THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI
Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΒΑΙ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Παρ' όλο που το dvd είναι ένα πολύ πρόσφατα εμφανιζόμενο μέσο, η ηλικία της κινηματογραφικής τέχνης είναι πολύ μεγαλύτερη. Όμως, στις κυκλοφορίες σε dvd τη μερίδα του λέοντος είχαν οι νέες ταινίες, τουλάχιστον μέχρι τώρα που παρατηρείται μία τάση κυκλοφορίας παλιών ταινιών στο νέο αυτό μέσο. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η Γέφυρα του ποταμού Κβάι, η οποία θεωρείται -και όχι άδικα- μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα. Σκηνοθέτης είναι ο μεγάλος Ντέιβιντ Λιν, που το άκουσμα και μόνο άλλων δημιουργημάτων του προκαλεί το θαυμασμό: "Λώρενς της Αραβίας", "Δόκτωρ Ζιβάγκο" είναι ένα δείγμα από αυτά.

Η ταινία διηγείται την ιστορία κάποιων βρετανών αιχμαλώτων πολέμου σε ένα Γιαπωνέζικο στρατόπεδο. Ο διοικητής του στρατοπέδου έχει αναλάβει να χτίσει μία γέφυρα πάνω από τον ποταμό Κβάι, η οποία θα είναι πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τους Γιαπωνέζους. Οι βρετανοί αιχμάλωτοι είναι αυτοί που θα χτίσουν τη γέφυρα, όμως ο Γιαπωνέζος διοικητής και ο διοικητής των βρετανών (Άλεκ Γκίνες) έχουν μία διαφωνία όσον αφορά το αν πρέπει οι αξιωματικοί να κάνουν κι' αυτοί χειρωνακτική εργασία. Έτσι, η ταινία περιστρέφεται γύρω από την προσωπική κόντρα των δύο αυτών ανδρών, με τις συνέπειές της να επηρεάζουν κάθε βήμα της ιστορίας, η οποία εξελίσσεται με τους συμμάχους (που δε γνωρίζουν τι γίνεται στο στρατόπεδο) να σχεδιάζουν να ανατινάξουν τη γέφυρα. Σε αυτήν την αριστουργηματικά σκηνοθετημένη ταινία, που τιμήθηκε με 7 βραβεία Όσκαρ, έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον (νεαρό τότε) Άλεκ Γκίνες σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της ζωής του, δίπλα στον μεγάλο σταρ της εποχής, Γουίλιαμ Χόλντεν.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ταινία αποτελεί μέρος της "κληρονομιάς" του παλαιού κινηματογράφου, και η προσοχή που της έδωσε η εταιρία παραγωγής είναι ανάλογη: Η εικόνα της ταινίας σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει στο μακρινό 1957, με τα τεχνουργήματα και τα στίγματα να έχουν καθαριστεί σχεδόν εντελώς. Τα χρώματα είναι πολύ καθαρά και παρ' ότι φυσικά η γενική ποιότητα της εικόνας δε φτάνει την ποιότητα σύγχρονων ταινιών, είναι πολύ λίγες οι σκηνές που η ταινία δείχνει την ηλικία της. Εκτός από την εικόνα, επεξεργασία έχει υποστεί και ο ήχος, και μπορούμε να πούμε ότι εκπλαγήκαμε ευχάριστα βλέποντας την ταινία να συνοδεύεται από ήχο dolby digital, που αν και (φυσικά) αποτέλεσμα της ψηφιακής επεξεργασίας της αρχικής μονοφωνικής κόπιας, προσδίδει ιδιαίτερα στην ήδη επιβλητική ατμόσφαιρα της ταινίας. Τα εφφέ, αν και λίγα ασφαλώς, είναι καλοδιατηρημένα, ενώ οι διάλογοι ακούγονται πολύ καθαρά. Γενικά η ποιότητα της επεξεργασίας εικόνας και ήχου είναι εξαιρετική και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα απ' ότι θα περίμενε κανείς.

Οι λόγοι για να δείτε το dvd όμως δεν περιορίζονται στην κορυφαία ποιότητα της ταινίας και την πολύ καλή ποιότητα της επανέκδοσής της. Η ταινία κυκλοφορεί σε 2 dvd, το 2ο από τα οποία περιέχει άφθονο έξτρα υλικό, όπως θεατρικό τρέιλερ, ιστορικές πληροφορίες για την πραγματική γέφυρα του ποταμού Κβάι, πολλά ντοκιμαντέρ εκείνης της εποχής που αφορούν την προετοιμασία και τα γυρίσματα της ταινίας, φιλμογραφίες, βιογραφίες, και φωτογραφικό υλικό. Την παράσταση κλέβει όμως χωρίς αμφιβολίες το 55λεπτο "πώς γυρίστηκε", που εκτός του ότι δίνει πληροφορίες για μία ταινία ηλικίας 45 ετών και περιέχει συνεντεύξεις από πολλούς συντελεστές, έχει υποστεί και αυτό επεξεργασία στην εικόνα ώστε να μπορεί να στέκεται επάξια δίπλα στην ταινία, πράγμα που δε βλέπουμε ούτε σε σύγχρονες παραγωγές. Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι είναι μία ταινία-ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου και με την κυκλοφορία της σε dvd έχουμε την ευκαιρία να κρατήσουμε στη συλλογή μας αναλλοίωτη μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της μεγάλης οθόνης.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Σερ Άλεκ Γκίνες
Γουίλιαμ Χόλντεν
Τζακ Χώκινς
Σεσούε Χαγιακάβα
Τζέιμς Ντόναλντ
Τζέφρυ Χορν

Σκηνοθέτης:
Ντέιβιντ Λιν (1908-1991)

Παραγωγή: 1957
Διάρκεια: 156 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2
Ήχος : Αγγλικά, Γερμανικά : Dolby Digital 5.1, Γαλλικά : Dolby Surround

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά, ολλανδικά, αραβικά, τσέχικα, δανικά, φινλανδικά, βουλγάρικα, εβραϊκά, ινδικά, ουγγρικά, ισλανδικά, νορβηγικά, πολωνικά, σουηδικά, τούρκικα.

Πρόσθετα: Παιχνίδι ερωτήσεων, ιστορικές πληροφορίες, θεατρικό τρέιλερ, 55λεπτο "the making of", ντοκιμαντέρ εποχής, φωτογραφικό υλικό, βιογραφίες & φιλμογραφίες των συντελεστών.