THE GREEN MILE
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΙΛΙ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μία από τις εκπλήξεις της περασμένης χρονιάς, που όμως τελικά δεν απέσπασε κάποιο oscar από αυτά που προτάθηκε. Μετά το "Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ", ο σκηνοθέτης Φρανκ Ντάραμποντ αναλαμβάνει και πάλι τη μεταφορά ενός βιβλίου του κορυφαίου συγγραφέα ιστοριών τρόμου (και όχι μόνο) Sthephen King στη μεγάλη οθόνη, με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Βρισκόμαστε σε μία φυλακή του αμερικάνικου Νότου το 1935. Το Πράσινο Μίλι είναι το όνομα του διαδρόμου που βρίσκεται στην πτέρυγα των μελλοθάνατων και οδηγεί στο δωμάτιο με την ηλεκτρική καρέκλα. Ο υπεύθυνος της φυλακής Τζον Έιτζκομπ (Τομ Χανκς), προσπαθεί να δώσει σεβασμό στους κρατούμενους που περνάνε εκεί τις τελευταίες μέρες της ζωής τους. Όλα κυλάνε πολύ αργά, μέχρι που μια μέρα ένας διαφορετικός κρατούμενος φτάνει στη φυλακή. Ο Τζων Κόφυ (Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν), είναι ένας γίγαντας που καταδικάστηκε σε θάνατο για το φόνο δύο μικρών κοριτσιών, και προκαλεί εντύπωση σε όλους τους φύλακες, αλλά όχι μόνο για το μέγεθός του. Σύντομα, ο Έιτζκομπ αρχίζει και βλέπει κάτι το διαφορετικό σε αυτόν, κάτι που επηρεάζει τελικά την ίδια του τη ζωή.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η μεταφορά της ατμόσφαιρας του βιβλίου είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς παρά το μεγάλο μέγεθος της ταινίας ο θεατής βρίσκεται συνεχώς σε σκέψεις, καθώς παρακολουθεί τα γεγονότα στον περιορισμένο χώρο της φυλακής. Τα εξωτερικά πλάνα είναι ελάχιστα, αλλά η ταινία αναδεικνύει τη δύναμή της αφού κρατάει το θεατή καθηλωμένο και τις τρεις ώρες που διαρκεί. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι πολύ καλές με τον Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν να ξεχωρίζει, ο οποίος δίνει σίγουρα την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, ενσαρκώνοντας έναν χαρισματικό όπως αποδεικνύεται άνθρωπο με πραγματικά ανεπανάληπτο τρόπο. Ο σκληρός ανταγωνισμός στα oscar και όχι μόνο, του στέρησαν το βραβείο Β' ανδρικού ρόλου. Τα εσωτερικά πλάνα, χωρίς να είναι κάτι το εντυπωσιακό, δένουν απόλυτα με το ύφος της ταινίας και "αγκαλιάζουν" τη συνεχόμενη έξαρση συναισθημάτων από τους χαρακτήρες.

Το dvd που είδαμε είναι σίγουρα πολύ καλής ποιότητας, με την εικόνα να είναι το δυνατό του σημείο. Τα χρώματα αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο το περιβάλλον της ταινίας και δεν υπάρχει ούτε ίχνος από ατέλειες ή στίγματα. Ο ψηφιακός ήχος σίγουρα δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όπως σε άλλες ταινίες, αφού δεν υπάρχουν πολλές σκηνές με ειδικά εφέ ή εξωτερικά πλάνα. Όμως, ο ήχος παίζει κι' αυτός το δικό του σημαντικό ρόλο στο να κρατάει το θεατή πραγματικά "μέσα" στην ταινία και να μεταδίδει μέρος της μαγείας που αυτή εκφράζει. Φυσικά δε λείπουν και οι σκηνές (κυρίως των θαυμάτων) που ο ήχος δείχνει ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες κορυφαίες παραγωγές. Εκτός από το θεατρικό τρέιλερ, στο δισκάκι υπάρχει και ένα έξτρα ολιγόλεπτο κομμάτι που δίνει πληροφορίες για το γύρισμα της ταινίας, ενώ υπάρχουν και συνεντεύξεις από όλους τους συντελεστές, συμπεριλαμβανομένου και του Stephen King, φυσικά όλες χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Εν τέλει, το Πράσινο Μίλι είναι ένα dvd που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε, αφού δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Τομ Χανκς
Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν
Ντέιβιντ Μορς
Τζέιμς Κρόμγουελ

Σκηνοθέτης:
Φρανκ Ντάραμποντ 

Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 181 λεπτά

Εικόνα: 1,78:1, DVD pal περιοχής 2
Ήχος : Αγγλικά Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι : αγγλικά, ελληνικά, ισπανικά, πορτογαλικά, εβραϊκά, πολωνικά, ουγγρικά, κροατικά, τσέχικα, τούρκικα

Πρόσθετα: Κινηματογραφικό Τρέιλερ, “Περπατώντας το μίλι”.