Τέλος εποχής για το θρυλικό Studio Ghibli στην Ιαπωνία

Θανάσης Γεντίμης  |  04-08-2014
Τέλος εποχής για το θρυλικό Studio Ghibli στην Ιαπωνία

Παρότι τα σημάδια (και οι φήμες) υπήρχαν από καιρό, η είδηση ήταν σίγουρα έκπληξη. Ιδίως επειδή ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη. Μιλώντας στην Ιαπωνική τηλεόραση ο Toshio Suzuki (ο μόνος από τους συνιδρυτές του studio που παραμένει εν ενεργεία) άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το Ghibli θα αποσυρθεί από τον τομέα της παραγωγής νέων ταινιών. Όπως μεταφέρουν τα διεθνή μέσα, ο Suzuki ανέφερε "Σκεπτόμαστε να διαλύσουμε το τμήμα παραγωγής και να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στη δομή του Studio Ghibli. Είναι αυτονόητο ότι η συνταξιοδότηση του Miyazaki ήταν πολύ σημαντική".

Αρχικά η δήλωση παρερμηνεύθηκε και τα πρώτα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το Studio θα κλείσει οριστικά. Λίγο αργότερα όμως διευκρινίστηκε ότι το πιθανότερο είναι να κλείσει ο κλάδος παραγωγής νέων ταινιών ενώ θα διατηρηθεί ένα μικρό τμήμα για την διαχείριση των δικαιωμάτων για τις περίπου 20 ταινίες που περιλαμβάνονται στην ιδιοκτησία τους.

Το Studio Ghibli ιδρύθηκε το 1985 από τον Hayao Miziyaki μαζί με τον συνάδελφο και μέντορα του Isao Takahata και τον παραγωγό Toshio Suzuki. Στη διάρκεια των τελευταίων 20 παρήγαγε μερικές από τις πιο επιτυχημένες, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά, ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως οι «Nausicaa», «Laputa», «My Neighbor Totoro», «Mononoke Hime», «Howl's Moving Castle» και «Sen to Chihiro no Kamikakushi». Η ιδιαιτερότητα του Studio Ghibli ήταν ότι από την αρχή εστίασε στην παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους για τον κινηματογράφο και όχι για την τηλεόραση, δίνοντας έμφαση στην υψηλή ποιότητα και την καλλιτεχνική αρτιότητα. Τη διανομή των ταινιών στις ΗΠΑ είχε αναλάβει η ίδια η Disney, αποδίδοντας στον Miziyaki τον τίτλο του "Walt Disney των Ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων".

O βραβευμένος με Oscar Hayao Miziyaki αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2013, με την τελευταία του ταινία «The Wind Rises» να κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η ταινία σημείωσε εισπράξεις 113 εκ. δολαρίων στην Ιαπωνία και 5 εκ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πηγές Ιαπωνικών ΜΜΕ παρά τα έσοδα αυτά η ταινία δεν κατάφερε να καταγράψει κέρδη, γεγονός που αποτέλεσε ίσως το τελειωτικό χτύπημα στο Studio Ghibli.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2021 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.