HOLLOW MAN
ΑΟΡΑΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το Hollow Man αποτελεί μία από τις ταινίες που κυκλοφόρησαν σε dvd αρκετά σύντομα μετά την εμφάνισή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες, στις οποίες όμως η ταινία δε σημείωσε την αναμενόμενη επιτυχία.

Βρισκόμαστε σε ένα υψηλών προδιαγραφών εργαστήριο στο οποίο μία ομάδα επιστημόνων δουλεύει πάνω σε ένα μάλλον φιλόδοξο σχέδιο: τη δημιουργία μιας ουσίας που κάνει όλους τους ζώντες οργανισμούς… αόρατους! Μετά την ανακάλυψη της ουσίας, απομένει το πιο δύσκολο κομμάτι της έρευνας: η επαναφορά των πειραματόζωων σε ορατή κατάσταση. Αρχικά το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται σε έναν από τους πιθήκους που είναι ήδη αόρατοι, και στέφεται υπό απόλυτη επιτυχία. Όταν όμως για το πείραμα σε άνθρωπο προσφέρεται εθελοντής ο επικεφαλής της έρευνας Σεμπάστιαν Κέιν (Bacon), η "επαναφορά" δεν πετυχαίνει, και έτσι ο Κέιν μένει αόρατος για πολύ περισσότερο χρόνο από τον προγραμματισμένο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο εγκέφαλός του και να αρχίσει να δείχνει σημάδια βίαιης συμπεριφοράς. Και αυτά είναι μόνο η αρχή…

Η ταινία, αν και με ένα μάλλον απογοητευτικό και ρηχό τέλος, μέχρι ένα σημείο καταφέρνει να κρατήσει καθηλωμένο το θεατή, με την ατμόσφαιρά της να αποτελεί το μεγαλύτερο "όπλο" της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος διαδραματίζεται στον κλειστό χώρο των υπόγειων εγκαταστάσεων του εργαστηρίου και υπάρχουν μόνο ελάχιστες εξωτερικές σκηνές. Η Elisabeth Sue στέκεται αρκετά καλά, ενώ η ταινία οφείλει πολλά στον Kevin Bacon, που πραγματικά αποδεικνύει ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει για το συγκεκριμένο ρόλο.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd παρά τη γρήγορη κυκλοφορία του, σε καμία περίπτωση δεν έχει κατασκευαστεί με προχειρότητα. Τα εντυπωσιακά μενού προϊδεάζουν για την ποιότητα της παραγωγής και πράγματι επιβεβαιώνονται και με το παραπάνω. Η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετική, τα στίγματα έχουν αφαιρεθεί τελείως, άλλα τεχνουργήματα δεν υπάρχουν, ενώ τα χρώματα είναι πολύ καθαρά. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστεί κάποιος παρακολουθώντας τα ομολογουμένως εκπληκτικά οπτικά εφέ της ταινίας. Ο ήχος έχει μία καθαρότητα που θα έλεγε κανείς ότι έχει μεταφερθεί ακόμα καλύτερος από ότι ήταν στην κινηματογραφική κόπια, με τα ηχητικά εφέ να έχουν βέβαια τη μερίδα του λέοντος και να εντυπωσιάζουν σε κάθε σκηνή.

Η εταιρία παραγωγής όμως δεν αρκέστηκε στην κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου, και έχει συμπεριλάβει στο dvd άφθονα πρόσθετα. Υπάρχουν όπως στα περισσότερα dvd τα κινηματογραφικά τρέιλερ και ο σχολιασμός από το σκηνοθέτη αλλά και τον Bacon, ενώ υπάρχουν επίσης και κάποιες σκηνές που κόπηκαν από το τελικό αποτέλεσμα, συνεντεύξεις από το σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές, και αποσπάσματα από τα γυρίσματα. Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι οι σκηνές από τα γυρίσματα που αφορούν τα "δύσκολα" πλάνα με τα οπτικά εφέ, καθώς και ένα ξεχωριστό κομμάτι που παρουσιάζει ταυτόχρονα (σε δύο εικόνες) τις σκηνές αυτές όπως φαίνονταν την ώρα του γυρίσματος και το τελικό αποτέλεσμα μετά την ψηφιακή επεξεργασία. Σε γενικές γραμμές, με την ποιότητα εικόνας, ήχου, αλλά και των extras, το Hollow Man είναι ένα dvd που έχει τις δυνατότητες να σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία απ' ότι η ίδια η ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Elisabeth Sue
Kevin Bacon
Josh Brolin
William Devane
Kim Dickens
Mary Randle
Greg Grunberg

Σκηνοθέτης:
Paul Verhoeven

Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 109 λεπτά

Εικόνα: 1,85:1, DVD PAL περιοχής 2
Ήχος : Αγγλικά - Ουγγρικά : Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι : Ελληνικά, αγγλικά, ολλανδικά, αραβικά, βουλγάρικα, τσέχικα, δανικά, φινλανδικά, εβραϊκά, ινδικά, ουγγρικά, ισλανδικά, νορβηγικά, πολωνικά, τούρκικα, σουηδικά

Πρόσθετα: Θεατρικά τρέιλερ, βιογραφίες & φιλμογραφίες συντελεστών, κομμένες σκηνές, σχολιασμός από το σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές, σκηνές από τα γυρίσματα, συνεντεύξεις με τους συντελεστές, δημιουργία οπτικών εφφέ.