LAWRENCE OF ARABIA
Ο ΛΩΡΕΝΣ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Όλοι όσοι έχουν έστω και ελάχιστη σχέση με τον κινηματογράφο θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν ακουστά τον Λώρενς της Αραβίας. Το αριστούργημα του David Lean που αφηγείται τις περιπέτειες του Lawrence κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις αρτιότερες ταινίες που έχει δώσει η έβδομη τέχνη. Η ταινία πρωτοκυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1962, και προκάλεσε το θαυμασμό όλων όσων την έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα. Στην απονομή των βραβείων της Ακαδημίας έφυγε από την τελετή έχοντας αποσπάσει 7 χρυσά αγαλματίδια, μεταξύ των οποίων τα oscar καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. Βέβαια ο αριθμός των βραβείων που απέσπασε η συγκεκριμένη ταινία είναι μάλλον μικρός για τα σημερινά δεδομένα, αφού υπήρξαν μεταγενέστερες παραγωγές που έφυγαν από τις απονομές της Ακαδημίας έχοντας κερδίσει ίσο ή και μεγαλύτερο αριθμό oscar. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Λώρενς της Αραβίας είναι μία ταινία που δε μπορεί να συγκριθεί με τις περισσότερες από αυτές, πόσο μάλλον να κριθεί για την ποιότητά της από τα συγκεκριμένα βραβεία.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Σχεδόν 40 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία της, παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες στιγμές του συνόλου του κινηματογραφικού κοινού. Μετά την τεράστια επιτυχία της τη δεκαετία του '60, οι παραγωγοί της ταινίας αποφάσισαν την επανακυκλοφορία της το 1989, κάτι πρωτόγνωρο για τα κινηματογραφικά δεδομένα. Η νέα κόπια είχε υποστεί ένα γενικό "λίφτινγκ', και είχαν προστεθεί κάποια κομμάτια που δεν υπήρχαν στην αρχική. Αυτή η έκδοση της ταινίας είναι και αυτή που έχει μεταφερθεί στο dvd. Έχοντας ήδη κάνει ένα "φρεσκάρισμα" το 1989, η παραγωγός εταιρεία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και ήχου, και το αποτέλεσμα πραγματικά θα αφήσει άφωνο όποιον το παρακολουθήσει. Η ποιότητα της εικόνας ξεπερνάει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις: στίγματα και άλλα τεχνουργήματα έχουν αφαιρεθεί σχεδόν ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα η εικόνα να παραπέμπει σε σύγχρονη παραγωγή και όχι σε μία που έχει ηλικία 40 ετών. Τα χρώματα αποδίδονται πολύ καλά, με τις αντιθέσεις να έχουν μεταφερθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, αν και υπάρχουν σκηνές που τα χρώματα είναι αυτά που "προδίδουν" την ηλικία της ταινίας. Ο ήχος όμως είναι αυτός που ξεχωρίζει, καθώς μετά το ψηφιακό remastering που έχει υποστεί, δεν υπάρχει πλάνο που να μην κάνει αισθητή την παρουσία του με την εκπληκτική του ποιότητα τόσο στη μουσική όσο και στα εφφέ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ήχος ακούγεται ακόμα καλύτερα και από πολλές άλλες αντίστοιχες παραγωγές παλαιών ταινιών, ενώ δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πλησιάζει τα επίπεδα σύγχρονων παραγωγών.

Η ταινία αποτελείται από 2 δισκάκια, στο πρώτο από τα οποία υπάρχει αποκλειστικά το 1ο κομμάτι της ταινίας. Στο 2ο dvd συνεχίζεται η ταινία, ενώ υπάρχουν και τα extras, στα οποία πραγματικά αξίζει να αναφερθούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν λοιπόν κινηματογραφικά τρέιλερ και από τις 2 εποχές που κυκλοφόρησε η ταινία, ενώ αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν το "πώς γυρίστηκε", που περιέχει και συνεντεύξεις από τους συντελεστές της ταινίας (συμπεριλαμβανομένου του David Lean το 1989), και το οποίο διαρκεί πάνω από 1 ώρα! Αναμφισβήτητα ένα καταπληκτικό κομμάτι, που όμοιό του δύσκολα συναντάμε σε σύγχρονες παραγωγές. Υπάρχουν επίσης και κάποια διαφημιστικά φιλμάκια, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς έχουν τη μορφή τρέιλερ, μεγαλύτερων βέβαια σε διάρκεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν, στα οποία συμπεριλαμβάνονται χάρτες με τις διαδρομές του πραγματικού Lawrence, ενώ από τα extras δε λείπει και ένα μικρό κομμάτι αφιερωμένο στην πρεμιέρα της ταινίας στη Νέα Υόρκη το Δεκέμβριο του 1962! Την πληρέστατη αυτή παραγωγή συμπληρώνουν οι φιλμογραφίες των ηθοποιών, μία συνέντευξη του Spielberg με τις απόψεις του για την ταινία, ενώ τέλος μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα ντοκιμαντέρ με την πορεία της ταινίας από το 1962 μέχρι και την επανακυκλοφορία της το 1989. Αναμφισβήτητα το Lawrence Of Arabia αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές που μας έχει δώσει η κινηματογραφική βιομηχανία, και στο χώρο του dvd αντιπροσωπεύεται όπως ακριβώς της αξίζει, με μία παραγωγή που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις παρόμοιες μελλοντικές παραγωγές.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Peter O'Toole
Sir Alec Guinness
Anthony Quayle
Omar Sharif
Jack Hawkins
Claude Rains
Athur Kennedy
Anthony Quinn
Jose Ferrer

Σκηνοθέτης:
David Lean

Παραγωγή: 162
Διάρκεια: 220 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2 - Δύο Δισκάκια
Ήχος : Αγγλικά - Γερμανικά - Ισπανικά : Dobly Digital 5.1

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, αραβικά, βουλγάρικα, τσέχικα, δανικά, φινλανδικά, εβραϊκά, ινδικά, ουγγρικά, ισλανδικά, νορβηγικά, πολωνικά, πορτογαλικά, σουηδικά, τούρκικα.

Πρόσθετα: Κινηματογραφικά τρέιλερ, φιλμογραφίες των ηθοποιών, 60λεπτο "πώς γυρίστηκε", ιστορικά στοιχεία, χάρτες, συνέντευξη με τον Steven Spielberg για την ταινία, 4 αυθεντικά διαφημιστικά φιλμάκια, εικόνες από την πρεμιέρα της ταινίας στη Νέα Υόρκη, ντοκιμαντέρ για την επανακυκλοφορία της ταινίας το 1989.