Αυλαία στο Φεστιβάλ Βερολίνου με τη Χρυσή Αρκτο στo ρουμάνικο «Child's Pose»

Θανάσης Γεντίμης  |  18-02-2013
Αυλαία στο Φεστιβάλ Βερολίνου με τη Χρυσή Αρκτο στo ρουμάνικο «Child

Στη ρουμανική ταινία «Child's Pose» του Calin Peter Netzer έδωσε η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Βερολίνου (υπό τον Wong Kar Wai) την Χρυσή Αρκτο για το 2013. Η βράβευση είναι μια ακόμα προσθήκη στο παλμαρέ του ρουμάνικου κινηματογράφου που διανύει μια περίοδο άνθισης από το 2007, όταν η ταινία «4 Months, 3 Weeks and 2 Days» του Cristian Mungiu κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών. Το «Child's Pose» αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που είναι αποφασισμένη να σώσει τον κακομαθημένο γιό της από την τιμωρία για ένα θανατηφόρο τροχαίο που προκάλεσε.

Το δεύτερο μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, η Αργυρή Αρκτος, δόθηκε στον γνωστό σκηνοθέτη Danis Tanovic («No Man's Land») για τη νέα του ταινία «An Episode in the Life of an Iron Picker» που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας Ρομά στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Με το βραβείο σκηνοθεσίας έφυγε από το Βερολίνο ο David Gordon Green των φεστιβαλικών «All the Real Girls» και «Undertow» αλλά και των χολιγουντιανών κωμωδιών «Pineapple Express» και «The Sitter». Στο νέο του φιλμ «Prince Avalache» μας ταξιδεύει πίσω στο 1988, όπου ο Alvin και ο Lance περνούν το καλοκαίρι ξαναβάφοντας τις διαγραμμίσεις στους δρόμους που διασχίζουν ένα καμένο δάσος.

Ο ιρανός Jafar Panahi κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για την ταινία «Closed Curtain», το οποίο παρέλαβε ο συν-σκηνοθέτης (και πρωταγωνιστής) Kamboziya Partovi καθώς ο Panahi βρίσκεται ακόμη σε κατ' οίκον περιορισμό ενώ το ιρανικό καθεστώς του έχει απαγορεύσει από το 2011 να γυρίζει ταινίες με αιτιολογία την "αντικυβερνητική προπαγάνδα που πρεσβεύουν".

Τα βραβεία ερμηνειών δόθηκαν σε δύο ηθοποιούς που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και έκαναν αίσθηση. Η Αργυρή Αρκτος γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Paulina Garcia για την ταινία «Gloria» του Sebastian Lelio. Η Garcia υποδύεται μια μοναχική, διαζευγμένη γυναίκα, που προσπαθεί να φτιάξει από την αρχή την ζωή της με κάποιον σύντροφο. Η Αργυρή Αρκτος ανδρικής ερμηνείας κατέληξε στον αυτοδίδακτο ηθοποιό Nazif Mujic για το «An Episode in the Life of an Iron Picker».

Η Αργυρή Αρκτος για το βραβείο Alfred Bauer που δίνεται στη μνήμη του ιδρυτή του φεστιβάλ και πάντοτε σε μια ταινία που χαρακτηρίζεται "πρωτοποριακή", δόθηκε φέτος στο «Vic+Flo Saw a Bear» του καναδού σκηνοθέτη Denis Cote. Τέλος η κριτική επιτροπή της 63ης Berlinale (Wong Kar Wai, Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη, Andreas Dresen και Ellen Kuras) απένειμε δύο ειδικές μνείες στις ταινίες «Promised Land» του Gus Van Sant και «Layla Fourie» της Pia Marais.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.