THE MUMMY
Η ΜΟΥΜΙΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1920 και μία ομάδα αρχαιολόγων με οδηγό έναν τυχοδιώκτη (Fraser) ταξιδεύουν στην Αίγυπτο για να ανακαλύψουν τη Χαμουνάπτρα, την αρχαία Πόλη των Νεκρών, στην οποία οι Φαραώ αποθήκευαν τον πλούτο της Αιγύπτου. Στην προσπάθειά τους όμως για μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, απελευθερώνουν ένα πλάσμα που ήταν φυλακισμένο κάτω από την άμμο για 30 αιώνες. Ο σκοπός τους πλέον μετατρέπεται από την αρχαιολογική εξερεύνηση σε μία μάχη για την επιβίωση…

Η ταινία είναι remake του κλασικού φιλμ του 1932, προσαρμοσμένη βέβαια στις ανάγκες της εποχής και τα γούστα του Χόλιγουντ. Η αλήθεια είναι ότι αν και η ταινία αρχικά προοριζόταν για καθαρή ταινία περιπέτειας και τρόμου, το τελικό αποτέλεσμα θα απογοητεύσει όποιον είναι προετοιμασμένος κάτι τέτοιο. Την ταινία περιβάλλει μία σκοτεινή ατμόσφαιρα που ταιριάζει απόλυτα στην ιστορία, η οποία όμως διαταράσσεται σε τακτά διαστήματα από τις προσπάθειες αποφόρτισης της έντασης με χιουμοριστικές ατάκες ή σκηνές. Γεγονός είναι ότι μερικές από αυτές είναι άκρως επιτυχημένες, αλλά σε τελική ανάλυση η ταινία πιθανώς να γνώριζε μεγαλύτερη επιτυχία αν οι συγκεκριμένες σκηνές απουσίαζαν. Δε μπορεί να πει κανείς ότι οι ηθοποιοί πραγματοποιούν ιδιαίτερα αξιόλογες ερμηνείες, αλλά η ταινία ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά εφφέ της, με τη μούμια και τους σκαραβαίους να κλέβουν την παράσταση, ενώ εξαιρετικά είναι και τα εφφέ με την άμμο αλλά και οι σκηνές με τις 10 πληγές.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που είδαμε είναι περιοχής 2 και αν και αποτελεί μία από τις παλαιότερες παραγωγές στο χώρο, η ποιότητά της αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η εικόνα είναι εκπληκτικής ποιότητας, με κύριο χαρακτηριστικό τα ζωντανά χρώματα που αποδίδουν με σωστές αντιθέσεις τα πολλά σκοτεινά πλάνα που υπάρχουν στην ταινία, ενώ και τα στίγματα απουσιάζουν εντελώς, δείγμα της πολύ καλής δουλειάς που έχει γίνει στην ψηφιακή επεξεργασία. Ο ήχος είναι και αυτός από τους καλύτερους που έχουμε ακούσει σε παραγωγές περιοχής 2, με τη μουσική να αποδίδει άριστα το κλίμα της ταινίας, και τα ειδικά εφφέ να υπενθυμίζουν με την άριστη ακουστική ποιότητά τους τις εκπληκτικές δυνατότητες του dvd.

Τα πρόσθετα που περιλαμβάνονται στο δισκάκι θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό φίλο της ταινίας με την ποιότητα αλλά και την ποσότητά τους. Εκτός από τα συνηθισμένα (κινηματογραφικό τρέιλερ, σχολιασμός από το σκηνοθέτη, φιλμογραφίες και σημειώσεις για την παραγωγή), συναντάμε ένα 45λεπτο κομμάτι που μας ξεναγεί στα γυρίσματα της ταινίας, με πολλές αναφορές στα ειδικά εφφέ. Υπάρχουν επίσης και μερικά ξεχωριστά κομμάτια, τα οποία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, που μας δείχνουν βήμα-βήμα τη δημιουργία κάποιων σκηνών στις οποίες τα ειδικά εφφέ είχαν τη μερίδα του λέοντος. Τέλος, στα υπόλοιπα πρόσθετα συμπεριλαμβάνονται κάποιες κομμένες σκηνές, ορισμένα extras για τους κατόχους dvd-rom, ενώ πολύ καλή εντύπωση μας άφησαν και τα ιστορικά στοιχεία που περιέχονται για την Αίγυπτο, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και χάρτες. Το Mummy είναι μία ταινία που θα σας χαρίσει 2 ώρες διασκέδασης ακόμα και αν δεν είστε φίλος του συγκεκριμένου είδους ταινιών, ενώ το dvd αποτελεί μία άριστη επιλογή, όντας μία από τις καλύτερες παραγωγές περιοχής 2.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Brendan Fraser
Rachel Weisz
John Hannah
Arnold Vosloo
Jonathan Hyde
Kevin J. O'Connor

Σκηνοθέτης:
Stephen Sommers

Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 120 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2
Ήχος :
Αγγλικά - Γερμανικά : Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, ολλανδικά, σουηδικά, νορβηγικά, φινλανδικά, δανικά, εβραϊκά, πολωνικά, τσέχικα.

Πρόσθετα: Περιγραφή του σκηνοθέτη, 45λεπτο "πως γυρίστηκε", αποσπάσματα δημιουργίας των ειδικών εφφέ, φιλμογραφίες & βιογραφίες των ηθοποιών, κομμένες σκηνές, κινηματογραφικό τρέιλερ, ιστορικές πληροφορίες, σημειώσεις για την παραγωγή, dvd-rom extras (links, screensavers).