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν μέσω του υπολογιστή τους και που περιέχει ένα dvd-website (όπως το έχει ονομάσει η εταιρεία) με ποικίλες πληροφορίες. Το μοναδικό μελανό σημείο που εντοπίσαμε στην παραγωγή είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετάβασης σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο θέλουμε κατά τη διάρκεια παρακολούθησης των extras.
Μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι το Phantom Menace ξεχωρίζει αβίαστα από τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων παραγωγών dvd, και σίγουρα αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι για τους φίλους του Πολέμου Των Άστρων. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει όλους όσους το παρακολουθήσουν, ενώ δεν πρέπει να λείπει από τις συλλογές των θαυμαστών του κινηματογραφικού έπους του George Lucas. May the Force be with you…

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Liam Neeson
Ewan McGregor
Natalie Portman
Jake Lloyd
Ian McDiarmid

Σκηνοθέτης:
George Lucas

Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 131 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2 (2 δισκάκια)
Ήχος : Αγγλικά: Dolby Digital 5.1 EX, Dolby Surround 2.0

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ελληνικά, κροατικά, τσέχικα, εβραϊκά, ουγγρικά, ισλανδικά, πολωνικά, πορτογαλικά.

Πρόσθετα: Σχολιασμός από το σκηνοθέτη & τους παραγωγούς, κινηματογραφικά & τηλεοπτικά τρέιλερ, κομμένες σκηνές, "πώς γυρίστηκε", συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς & το σκηνοθέτη, φωτογραφικό υλικό από την παραγωγή και την προώθηση της ταινίας, μουσικό βίντεο του Duel Of The Fates, animations, storyboards, περιεχόμενα dvd-rom.