TITANIC
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Είναι μία από τις πραγματικές ιστορίες που έχουν ειπωθεί όσο λίγες, και από τις αναπαραστάσεις της δε θα μπορούσε να λείψει αυτή στη μεγάλη οθόνη. Ο Τιτανικός του James Cameron δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία από αυτές, αλλά ήταν αυτή που δημιούργησε το μεγαλύτερο θόρυβο γύρω της με την τεράστια εμπορική της επιτυχία. Έχοντας εντυπωσιάσει με το μέγεθος της υπερπαραγωγής της, ο Τιτανικός έφυγε από την τελετή απονομής των Όσκαρ του 1997 με 11 βραβεία, φτάνοντας το αλησμόνητο Ben Hur στον μεγαλύτερο αριθμό αγαλματιδίων που έχει αποσπάσει ταινία στην ιστορία της Ακαδημίας.

Η ιστορία της ταινίας είναι λίγο-πολύ γνωστή: βρισκόμαστε στις προσπάθειες εξερεύνησης του ναυαγίου του Τιτανικού, στη διάρκεια των οποίων ανακαλύπτεται ένα σκίτσο μιας γυναίκας σε ένα σφραγισμένο σεντούκι. Η εικόνα του σκίτσου κάνει μέσω της τηλεόρασης το γύρο του κόσμου, και ανάμεσα σε αυτούς που τη βλέπουν είναι και η ίδια η γυναίκα που απεικονίζεται στο σκίτσο, μία από τους επιζώντες του ναυαγίου, σήμερα στην ηλικία των 102 ετών. Έτσι, οι υπεύθυνοι της ανακάλυψης αυτής, ξαναζούν την εμπειρία του πρώτου ταξιδιού του μεγαλύτερου κινούμενου αντικειμένου που κατασκεύασε ο άνθρωπος, μέσα από την αφήγηση της γηραιάς γυναίκας. Η ταινία, αν και απέσπασε 11 Όσκαρ και ήταν υποψήφια για το βραβείο Α' και Β' γυναικείου ρόλου με την Kate Winslet και την Gloria Stuart αντίστοιχα, χρωστάει πάρα πολλά για την επιτυχία της στον Di Caprio και τον Billy Zane. Οι δύο αυτοί πρωταγωνιστές, αν και δεν προτάθηκαν για τα αντίστοιχα βραβεία, είναι αυτοί που ξεχωρίζουν από το cast της ταινίας. Ειδικά ο Zane, στο ρόλο του πλούσιου, σνομπ και αυταρχικού συζύγου της νεαρής Winslet είναι εντυπωσιακός. Η επιτυχία του σκηνοθέτη συνίσταται στο ότι κατάφερε να αναπαραστήσει όχι μόνο τα σκηνικά, αλλά κυρίως την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης, γεγονός που συντελεί στην απορρόφηση του θεατή στην ταινία, η οποία παρά το μεγάλος της μέγεθος δε γίνεται κουραστική. Στην ατμόσφαιρα σημαντικό ρόλο παίζει και η εξαιρετική - επίσης βραβευμένη με Όσκαρ - μουσική του James Horner. Βέβαια το γεγονός ότι το ναυάγιο περιστρέφεται γύρω από την ερωτική ιστορία των δύο νέων δεν βοηθάει στην ιστορική ταύτιση με τα πραγματικά γεγονότα, και κάποιος που περιμένει κάτι τέτοιο θα απογοητευθεί. Γεγονός όμως παραμένει ότι ο Τιτανικός του Cameron είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές του κινηματογράφου και σημείωσε τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που συνεχίστηκε με την κυκλοφορία της σε dvd.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που περιέχει την ταινία είναι περιοχής 2 με εικόνα 2,35 : 1 και σίγουρα τα εκπληκτικά εξωτερικά πλάνα του πλοίου (αλλά και τα εσωτερικά στο μηχανοστάσιο) δεν εντυπωσιάζουν όσο στη μεγάλη οθόνη. Παρ' όλα αυτά όλες οι σκηνές έχουν μεταφερθεί με εξαιρετικό τρόπο, καθώς τα χρώματα είναι πολύ καθαρά με σωστές αντιθέσεις και χωρίς καθόλου στίγματα ή άλλα μειονεκτήματα. Η ποιότητα της εικόνας και κυρίως η σωστή απεικόνιση των χρωμάτων βοηθάει στο να μεταφερθεί αυτούσια η ατμόσφαιρα της ταινίας στο dvd. Ο ήχος ακολουθεί τα πρότυπα της ψηφιακής επεξεργασίας και όπως και η εικόνα είναι και αυτός εξαιρετικής ποιότητας, με τα ειδικά εφέ να είναι πραγματικά καταπληκτικά στις σκηνές που κάνουν την εμφάνισή τους και τη μουσική να αποτελεί την καλύτερη επένδυση στα πιο ήσυχα πλάνα. Γενικά η ποιότητα εικόνας και ήχου είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει σε ευρωπαϊκό dvd. Τα πρόσθετα αντίθετα λάμπουν δια της απουσίας τους, με το θεατρικό τρέιλερ να είναι το μόνο που υπάρχει στο δισκάκι πέρα από την ταινία. Παρά την απουσία των extras όμως, ο Τιτανικός είναι ένα dvd που με την ποιότητα της ταινίας καθώς και της μεταφοράς της στο ψηφιακό μέσο αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Leonardo Di Caprio
Kate Winslet
Billy Zane
Kathy Bates
Frances Fisher
Bernard Hill
Jonathan Hyde
Danny Nucci
Gloria Stuart
David Warner
Victor Garbe
Bill Paxton

Σκηνοθέτης:
James Cameron

Παραγωγή: 1997
Διάρκεια: 188 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD PAL περιοχής 2
Ήχος :
Αγγλικά : Dobly Digital 5.1 , Dolby Surround 2.0

Υπότιτλοι : Ελληνικά, αγγλικά, σουηδικά, νορβηγικά, δανικά, φινλανδικά, πορτογαλικά, εβραϊκά, πολωνικά, τσέχικα, ουγγρικά, ισλανδικά, ολλανδικά.

Πρόσθετα: Κινηματογραφικό τρέιλερ