Απονεμήθηκαν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου για το 2012

Μαριτίνα Παπαμήτρου  |  03-12-2012
Απονεμήθηκαν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου για το 2012

Η 25η τελετή για την απονομή των European Film Awards, που φέτος έγινε στη Μάλτα και όχι στο Βερολίνο όπως συνηθίζεται, έκλεισε με αδιαμφισβήτητο νικητή τον Michael Haneke και το «Amour», φεύγοντας με τέσσερα από τα πιο σημαντικά βραβεία του θεσμού, δηλαδή αυτά των κατηγοριών Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Ευρωπαίου Σκηνοθέτη, Ευρωπαίας Ηθοποιού για τη συγκλονιστική ερμηνεία της Emmanuelle Riva και Ευρωπαίου Ηθοποιού για τον εξίσου μοναδικό Jean-Louis Trintignant.

Ωστόσο και το πολυσυζητημένο δράμα «Shame» του Steve McQueen, με το "βασανισμένο σεξομανή" Michael Fassbender στον πρωταγωνιστικό ρόλο, έφυγε από τη διοργάνωση με το Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ και το Carlo Di Palma European Cinematographer Award (Καλύτερη Φωτογραφία) για τη δουλειά του Sean Bobbitt. Παράλληλα, το βρετανικό ψυχροπολεμικό δράμα «Tinker, Tailor, Soldier, Spy» έλαβε δύο βραβεία: o Alberto Iglesias παρέλαβε το βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Συνθέτη και η Maria Djurkovic το βραβείο Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής, η οποία μάλιστα δήλωσε ότι "δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση αν δεν υπήρχε ο εκπληκτικός Tomas Alfredson".

Το Βραβείο Ευρωπαϊκού Επιτεύγματος στο Παγκόσμιο Σινεμά απενεμήθη στη Helen Mirren, η οποία το παρέλαβε από το Sir Michael Gambon εμφανώς συγκινημένη. Κατά την ευχαριστήρια ομιλία της αναφέρθηκε στην πρώτη δυνατή κινηματογραφική της εμπειρία, παρακολουθώντας το «L' Avventura» του Antonioni σε ένα μικρό, παρακμιακό σινεμά του Brighton, που την οδήγησε να επιδιώξει να γίνει πρωταγωνίστρια του ευρωπαϊκού σινεμά. Με το Βραβείο Συνολικής Καριέρας τιμήθηκε ο βετεράνος Bernardo Bertolucci. Αφού δήλωσε "Ζήτω το Σινεμά!", o σκηνοθέτης που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι είπε χιουμοριστικά ότι "αυτή ίσως είναι η αρχή για το «Intouchables 2».

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν το Βραβείο Κοινού που δόθηκε στο βέλγικο «Come As You Are», όχι μόνο γιατί ξεπέρασε σε ψήφους το «Intouchables», αλλά κυρίως γιατί ο Mariano Vanhoof, παραγωγός και σεναριογράφος της ταινίας, έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του επί σκηνής, η οποία και δέχθηκε.

Δείτε την πλήρη λίστα των νικητών

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.