Όλα έτοιμα για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μαριτίνα Παπαμήτρου  |  12-03-2013
Όλα έτοιμα για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η αντίστροφη μέτρηση για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα λάβει χώρα από τις 15 ως τις 24 Μαρτίου, έχει ήδη ξεκινήσει.

Ένα από τα highlights της φετινής διοργάνωσης θα είναι η αποκαλυπτική ταινία «The Invisible War» του ανατρεπτικού Kirby Dick, υποψήφια στα φετινά Oscar στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ, η οποία σόκαρε με τη θεματική της φέρνοντας στο φως τους βιασμούς γυναικών εντός του αμερικανικού στρατού. Αίσθηση αναμένεται να κάνουν και οι δυο διακεκριμένες ντοκιμαντερίστριες, η Bρετανίδα Kim Longinotto και η Tσέχα Helena Trestikova, γνωστές στο κοινό του Φεστιβάλ μέσα από αφιερώματα που έχει πραγματοποιήσει στο έργο τους και οι οποίες επιστρέφουν στο 15ο ΦΝΘ με τις νέες ταινίες τους. Το ντοκιμαντέρ «Salma» της Kim Longinotto αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της ομώνυμης ηρωίδας, η οποία αποδεσμεύτηκε από το σκληρό πεπρωμένο των γυναικών της Ινδίας κι έκανε τη φωνή της να ακουστεί μέσα από την ποίηση και την πολιτική. Από την άλλη, η ταινία «Private Universe» της Helena Trestikova παρακολουθεί με τη διεισδυτική της ματιά τη ζωή μιας οικογένειας κατά τη διάρκεια 37 ετών, εκθέτοντας τις κρυφές πτυχές της αλλά όσα διαμόρφωσαν το σύγχρονο πρόσωπο της Τσεχίας.

Παράλληλα, η Αγορά, πολύτιμο κομμάτι του Φεστιβάλ, δηλώνει δυναμικό παρών στη 15η διοργάνωση, φιλοξενώντας τον αριθμό-ρεκόρ των 520 ταινιών, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής, καθώς και μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που έχουν ταξιδέψει και σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. Οι πολλαπλές όψεις της κρίσης, η φύση και η παράδοση ως καταφύγιο του σύγχρονου ανθρώπου, τα παρασκήνια της πολιτικής, τα διδάγματα της Ιστορίας και πορτραίτα ελκυστικών προσωπικοτήτων, κυριαρχούν στα 58 ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Επίσης, για πρώτη φορά στα φετινά "Docs in Progress" θα δοθεί βραβείο από την εταιρία οπτικοακουστικών υπηρεσιών Authorwave. Θα συνεχιστούν τα επιτυχημένα "Market Talks", ένας πρακτικός οδηγός για ντοκιμαντερίστες, στο πλαίσιο του οποίου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες στους δημιουργούς. Επίσης, φέτος, η Αγορά διοργανώνει μια νέα δράση, παρέχοντας συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.