Πέθανε ο Roger Ebert, ο "πατριάρχης" των αμερικάνων κριτικών κινηματογράφου.

Θανάσης Γεντίμης  |  05-04-2013

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο Roger Ebert, πατριάρχης των αμερικανών κριτικών κινηματογράφου και από τις πιο γνωστές πένες του χώρου. Η δυσάρεστη αυτή είδηση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωσή του ότι θα περιόριζε (αλλά δεν θα εγκατέλειπε) την παρουσία του στους Chicago Sun-Times. Για το θάνατο του Ebert, o αμερικανός πρόεδρος Barack Obama εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι ταινίες δεν θα είναι πια οι ίδιες χωρίς τον Roger".

Ο Roger Ebert ξεκίνησε την κριτική κινηματογράφου στις 3 Απριλίου του 1967 και επί 46 ακριβώς χρόνια αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Chicago Sun-Times. Ήταν από τους πιο αγαπημένους κριτικούς του κοινού στις ΗΠΑ, σε μεγάλο βαθμό και λόγω της τηλεοπτικής τους παρουσίας.

Από το 1975 ένωσε τις δυνάμεις του με τον (ανταγωνιστή στην Chicago Tribune) Gene Siskel, ξεκινώντας τηλεοπτικές εκπομπές για το σχολιασμό της κινηματογραφικής επικαιρότητας. Το χαρακτηριστικό της εκπομπής ήταν ότι στο τέλος της παρουσίασης κάθε ταινίας έδιναν τη γνώμη τους (θετική ή αρνητική) στρέφοντας τον αντίχειρα προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Η συνεργασία τους κράτησε 24 ολόκληρα χρόνια, ως το θάνατο του Siskel το 1999. Η εκπομπή όμως συνεχίστηκε και από το 2000 στο πλευρό του είχε τον Richard Roeper, ως το και το 2008 οπότε και το "At the Movies" διακόπηκε.

Το 1975 βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για το έργο του στην κριτική. Ήταν ο πρώτος κριτικός κινηματογράφου που έλαβε αυτό το βραβείο από τη θέσπισή του το 1970.

Το 2002 o Ebert διαγνώστηκε με καρκίνο των σιελογόνων αδένων. Έδωσε μάχη με την ασθένεια, η οποία τον οδήγησε σε μια σειρά επεμβάσεων. Χρειάστηκε το 2006 να αφαιρέσει μέρος από το σαγόνι του, ενώ έχασε την ικανότητα να τρώει και να μιλά. Συνέχισε ακάθεκτος όμως να βλέπει ταινίες και να γράφει τις κριτικές του. Μάλιστα όπως έγραψε ο ίδιος το 2012 έγραψε τις περισσότερες κριτικές (306) απ' ότι οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην καριέρα του.

Μόλις πριν από 2 ημέρες, στις 2 Απριλίου ανακοίνωσε ότι ο καρκίνος είχε επιστρέψει, όμως παρέμενε γεμάτος ζωή και ανακοίνωνε μια πλειάδα από σχέδια για το μέλλον. Πρώτα απ' όλα ένα βελτιωμένο και αναβαθμισμένο προσωπικό website (Rogerebert.com) το οποίο θα έβγαινε στον αέρα στις 9 Απριλίου. Εκεί θα φιλοξενούνταν οι πάνω από 10.000 κριτικές της καριέρας του. Παράλληλα φέτος (17-21 Απριλίου) θα διοργάνωνε για 15η χρονιά το Ebertfest, το δικό του φεστιβάλ, στην πατρίδα του το Champaign του Illinois.

Στην ίδια ανακοίνωση έκρυβε δύο μεγάλες εκπλήξεις για τους φίλους του. Αφενός ανταποκρινόμενος στα συνεχή αιτήματα για την επιστροφή του τηλεοπτικού προγράμματος "At the Movies", ανέφερε ότι θα ξεκινούσε σχετική καμπάνια στο Kickstarter μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα συνέχιζε να συνεργάζεται στενά με τους Steve James, Steve Zaillian, Martin Scorsese για ένα ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή του. Ο Roger Ebert είχε συγγράψει πληθώρα βιβλίων με δημοφιλέστερα τα The Great Movies I, II και III. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι είχε αρχίσει να μαζεύει υλικό για το τέταρτο βιβλίο.

O Roger Ebert θα μείνει κοντά μας μέσα από τα χιλιάδες κείμενά του, τους δεκάδες κριτικούς κινηματογράφου που γαλούχησε αλλά κυρίως μέσα από την μεταδοτική του αγάπη για τις ταινίες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.