WHAT LIES BENEATH
ΕΝΟΧΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Νόρμαν και η Κλαιρ είναι ένα φαινομενικά συνηθισμένο ζευγάρι που ζουν μία ήσυχη ζωή με την κόρη τους σε ένα παλιό αναπαλαιωμένο σπίτι δίπλα σε μία λίμνη. Όταν η κόρη τους φεύγει για το κολέγιο, η Κλαιρ αναγκάζεται να περνάει πολλές ώρες μόνη της στο σπίτι, αφού ο σύζυγός της λείπει την περισσότερη διάρκεια της ημέρας στη δουλειά του. Σιγά σιγά όμως παράξενα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στο σπίτι, και η Κλαιρ υποψιάζεται ότι κάτι συμβαίνει με τους νεοφερμένους τους γείτονες. Μην έχοντας την υποστήριξη του Νόρμαν, ο οποίος θεωρεί τις αντιδράσεις της Κλαιρ υπερβολικές, προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Αυτά που θα ανακαλύψει όμως θα την κάνουν να εύχεται να μην τα είχε αναζητήσει ποτέ…

Η ταινία κυκλοφόρησε τον περασμένο χρόνο στις ελληνικές αίθουσες και σημείωσε σχετικά μεγάλη επιτυχία, όχι όμως όση στις αμερικάνικες. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην ιστορία της ταινίας, η οποία δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ενώ το φινάλε είναι μάλλον απογοητευτικό. Η ταινία όμως διαθέτει πολλά καλά στοιχεία, τα οποία καταφέρνουν να υπερισχύσουν του αδύναμου στόρι. Η σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Ρόμπερτ Ζεμέκις είναι πραγματικά καταπληκτική. Με τα σκοτεινά πλάνα και τις έξυπνες κινήσεις της κάμερας καταφέρνει να δημιουργήσει μία ανατριχιαστική ατμόσφαιρα που συνεπαίρνει το θεατή από τα πρώτα λεπτά της ταινίας. Σε αυτό συμβάλλει πάρα πολύ και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, αλλά κυρίως η Pfeiffer, η οποία στην κυριολεξία "είναι όλα τα λεφτά". Καθώς όλη η ταινία περιστρέφεται γύρω της, καταφέρνει με την εντυπωσιακή αυτοσυγκέντρωση που επιδεικνύει να "αιχμαλωτίσει" το θεατή στις εκπληκτικές εκφράσεις του προσώπου της. Η ταινία σίγουρα χρωστάει πολλά στην πρωταγωνίστρια και το σκηνοθέτη για την ατμόσφαιρα που δημιουργούν.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που είδαμε έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μία ολοκληρωμένη παραγωγή. Η εικόνα έχει μεταφερθεί πολύ καλά από την κινηματογραφική κόπια. Δεν υπάρχουν εμφανή στίγματα ή άλλα σημάδια, παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία, ενώ η απόδοση των χρωμάτων είναι εξαιρετική. Ειδικά στα πολλά σκοτεινά πλάνα που υπάρχουν στην ταινία, τα χρώματα παραμένουν ζωντανά και με σωστές αντιθέσεις, δημιουργώντας έτσι το σωστό περιβάλλον που χρειάζεται η ιστορία για να εξελιχθεί. Αυτός όμως που συντελεί τα μέγιστα στη δημιουργία της υποβλητικής ατμόσφαιρας είναι ο ήχος, ο οποίος αποτελεί το πιο δυνατό σημείο του dvd και ταυτόχρονα μία από τις καλύτερες δουλείες που έχουν παρουσιαστεί τον τελευταίο καιρό στο ψηφιακό μέσο. Με ελάχιστα σημεία μουσικής επένδυσης (που όμως δένεται ιδανικά με τα πλάνα στα οποία ακούγεται), ο ήχος ουσιαστικά αποτελείται από τα ειδικά εφφέ, τα οποία είναι συγκλονιστικά. Λόγω και του είδους της ταινίας, τα ειδικά εφφέ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθήλωση του θεατή, και ο εκπληκτικής ποιότητας ψηφιακός ήχος πετυχαίνει απόλυτα στο ρόλο αυτό.

Τα extras που συμπεριλαμβάνονται στο δισκάκι απλώς ολοκληρώνουν την πολύ καλή εικόνα που δίνει η συγκεκριμένη παραγωγή. Μπορούμε να δούμε το κινηματογραφικό τρέιλερ, να παρακολουθήσουμε την ταινία με το σχολιασμό του σκηνοθέτη, ενώ υπάρχουν και φιλμογραφίες για τους συντελεστές της ταινίας αλλά και σημειώσεις για την παραγωγή. Υπάρχει επίσης και ένα κομμάτι που περιέχει αποσπάσματα από τα γυρίσματα της ταινίας, με μικρές συνεντεύξεις από το σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μία ζωντανή φλιμογραφία του Ζεμέκις καθώς στη μεγαλύτερη διάρκειά του αφηγείται την σκηνοθετική πορεία του στον κινηματογράφο. Χωρίς να είναι κάτι το εντυπωσιακό, τα πρόσθετα συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ταινία. Γενικά το What Lies Beneath είναι μία ταινία που σίγουρα θα τρομάξει όλους όσους την παρακολουθήσουν, ενώ το dvd αποτελεί μία από τις καλύτερες μεταφορές που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό σε περιοχή 2.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Harrison Ford
Michelle Pfeiffer
Eliott Goretsky
Ray Baker
Wendy Crewson
Diana Scarwid
Joe Morton
James Remar
Miranda Otto
Amber Valetta
Katharine Towne
Victoria Bidewell

Σκηνοθέτης:
Robert Zemeckis

Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 125 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2
Ήχος : Αγγλικά - Γαλλικά : Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ελληνικά, γαλλικά, ολλανδικά.

Πρόσθετα: Κινηματογραφικό τρέιλερ, σημειώσεις για την παραγωγή, φιλμογραφίες των συντελεστών, σχολιασμό από το σκηνοθέτη, 15λεπτο κομμάτι με αποσπάσματα από τα γυρίσματα και την πορεία του Ζεμέκις στον κινηματογράφο.