Μεγάλο αφιέρωμα από την Ταινιοθήκη στον Αντρέι Βάιντα

Θανάσης Γεντίμης  |  10-12-2012
Μεγάλο αφιέρωμα από την Ταινιοθήκη στον Αντρέι Βάιντα

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον μεγάλο Πολωνό δημιουργό Andrzej Wajda (Αντρέι Βάιντα). Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναδρομή στον σκηνοθέτη τα τελευταία χρόνια εκτός Πολωνίας. Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σ' ένα αφιέρωμα πέντε ψηφιακά αποκατεστημένες του ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν σε Digital Cinema Package - DCP. Πρόκειται για τις ταινίες "Στάχτες και Διαμάντια" (2958), "Λότνα" (1959), "Αθώοι Μάγοι" (1960), "Η Γη της Επαγγελίας" (1975) και "Ανθρωπος από Σίδερο" (1981).

Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2012, σημαδιακή ημερομηνία για την ιστορία της Πολωνίας, καθώς σχεδόν 30 χρόνια πριν στις 13 Δεκεμβρίου του 1981 ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι κήρυξε στην Πολωνία στρατιωτικό νόμο, βγάζοντας το στρατό στους δρόμους των πόλεων και συλλαμβάνοντας χιλιάδες στελέχη της "Αλληλεγγύης".

Με αφορμή την ιστορική αυτή επέτειο και τιμώντας ένα σκηνοθέτη που η πολιτική διαπερνά το σύνολο του έργου του, στην έναρξη του αφιερώματος θα προβληθεί σε DCP ο ψηφιακά αποκατεστημένος και βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες "Ανθρωπος Από Σίδερο", ταινία που αναφέρεται στην επανάσταση της "Αλληλεγγύης" και στην οποία εμφανίζεται και ο ίδιος ο Λεχ Βαλέσα.

Από τα πρώτα του αριστουργήματα της "πολωνικής σχολής" της δεκαετίας του '50 μέχρι το πρόσφατο «Katyn» το αφιέρωμα στον Andrzej Wajda περιλαμβάνει 18 μεγάλου μήκους ταινίες μεταξύ των οποίων πολλές ανέκδοτες στην Ελλάδα: "Κανάλ" (1957), "Λότνα" (1959), "Κυνηγώντας Μύγες" (1969 ), "Τοπίο Μετά Τη Μάχη" (1970), "Ο Γάμος" (1973), "Χωρίς Αναισθητικό" (1978), "Ανθρωπος Από Μάρμαρο" (1981), "Οι Δεσποινίδες Του Βίλκο" (1979), "Ο Μαέστρος" (1980), "Δαντόν" (1983), "Η Θυσία Του Κόρτσακ" (1990), "Κατίν" (2007), "Γλυκειά Έξαψη" (2009). Πολλές από τις κόπιες του αφιερώματος πέρα από την ταυτόχρονη μετάφρασή τους στα Ελληνικά, θα έχουν και Αγγλικούς υπότιτλους.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν η τηλεοπτική ταινία "Μωσαϊκό" (1968), μοναδική κωμωδία στην καριέρα του Wajda -την οποία επέλεξε ο ίδιος για το αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη-, το ντοκιμαντέρ "Η Νεκρή Τάξη" (1978), ταινία αφιερωμένη στην ομότιτλη θεατρική παράσταση του μεγάλου Πολωνού σκηνοθέτη Tadeusz Kantor και δύο επεισόδια από την τηλεοπτική σειρά μυθοπλασίας "Με Το Πέρας Των Χρόνων, Των Ημερών..." (1980) που βασίζεται στην 7ωρη παράσταση-ποταμό, με έργα πολωνών συγγραφέων της εποχής μεσοπολέμου που παρουσίασε το 1978 ο Wajda στο θέατρο Στάρυ.

Δυστυχώς ο ίδιος ο Andrzej Wajda δεν θα καταφέρει να παραστεί στην Αθήνα λόγω των εντατικής του ενασχόλησης με την ολοκλήρωση της τελευταίας του ταινίας «Walesa» με θέμα τον γνωστό Πολωνό αγωνιστή και πολιτικό Λεχ Βαλέσα.

Το αφιέρωμα στον Andrzej Wajda διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας και την καλλιτεχνική εταιρεία Kampania Artystyczna, με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Βαρσοβίας (Filmoteka Narodowa), του Πολωνικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, του Ινστιτούτου Ανταμ Μιτσκίεβιτς, του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας. Στην επιμέλεια του αφιερώματος συνεργάστηκε ο γνωστός Πολωνός κριτικός κινηματογράφου Krzysztof Stanislawski.

Τέλος το αφιέρωμα πλαισιώνει μια έκθεση πολυμέσων που θα παρουσιαστεί στους χώρους της Ταινιοθήκης από την Τρίτη 18/12 και περιλαμβάνει άγνωστες φωτογραφίες από τις σημαντικότερες ταινίες του Wajda, αυτοπορτραίτα του σκηνοθέτη καθώς και μία συλλογή από τις καλύτερες αφίσες των ταινιών του. Την έκθεση θα εγκαινιάσει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το έργο του Wajda και τη σχέση του με τον κινηματογράφο της Ανατολικής Ευρώπης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.