THE 6th DAY
Η ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Βρισκόμαστε στο πολύ κοντινό μέλλον, και χάρη στα άλματα που ήδη έχει κάνει η τεχνολογία στο χώρο της γενετικής, η κλωνοποίηση είναι μέρος της καθημερινής ζωής, μία λύση στην οποία καταφεύγουν οι άνθρωποι για να αντικαταστήσουν τα κατοικίδιά τους που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους. Φυσικά η κλωνοποίηση του ανθρώπου είναι αυστηρά απαγορευμένη με το λεγόμενο νόμο της 6ης ημέρας. Τουλάχιστον αυτό νομίζει ο κόσμος, αφού σε ένα υπερσύγχρονο σύμπλεγμα εργαστηρίων, η κλωνοποίηση του ανθρώπου είναι κάτι παραπάνω από γεγονός, μάλιστα λαμβάνει χώρα πολύ συχνότερα απ' ότι θα περίμενε κανείς. Ένα από τα θύματα της μάλλον απρόσμενης αυτής εξέλιξης είναι ο Άνταμ Γκίμπσον (Schwarzenegger), ο οποίος γυρνάει στο σπίτι του τη μέρα των γενεθλίων του για να βρει την οικογένειά του να γιορτάζει το γεγονός με…τον εαυτό του! Μη γνωρίζοντας τι έχει συμβεί, προσπαθεί δια της νόμιμης οδού να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, μέχρι που μαθαίνει ότι έχει παραβιαστεί ο νόμος της 6ης ημέρας και ο άνθρωπος που είδε στο σπίτι του ήταν ο κλώνος του. Δεν αργεί να μάθει επίσης ότι αυτοί που κρύβονται πίσω από την κλωνοποίησή του θα κάνουν οτιδήποτε για να μη μαθευτεί το γεγονός. Έτσι, προσπαθεί μόνος του να "πάρει πίσω τη ζωή του", όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μη θέσει σε κίνδυνο την οικογένειά του.

Η ταινία πραγματεύεται ένα τόσο επίκαιρο όσο και ευαίσθητο θέμα, υπό το πρίσμα βέβαια της χολυγουντιανής περιπέτειας. Παρά τον εμπορικό της χαρακτήρα όμως, η ταινία τα καταφέρνει αρκετά καλά, και μετά από μία υποβλητική εισαγωγή πετυχαίνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή σε ψηλά επίπεδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο αυτού καθεαυτού του σεναρίου της, καθώς και της ατμόσφαιρας που έχει η ταινία, και η οποία διαταράσσεται μόνο από τις -απαραίτητες και συνηθισμένες για ταινία του Arnold- σκηνές καταιγιστικής δράσης. Γενικά το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, και ο πρωταγωνιστής δίνει τον καλύτερο εαυτό του, σε επίπεδα που δεν τον έχουμε συνηθίσει.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd περιοχής 1 χαρακτηρίζεται από όλα εκείνα τα στοιχεία που συναντάμε σε παραγωγές αντίστοιχου βεληνεκούς. Η εικόνα είναι εντυπωσιακής ποιότητας, με τα χρώματα να ξεχωρίζουν για την καθαρότητά τους και τις σωστές αντιθέσεις τους, πράγμα που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις σκηνές δράσης με τα ελικόπτερα και στα ομολογουμένως άκρως εντυπωσιακά πλάνα μέσα στις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων κλωνοποίησης. Ο ήχος για μία ακόμη φορά χαρακτηρίζεται ως το ατού της παραγωγής, αφού η ταινία προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Η μουσική είναι πολύ καλή και συμβάλλει στη δημιουργία της ατμόσφαιρας που "σκεπάζει" την ταινία, ενώ στις σκηνές που τα ειδικά εφέ υπάρχουν άφθονα ο ήχος είναι πραγματικά εκπληκτικός. Ιδιαίτερα στα πλάνα με τα ελικόπτερα ο ήχος κάνει τόσο εντυπωσιακή την παρουσία του που κατατάσσεται ανάμεσα στους καλύτερους που έχουμε ακούσει σε dvd.

Τα πρόσθετα που περιλαμβάνονται στο δισκάκι δεν φτάνουν σε αριθμό αυτά άλλων παρόμοιων παραγωγών, αλλά η ποιότητά τους είναι πολύ καλή, με το απομονωμένο soundtrack της ταινίας (με ταυτόχρονο σχολιασμό από το συνθέτη) να ξεχωρίζει. Κάτι που αξίζει να σημειώσουμε είναι τα τρέιλερ που υπάρχουν, και που εκτός από της ίδιας της ταινίας υπάρχουν και για άλλες ταινίες, κάτι αρκετά ασυνήθιστο για παραγωγή dvd. Σε γενικές γραμμές το 6th Day είναι μία ταινία που αξίζει προσοχής και το dvd αποτελεί σίγουρα μία εξαιρετική μεταφορά, ξεδιπλώνοντας για μία φορά ακόμα τις δυνατότητες του ψηφιακού αυτού μέσου.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Arnold Schwarzenegger
Tony Goldwyn
Michael Rapaport
Michael Rooker
Sarah Wynter
Wendy Crewson
Rob Rowland
Terry Crews
Robert Duvall

Σκηνοθέτης:
Roger Spottiswoode

Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 124 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD NTSC περιοχής 1
Ήχος : Αγγλικά : Dolby Digital 5.1, Αγγλικά-Γαλλικά : Dolby Surround

Υπότιτλοι : Αγγλικά, γαλλικά.

Πρόσθετα: Απομονωμένο soundtrack με σχολιασμό από το συνθέτη, , κινηματογραφικά τρέιλερ της ταινίας και άλλων ταινιών, φιλμογραφίες & βιογραφίες των ηθοποιών.