GLADIATOR
ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο σκηνοθέτης μεγάλων επιτυχιών (Alien, Blade Runner) Ρίντλευ Σκοτ δημιουργεί την πρώτη επική ταινία που έβγαλε ο κινηματογράφος μετά από σχεδόν 40 χρόνια και ο Ράσελ Κρόου δίνει τον καλύτερο εαυτό του μέσα σε μία πλειάδα ηθοποιών που υπερβάλλουν εαυτούς με της ερμηνείες τους. Με χιλιάδες κομπάρσους και χωρίς την -κόντρα στο ρεύμα της εποχής- σημαντική συμβολή των υπολογιστών, αλλά με τα ανθρώπινα συναισθήματα ως κυρίαρχο στοιχείο, ο Μονομάχος αποτελεί όχι μόνο τη μοναδική ταινία του είδους της τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και ένα σημείο αναφοράς για τους νεότερους φίλους του κινηματογράφου που δεν είχαν την τύχη να δουν τέτοιες ταινίες στη μεγάλη οθόνη παρά μόνο στην τηλεοπτική, η οποία μοιάζει πολύ μικρή για να συγκρατήσει το μεγαλείο τέτοιων ταινιών. Σίγουρα το Gladiator δε φτάνει στα επίπεδα του Σπάρτακου ή άλλων παλιών ταινιών εποχής, αλλά είναι από τις ταινίες που έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να δημιουργήσουν νέους φίλους για τον κινηματογράφο. Δίπλα στον μεγάλο πρωταγωνιστή Ράσελ Κρόου, ο Γιοακίν Φοίνιξ δίνει μια πραγματικά ανεπανάληπτη ερμηνεία, που σίγουρα ο ίδιος αλλά και ο κόσμος του κινηματογράφου θα θυμάται για πολλά χρόνια ακόμα. Η Κόνι Νίλσεν ξεδιπλώνει το ταλέντο της υποδυόμενη το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους δύο, ενώ η παρουσία του Ρίτσαρντ Χάρις στο ρόλο του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου μπορεί να είναι μικρή σε διάρκεια αλλά τόσο ισχυρή ερμηνευτικά και σεναριακά που "σκεπάζει" ολόκληρη την ταινία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ταινία συνοδεύει ένα θλιβερό γεγονός, καθώς ο μεγάλος ηθοποιός Όλιβερ Ριντ πέθανε πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα και έτσι δεν πρόλαβε να δει την ταινία να σημειώνει τεράστια επιτυχία (και όχι μόνο εισπρακτική) σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για την ταινία της χρονιάς, που προκαλεί έκπληξη με την ταυτόχρονη κυκλοφορία της σε dvd περιοχής 1 και 2, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό που μας προσφέρει η ταινία για πρώτη φορά. Η κυκλοφορία αποτελείται από 2 (!) δισκάκια, στο πρώτο από τα οποία περιέχεται η ταινία. Η εικόνα του dvd είναι μία από τις καλύτερες σε ποιότητα που έχουμε δει με πολύ καθαρά χρώματα, ενώ ο ήχος, που εκτός από dolby digital υπάρχει και σε φορμάτ DTS στο ίδιο δισκάκι, είναι πραγματικά συγκλονιστικός. Αρκεί κάποιος να δει (και να ακούσει) την πρώτη σκηνή με τη μάχη στη Γερμανία, στην οποία πραγματικά ο ήχος τσακίζει κόκαλα, για να πειστεί για του λόγου το αληθές. Η μουσική του Χανς Ζίμερ, χωρίς να είναι κάτι το εκπληκτικό, δένει απόλυτα με το ύφος της ταινίας ενώ τα ειδικά εφέ θα ταρακουνήσουν από την πολυθρόνα του οποιονδήποτε την παρακολουθήσει. Το δεύτερο δισκάκι περιέχει αποκλειστικά έξτρα υλικό, η χρονική διάρκεια του οποίου ξεπερνάει τις 4 ώρες! Πρόκειται φυσικά για τη μεγαλύτερη και πληρέστερη παραγωγή σε dvd περιοχής 2. Όπως πάντα, τα πρόσθετα δεν είναι υποτιτλισμένα στα ελληνικά, αλλά με την ποιότητα και την ποσότητά τους, και με τις σκηνές από τα γυρίσματα να κλέβουν την παράσταση, αποτελούν έναν οδηγό πλέον για όλες τις μελλοντικές παραγωγές, Πρόκειται για μία ταινία που πρέπει να δείτε, αλλά και για ένα τίτλο dvd που δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Ράσελ Κρόου
Γιοακίν Φοίνιξ
Κόνι Νίλσεν
Όλιβερ Ριντ
Ντέρεκ Τζακόμπι
Τζιμόν Χουνσού
Ρίτσαρντ Χάρις
Σπένσερ Τρετ Κλαρκ

Σκηνοθέτης:
Ρίντλεϋ Σκοτ

Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 151 λεπτά

Εικόνα: 2,35:1, DVD pal περιοχής 2, 2 Δισκάκια
Ήχος :
Αγγλικά : Dolby Surround 2.0, Dolby Digital 5.1, DTS 6.1 

Υπότιτλοι : αγγλικά, ελληνικά, πολωνικά, τσέχικα, ούγγρικα, ισλανδικά,
ινδικά, εβραϊκά, βουλγάρικα, κροατικά, τούρκικα, σουηδικά, φινλανδικά,
νορβηγικά, αραβικά, ολλανδικά.

Πρόσθετα: Σχολιασμός από το σκηνοθέτη, κομμένες σκηνές, αποσπάσματα από τα γυρίσματα, συνεντεύξεις από τους συντελεστές με ιστορικά στοιχεία για τους μονομάχους, συνέντευξη με το συνθέτη της μουσικής Χανς Ζίμερ, πρωτότυπα storyboards, φωτογραφικό υλικό από την ταινία και τα γυρίσματα, θετρικά και τηλεοπτικά τρέιλερ, σημειώσεις για την παραγωγή, ημερολόγιο του νεαρού ηθοποιού Σπένσερ Τρετ Κλαρκ, βιογραφίες και φιλμογραφίες των συντελεστών.