THE INSIDER

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Τζέφρυ Γουάιγκαντ, ένα υψηλά ιστάμενο στέλεχος μεγάλης καπνοβιομηχανίας, απολύεται μετά από την εκδήλωση διαφωνίας του σε θέμα σχετικό με τον εθισμό που προκαλεί το τσιγάρο. Ο Γουάιγκαντ γνωρίζει πράγματα που μπορούν να βλάψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εταιρία, οπότε ο πρόεδρός της τον πιέζει να υπογράψει μια συμφωνία εχεμύθειας. Ένας δημοσιογράφος όμως, ο Λόουλελ Μπέργκμαν, παραγωγός μιας γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής, δίνει διέξοδο στον Γουάιγκαντ να αποκαλύψει αυτά που γνωρίζει, θέτοντας όμως έτσι σε κίνδυνο τον Γουάιγκαντ, τον εαυτό του, ακόμα και το κανάλι στο οποίο εργάζεται.

Ο Μάικλ Μαν αφηγείται το παραπάνω γεγονός, δημιουργώντας μία από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων ετών. Ο βραβευμένος με όσκαρ Αλ Πατσίνο (Μπέργκμαν) δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες του, πιστοποιώντας την ικανότητά του να προσαρμόζεται εκπληκτικά σε κάθε ρόλο και να ενσαρκώνει οποιοδήποτε χαρακτήρα. Δίπλα του, ο Ράσελ Κρόου (Γουάιγκαντ) δεν υστερεί σε κανένα σημείο σε σχέση με τον συμπρωταγωνιστή του. Καταφέρνει με μία ερμηνεία χωρίς υπερβολές, αλλά με χαρακτηριστικό στοιχείο τις εκφράσεις του προσώπου του που αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά του, να μεταφέρει το σκηνικό της ταινίας από τη μάχη του καναλιού με την καπνοβιομηχανία, γύρω από τον εαυτό του. Η ταινία έχει καταπληκτική σκηνοθεσία και ουσιαστικά αποτελεί ένα κοινωνικοπολιτικό θρίλερ που τελικά στρέφεται γύρω από τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει στην αρχή ένα δίλημμα, στη συνέχεια την ίδια του την οικογένεια και στο τέλος τον εαυτό του.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το δισκάκι περιοχής 2 είναι μία παραγωγή που έχει κύριο χαρακτηριστικό του την εξαιρετική εικόνα και τον πολύ καλό ήχο. Η εικόνα είναι πολύ προσεγμένη, χωρίς την παραμικρή ατέλεια και τα χρώματα είναι πολύ καθαρά. Ο ήχος, αν και απουσιάζουν τα ειδικά εφέ αφού δεν πρόκειται για ταινία δράσης, είναι ένας από τους λόγους που η ταινία έχει έντονο ένα συναισθηματικό στοιχείο, και η ποιότητά του βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τους διαλόγους να ακούγονται με μία καθαρότητα που πλησιάζει το άριστο. Στα πρόσθετα περιλαμβάνεται και ένα επτάλεπτο κομμάτι από τα γυρίσματα, στο οποίο έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε τους πρωταγωνιστές να μιλάνε για τους χαρακτήρες τους αλλά και γενικότερα για την ταινία. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία από τις πιο αξιόλογες παραγωγές περιοχής 2 που έχουμε δει, με βασικό της ατού…την ίδια την ταινία, και όχι κάποιο εξαιρετικό behind the scenes ή άλλο πρόσθετο. Η μεγάλη της επιτυχία όμως, δείχνει ότι η ολοκληρωμένη και επιτυχημένη παραγωγή ενός dvd ξεκινάει και τελειώνει από την ποιότητα της ταινίας, που σε αυτήν την περίπτωση είναι εξαιρετική.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Αλ Πατσίνο
Ράσελ Κρόου
Κρίστοφερ Πλάμερ

Σκηνοθέτης:
Μάικλ Μαν 

Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 157 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, PAL περιοχής 2
Ήχος : Αγγλικά : Dolby Digital 5.1, γαλλικά, ισπανικά, τσέχικα, ουγγρικά : Dolby Surround

Υπότιτλοι : Ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά, ουγγρικά, πολωνικά, ολλανδικά, κροατικά, βουλγάρικα.

Πρόσθετα: Αποσπάσματα από τα γυρίσματα με συνεντεύξεις από τους ηθοποιούς, τους πραγματικούς χαρακτήρες και τους υπόλοιπους συντελεστές, σχολιασμός από τους πρωταγωνιστές.