SLEEPY HOLLOW
O ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μετά από ταινίες-σταθμούς στο είδος τους και όχι μόνο, όπως το Batman, ο Σκαθαροζούμης, το Nightmare before Christmas και ο Ψαλιδοχέρης, ο Τιμ Μπάρτον επιστρέφει με μία διασκευή του κλασσικού αμερικάνικου μύθου του ακέφαλου καβαλάρη που πρωτοέγραψε ο Washington Irving. Φυσικά, όπως θα περίμενε κανείς από τον Μπάρτον, η διασκευή αυτή δε μοιάζει με καμία άλλη, παρουσιάζοντας το μύθο με τη σχεδόν αριστουργηματική καλλιτεχνική άποψη του σκηνοθέτη.

Είμαστε στα τέλη του 18ου αιώνα στη Νέα Υόρκη, όπου ένας εκκεντρικός αστυνόμος, ο Ίκαμποντ Κρέιν (Τζόνι Ντεπ), είναι από τους πρώτους που εφαρμόζουν τις όχι και τόσο αποδεκτές εκείνη την εποχή επιστημονικές μεθόδους για την ανεύρεση των ενόχων. Οι ανώτεροί του τον στέλνουν σε ένα μέρος που λέγεται Sleepy Hollow, για να ερευνήσει μία σειρά από φόνους με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, τον αποκεφαλισμό όλων των θυμάτων. Ο Κρέιν παίρνει μαζί του όλα τα επιστημονικά εργαλεία του για να διελευκάνει την υπόθεση, μόνο που όταν φτάνει στο χωριό του Sleepy Hollow μαθαίνει ότι οι κάτοικοι θεωρούν υπεύθυνο για τους φόνους έναν ακέφαλο καβαλάρη! Πεπεισμένος ότι ο δολοφόνος είναι ένας κοινός άνθρωπος με σάρκα και οστά, προσπαθεί να λύσει την υπόθεση...

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Στο μαγευτικό κόσμο του Sleepy Hollow, o Τζόνι Ντεπ δίνει μία πραγματική παράσταση, και αποδεικνύει ότι εκτός από μεγάλος ηθοποιός είναι και μεγάλος κωμικός. Γιατί παρά την σκοτεινή και υπόκοσμη ατμόσφαιρα, η ταινία περιέχει και αρκετές δόσεις έξυπνου χιούμορ. Δίπλα στον Ντεπ, η Κριστίνα Ρίτσι, πιο όμορφη από ποτέ, θα 'λεγε κανείς ότι ταιριάζει απόλυτα στο ρόλο που υποδύεται. Ο Μπάρτον, μεγάλος λάτρης των κλασσικών ταινιών τρόμου, δημιουργεί έναν κόσμο που καταβάλλει το θεατή από την πρώτη στιγμή. Με ένα έντονο gothic στοιχείο, και κάθε σκηνή να θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, προσπαθεί να τρομάξει το θεατή, αλλά ταυτόχρονα να τον διασκεδάσει.

Το DVD έχει πολύ καλή αναμορφική εικόνα 1,85:1 και τα χρώματα παρουσιάζονται πολύ καθαρά και με τις σωστές αντιθέσεις. Αν συνυπολογίσουμε και τον πραγματικά καταπληκτικό ήχο Dolby Digital, με την επική μουσική του Danny Elfman να δεσπόζει σε ολόκληρη την ταινία και τα εφφέ να συγκλονίζουν σε κάθε εξωτερική σκηνή, τότε έχουμε ένα δισκάκι κορυφαίας ποιότητας που αξίζει τον κόπο να δείτε. Μη σας ξεγελάσει το φτωχό οπισθόφυλλο που δεν αναφέρει τίποτα για τα έξτρα περιεχόμενα του dvd, καθώς μέσα σ'αυτό μπορείτε να βρείτε αποσπάσματα από τα γυρίσματα της ταινίας, συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη να μιλάνε για την ταινία αλλά και τον αυθεντικό μύθο του Sleepy Hollow, βιογραφίες όλων των συντελεστών και πολλά άλλα που κατατάσσουν το συγκεκριμένο τίτλο ανάμεσα στους καλύτερους που κυκλοφορούν σε Region 2.

Δευκαλίων Καλογρίδης .

FEATURES


Παίζουν:

Τζόνι Ντεπ
Κριστίνα Ρίτσι
Μιράντα Ρίτσαρντσον

Σκηνοθέτης:
Τιμ Μπάρτον

Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 102 λεπτά

Εικόνα: 1,85:1, DVD pal περιοχής 2
Ήχος : Αγγλικά Dolby Digital 5.1

Υπότιτλοι : Αγγλικά και Ελληνικά

Πρόσθετα: Κινηματογραφικό Τρέιλερ, Σχολιασμός από τον σκηνοθέτη, συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς, Βιογραφίες, "Behind the Scenes", φωτογραφικό υλικό.