X-MEN

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μετά από πολλά χρόνια παρουσίας τους στον χώρο των κόμιξ, και έχοντας αποκτήσει πολύ μεγάλο κοινό (κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες), οι X-Men εισβάλλουν στη μεγάλη οθόνη. Βρισκόμαστε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όπου οι μεταλλαγμένοι αποτελούν τη μειοψηφία του πληθυσμού, και αντιμετωπίζονται από τους ανθρώπους σαν περιθωριακοί. Ο καθηγητής Ξαβιέ (Πάτρικ Στιούαρτ) βοηθάει σε ένα ειδικό σχολείο τους νεαρούς μεταλλαγμένους να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους προς όφελος της ανθρωπότητας, ενώ ο Μαγκνέτο (Ίαν ΜακΚέλεν), ένας άλλος μεταλλαγμένος, ετοιμάζει επίθεση εναντίον των ανθρώπων.

Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Γούλβεριν (Χιου Τζάκμαν), ο οποίος είναι και ο μόνος που αναλύει επαρκώς ο σκηνοθέτης από την ομάδα των X-Men. Η ταινία είναι πολύ καλά σκηνοθετημένη και απέχει πολύ από τον παιδικό χαρακτήρα που της έχει αποδοθεί για εμπορικούς λόγους. Μέσα σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, δε βλέπουμε μόνο τους μεταλλαγμένους να μάχονται μεταξύ τους, αλλά και την αντιπαράθεση που υπάρχει στον κόσμο για την αντιμετώπισή τους σαν ξεχωριστή κοινότητα. Έτσι βλέπουμε τα συναισθήματα των ίδιων των μεταλλαγμένων να κυριαρχούν στην ταινία, και τις αδυναμίες των χαρακτήρων τους να είναι το ίδιο υπαρκτές με τις ξεχωριστές ικανότητες που έχουν. Η ταινία μπορεί να θεωρηθεί πολύ επιτυχημένη, αφού καταφέρνει να μεταφέρει το ύφος και την ατμόσφαιρα των κόμιξ με πολύ καλό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να απευθυνθεί σε ένα πιο ευρύ κοινό, διατηρώντας την αυθεντικότητα κάθε χαρακτήρα και κρατώντας ρεαλιστικά τα συναισθήματα και τις πράξεις του.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το dvd περιοχής 1 που κυκλοφόρησε περιέχει σε μία πρωτότυπη συσκευασία μία ακόμα εξαιρετική παραγωγή. Το μεγάλο της ατού είναι φυσικά ο εκρηκτικός ήχος dolby digital που συνοδεύει την ταινία, και που λόγω των πολλών ειδικών εφέ εντυπωσιάζει με την παρουσία του από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ποιότητά του βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι με λίγα λόγια ότι θα περίμενε κανείς από μία άρτια παραγωγή. Η εικόνα είναι και αυτή με τη σειρά της εξαιρετική, με τα χρώματα να έχουν πολύ καλή ποιότητα και να αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τις συνεχείς χρωματικές αλλαγές (λόγω αλλαγής περιβάλλοντος) στην ταινία. Στίγματα δεν υπάρχουν, και γενικά η μεταφορά της εικόνας στο dvd έχει γίνει πολύ προσεγμένα. Τα πρόσθετα που υπάρχουν στο δισκάκι είναι άλλος ένας λόγος να το δείτε, αφού εκτός των άλλων περιλαμβάνουν μία συνέντευξη με τον Μπράιαν Σίνγκερ και πολλά τρέιλερ. Αυτό που κλέβει την παράσταση όμως είναι ο πρωτότυπος τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να δει τις κομμένες σκηνές: υπάρχει επιλογή για να παρακολουθήσει την ταινία με ενσωματωμένες τις κομμένες σκηνές, στη διάρκεια των οποίων, για την αναγνώρισή τους, παρουσιάζεται ένα εικονίδιο σε μια γωνία της εικόνας. Εντυπωσιακά είναι και τα animated storyboards, τα οποία δείχνουν σε animation δύο σκηνές πριν αυτές περάσουν στο στάδιο του γυρίσματος.

Γενικά το X-Men αξίζει προσοχής, και όχι μόνο από τους φίλους του αντίστοιχου κόμικ, αφού πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ταινία και για ένα δισκάκι που με την ποιότητά του αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τις δυνατότητες του dvd.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Πάτρικ Στιούαρτ
Άννα Πάκουιν
Μπρους Ντέιβισον
Χιου Τζάκμαν
Ίαν ΜακΚέλεν

Σκηνοθέτης:
Μπράιαν Σίνγκερ 

Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 104 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD NTSC περιοχής 1
Ήχος :
Dolby Digital 5.1, Γαλλικά : Dolby Digital Surround

Υπότιτλοι : Αγγλικά, ισπανικά.

Πρόσθετα: Θεατρικά και τηλεοπτικά τρέιλερ, κομμένες σκηνές, αφιέρωμα της FOX στην ταινία, συνέντευξη με το σκηνοθέτη, πρωτότυπα σκίτσα, animated storyboards, τεστ για ήχο και εικόνα.