Oscars Race 2014: Αναλύοντας την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας

Θανάσης Γεντίμης  |  03-03-2014
Oscars Race 2014: Αναλύοντας την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας

Λίγο πριν την 86η απονομή των βραβείων Oscar η σημαντικότερη κατηγορία της βραδιάς παραμένει ανοιχτή σε προβλέψεις. Οι κάλπες έκλεισαν από τις 25 Φεβρουαρίου και ο φάκελος να έχει ήδη ένα και μοναδικό όνομα εντός του, όμως σε αντίθεση με τις περασμένες χρονιές δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το νικητή. Για την ακρίβεια τρεις ταινίες φαίνεται να διεκδικούν (σχεδόν) επί ίσοις όροις το Oscar Καλύτερης ταινίας.

12 Years A Slave:

Από την αρχή της Οσκαρικής κούρσας είναι το προφανές φαβορί. Όμως το να κουβαλάς αυτόν τον τίτλο δεν βγαίνει πάντα σε καλό. Η αλήθεια είναι ότι η ταινία του Steve McQueen διαθέτει συστατικά που συνήθως εκτιμούν τα μέλη της Ακαδημίας: είναι μια δραματική ταινία εποχής, βασισμένη σε πραγματική ιστορία, με προσεγμένο cast τόσο στους πρωταγωνιστικούς όσο και στους δευτερεύοντες ρόλους. Επίσης πραγματεύεται το ζήτημα και των φυλετικών σχέσεων και της δουλείας, μια κλασσική Οσκαρική θεματική. Στην πορεία το «12 Years A Slave» βραβεύτηκε (μεταξύ άλλων) με την κορυφαία διάκριση στις Χρυσές Σφαίρες, τα βραβεία BAFTA, τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών, τα Independent Spirit Awards ενώ μοιράστηκε το βραβείο της Ένωσης Παραγωγών με το «Gravity».

Gravity:

Η ταινία του Alfonso Cuaron κερδίζει δυναμική σταδιακά και θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει την έκπληξη στην αποψινή τελετή απονομής. Το «Gravity» από αουτσάιντερ έφτασε να θεωρείται ισάξιος διεκδικητής του Oscar Καλύτερης ταινίας, ιδίως όταν μοιράστηκε το βραβείο της Ένωσης παραγωγών. Παράλληλα ο Alfonso Cuaron μάλλον παίζει χωρίς αντίπαλο για το Oscar καλύτερης Σκηνοθεσίας, γεγονός που ενισχύει την εικόνα της ταινίας. Το πιο ενδιαφέρον γύρω από το «Gravity» είναι πως έφτασε στο σημείο αυτό παρότι η προϊστορία του θεσμού δεν είναι με το μέρος του. Αν κερδίσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας θα έχει τέσσερις πρωτιές: θα είναι η πρώτη νικήτρια ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα είναι η πρώτη νικήτρια ταινία με cast δύο ηθοποιών, θα είναι η πρώτη νικήτρια ταινία με τόσο έντονη χρήση ειδικών εφέ και η πρώτη νικήτρια ταινία 3D.

American Hustle:

Το crowdpleaser του David O.Russell ήταν από την αρχή ψηλά στην Οσκαρική φημολογία κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερης Μουσικής/Κωμικής ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν όμως (κυρίως το "διπλό" βραβείο της Ένωσης Παραγωγών) της έκοψαν δυναμική. Δεν θα πρέπει όμως να ξεγράψουμε το «American Hustle», καθώς μπορεί να εξελιχθεί στο "νικητή από το πουθενά". Αφενός γιατί είναι μια ταινία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ερμηνείες (που δεν περιορίζονται στις τέσσερις με υποψηφιότητα για Oscar) και οι ηθοποιοί που αποτελούν την πλειοψηφία των μελών της Ακαδημίας αγαπούν τα φιλμ με πολλούς και καλούς ρόλους. Αφετέρου γιατί λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα που γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων (preferential ballot) η ταινία ίσως να ωφεληθεί εάν είναι η δεύτερη επιλογή πολλών ψηφοφόρων.

Όπως πάντα δεν πρέπει να χάσετε το ετήσιο αφιέρωμα του CinemaNews.gr στην Οσκαρική κούρσα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2021 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.