JURASSIC PARK

ΥΠΟΘΕΣΗ

Πριν από 8 σχεδόν χρόνια, όταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ παρουσίαζε το τελευταίο του δημιούργημα, ολόκληρος ο κινηματογραφικός κόσμος (και όχι μόνο) έμενε έκπληκτος αντικρίζοντας τους δεινόσαυρους να ξαναζωντανεύουν στις κινηματογραφικές οθόνες. Τώρα, με τη βοήθεια των δυνατοτήτων του dvd, μπορούμε να απολαύσουμε αυτήν την εμπειρία στο σαλόνι μας.

Πρόκειται για μία ταινία-σταθμό στον κινηματογράφο, και αυτό κυρίως λόγω της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι βοήθησαν στη δημιουργία απίστευτα αληθοφανών δεινοσαύρων. Πραγματικά η κατασκευή του σώματος των δεινοσαύρων και οι εξαιρετικά ρεαλιστικές κινήσεις τους προκαλούν έκπληξη ακόμα και σήμερα που η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου. Όσο για την ιστορία της ταινίας, αφορά έναν φιλόδοξο επιχειρηματία που με τη βοήθεια επιστημόνων καταφέρνει μέσω της γενετικής να αναδημιουργήσει τους δεινόσαυρους σε ένα νησί με εγκαταστάσεις ζωολογικού κήπου, με τελικό σκοπό φυσικά το κέρδος. Στην πορεία όμως τα πράγματα δεν πάνε όλα κατ' ευχήν, και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Στον κόσμο του Τζουράσικ Παρκ, έναν κόσμο γεμάτο δεινόσαυρους όλων των ειδών, δε μπορεί παρά να αντιμετωπίζουμε έναν πραγματικό καταιγισμό από οπτικά και ηχητικά ειδικά εφέ. Η δουλειά που έχει γίνει και στους δύο αυτούς τομείς ήταν και εξακολουθεί να είναι εκπληκτική και ευτυχώς η ποιότητα και των δύο έχει διατηρηθεί στο ακέραιο στο dvd. Το δισκάκι που είδαμε έχει εξαιρετική αναμορφική εικόνα 1,85:1 με την ποιότητα των χρωμάτων να βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα και τα διάφορα τεχνουργήματα να απουσιάζουν εντελώς. Ο ήχος βέβαια, όπως θα περίμενε κανείς από μία κορυφαία παραγωγή, είναι πραγματικά εκπληκτικός και αποτελεί έναν παραπάνω λόγο να δείτε ξανά την ταινία. Η καταπληκτική μουσική του Τζων Γουίλιαμς που ακούγεται σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας είναι άριστης ποιότητας, ενώ τα ειδικά εφέ είναι πραγματικά εντυπωσιακά και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες του ψηφιακού ήχου. Στο δισκάκι επίσης υπάρχει πληθώρα πρόσθετου υλικού, που περιλαμβάνει εκτός από τα συνηθισμένα (θεατρικά τρέιλερ, storyboards, φιλμογραφίες, φωτογραφικό υλικό κλπ) και ένα 50λεπτο κομμάτι για το πώς γυρίστηκε η ταινία, το οποίο αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, αφού είναι από τα καλύτερα στο είδος του. Απολαυστικό είναι και ένα -μικρό σε διάρκεια- κομμάτι που δείχνει με ποιον τρόπο δημιούργησαν οι παραγωγοί της ταινίας κάποια εξεζητημένα ηχητικά εφέ που δεν κατασκευάστηκαν σε υπολογιστές.

Το Τζουράσικ Παρκ είναι μία ταινία που όλοι οι φίλοι του κινηματογράφου πρέπει να έχουν δει και το dvd είναι μία παραγωγή που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες περιοχής 2 και αξίζει οπωσδήποτε να δείτε.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Σαμ Νιλ
Λάουρα Ντερν
Τζεφ Γκόλντμπλουμ
Ρίτσαρντ Ατέντμπορο
Σάμιουελ Τζάκσον

Σκηνοθέτης:
Στίβεν Σπίλμπεργκ 

Παραγωγή: 1993
Διάρκεια: 121 λεπτά

Εικόνα: 1,85:1, DVD pal περιοχής 2
Ήχος :
Αγγλικά-Γερμανικά : Dolby Digital 5.1 , Αγγλικά-Ουγγρικά : Dolby Surround

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ελληνικά, τσέχικα, ουγγρικά, ισλανδικά, ινδικά, εβραϊκά, βουλγάρικα, κροατικά, γερμανικά, τούρκικα, δανικά, σουηδικά, φινλανδικά, νορβηγικά, αραβικά.

Πρόσθετα: 50λεπτο "making of", αποσπάσματα από συζητήσεις πριν τη δημιουργία της ταινίας, πρωτότυπα σχέδια, εξέταση τοποθεσιών που χρησιμοποιήθηκαν, αρχικό animation επίμαχης σκηνής, επίδειξη δημιουργίας ειδικών εφφέ, φωτογραφικό υλικό, εγκυκλοπαίδεια δεινοσαύρων, θεατρικά τρέιλερ, φιλμογραφίες & βιογραφίες των συντελεστών, σημειώσεις για την παραγωγή.