MISSION TO MARS
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Βρισκόμαστε στο όχι και τόσο μακρινό 2020, και ξεκινάει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή για τον Άρη. Αυτό που αρχίζει σαν όνειρο όμως, πολύ σύντομα αποδεικνύεται εφιάλτης για τα μέλη της αποστολής, που συναντούν αντίξοες συνθήκες στον πλανήτη και εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Η NASA, μετά τις τελευταίες εκπομπές από τον Άρη, και μη γνωρίζοντας τι συνέβη στην αποστολή, στέλνει νέα αποστολή, αυτή τη φορά διάσωσης. Τα μέλη της νέας αποστολής φτάνουν με δυσκολίες στον Κόκκινο Πλανήτη και αυτά που ανακαλύπτουν είναι πέρα από κάθε προσδοκία...

"Για αιώνες η ανθρωπότητα έψαχνε για την προέλευση της ζωής στη γη, ψάχναμε όμως σε λάθος πλανήτη". Με αυτή τη φράση το τρέιλερ της ταινίας προετοιμάζει για αυτό που θα ακολουθήσει, όμως η ταινία δέχθηκε αρκετές αρνητικές κριτικές για τον τρόπο που παρουσιάζει τα πράγματα. Αυτό συνέβη διότι η ταινία αυτή αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια όσον αφορά τον Άρη, και σίγουρα πριν την κυκλοφορία της είχε δημιουργήσει ήδη τόσες προσδοκίες που δεν μπορούσε να καλύψει. Ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η ταινία από πολύ νωρίς συγκρίθηκε με την αξεπέραστη Οδύσσεια του Διαστήματος του Κιούμπρικ. Παρ' όλα αυτά όμως, το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, με τα πλάνα στην επιφάνεια του πλανήτη να κλέβουν την παράσταση, όντας ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Πολύ καλές εντυπώσεις αφήνουν επίσης οι σκηνές μέσα στο διαστημόπλοιο, αλλά αυτό που θα θυμάται ο θεατής από την ταινία είναι το τέλος της, στο οποίο δίνονται και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που του δημιουργούνται κατά τη διάρκειά της. Ίσως οι απαντήσεις που δίνονται να είναι περισσότερες από αυτές που έπρεπε, και ο θεατής σίγουρα το λαμβάνει αυτό σαν αρνητικό, όμως τον αποζημιώνουν τα πλάνα στο τελευταίο κομμάτι της ταινίας, τα οποία είναι πραγματικά εκπληκτικά.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd που είδαμε έχει πολύ καλή εικόνα καθαρισμένη από στίγματα, και τα χρώματα αποδίδουν εξαιρετικά τις εξωτερικές σκηνές στον Άρη. Στον τομέα του ήχου έχει γίνει επίσης πολύ καλή δουλειά, με τη μουσική να δημιουργεί εντυπωσιακή ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, αλλά και τα ηχητικά εφφέ να είναι πολύ υψηλής ποιότητας στις εκπληκτικές σκηνές που κάνουν την εμφάνισή τους. Σε γενικές γραμμές η ποιότητα ήχου και εικόνας είναι ότι θα περίμενε κανείς, όπως στις περισσότερες προσεγμένες παραγωγές περιοχής 1. Στο δισκάκι υπάρχουν και αρκετά πρόσθετα, όπως ο συνηθισμένος σχολιασμός από το σκηνοθέτη, φωτογραφικό υλικό και σχέδια από πρώιμα στάδια της παραγωγής, ενώ πολύ ενδιαφέροντα και αρκετά εντυπωσιακά είναι κάποια κομμάτια που περιγράφουν τη διαδικασία κατασκευής των ειδικών εφφέ, καθώς και κάποια άλλα που παρουσιάζουν συγκρίσεις μεταξύ των αρχικών animation και των τελικών πλάνων κάποιων συγκεκριμένων σκηνών. Σε τελική ανάλυση, το Mission to Mars είναι μία ταινία που αν και δίχασε το κινηματογραφόφιλο κοινό, κάνει μια αρκετά καλή προσέγγιση στο θέμα, ενώ η παραγωγή σε dvd δε θα απογοητεύσει κανέναν και αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της ποιότητας του ψηφιακού αυτού μέσου και των δυνατοτήτων που έχει να προσφέρει για την ψυχαγωγία μας.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Gary Sinise
Tim Robbins
Connie Nielsen
Don Cheadle
Jerry O'Connel
Kim Delaney

Σκηνοθέτης:
Brian De Palma

Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 113 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD NTSC περιοχής 1
Ήχος : Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά : Dolby Digital 5.1 

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ισπανικά.

Πρόσθετα: Σχολιασμός από το σκηνοθέτη και άλλους συντελεστές, θεατρικό τρέιλερ, φωτογραφικό υλικό, πρωτότυπα animation συγκεκριμένων σκηνών, επιδείξεις κατασκευής ειδικών εφφέ, dvd-rom πρόσθετα.